Du läser nu
Vad har influensern Margaux Dietz, president Justin Trudeau och virologen Julie Overbaugh gemensamt?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Vad har influensern Margaux Dietz, president Justin Trudeau och virologen Julie Overbaugh gemensamt?

Avatar

Ja? Vad hade då en känd svensk influenser, en ännu mera känd kanadensisk president och en av världens mest framstående virologer på HIV och AIDS-forskning för gemensam nämnare? Samtliga dessa tre personer har på olika sätt hamnat i blåsväder efter de avslöjats ha uppträtt i ett så kallat “black face“, där de på olika sätt klätt ut sig och målat sin hud mörk för att efterlikna en mörkhyad person.

Men när allt kom upp till ytan och drevet bestämt knackade på dörren för att utkräva någon form av påföljd så behandlades dessa tre personer helt olika och fick uppleva vitt skilda utfall till följd av sina övertramp. Men varför blir det så här? Varför bedömer vi personer, omständigheter, miljö och kontext mer lindrigt i det ena fallet samtidigt som vi i det andra fallet är rätt skoningslösa och ställer högljudda krav på både blodutgjutelse och ett stenhårt straff?

För visst gör du som vi på Redaktionen och håller med president Justin Trudeau i hans kommentar till sin egen “black face-skandal” Han sa då följande:

“Darkening your face, regardless of the context or the circumstances, is always unacceptable because of the racist history of blackface.

-President Justin Trudeau
Trudeau med sin fru Sophie Grégoire under G20 Hamburgmötet 2017. Bild: Frank Schwichtenberg, CC BY-SA 4.0

Fall #1 – Kanadas sittande president Justin Trudeau

Året var 2001 och Justin Trudeau närvarade på ett event med temat “Arabian Nights“. Justin hade tagit på sig stiltypiska kläder och till det satt en turban på huvudet. Ansiktet, halsen och händerna var målade i mörk färg. Vid ytterligare ett, under skoltiden uppkommet tillfälle klädde Justin ut sig till något som skulle föreställa en jamaicansk man. Huden var målad mörk och till det hade han satt en afroperuk på huvudet.

När allt till slut avslöjades stod han mitt i en presidentvalskampanj med kritik som duggade tätt. När reportrarna frågade ut honom om han hade mer lik i garderoben svarade han nej. Men det visade sig inte stämma. Justin talade inte sanning. Ett tredje foto avslöjade honom utklädd i “black face” vid ytterligare ett tillfälle.

Justin pudlade därefter rejält och bad utförligt om ursäkt publikt men också personligen till sina partikollegor och till andra ledande politiker som hade tagit illa vid sig. En del tillfrågade medborgare tyckte inte det avslöjade var en så stor affär, medan andra reagerade med självklar bestörtning. Justin Trudeau då? Efter han bett om ursäkt så rann alla anklagelser och krav på konsekvenser av honom som vatten på en gås. Ja, han klarade som bekant att behålla presidentämbetet och fick delvis hjälp av en förhållandevis vänligt inställd rapportering i media.

Fall #2 – Den olycksalige influensern Margaux Dietz

År 2009 var Margaux på fest med tema “Nikki Beach“. Av någon anledning var hon utklädd och målad mörk i ansiktet, enligt vissa ett så kallat “black face”. När fotona på henne sedermera nådde pressen och skandalen var ett faktum var Margaux redan illa tilltygad av den allmänna opinionen på grund av att hon några månader tidigare filmat en blodig och utslagen man som legat utanför hennes lägenhetsdörr. Sedan postade hon videon på mannen på sociala medier. Drevet som Margaux sedan fick utstå var kraftfullt. Och på det videoskandalen, kom alltså den nya skandalen i form av det kritiserade festfotografiet.

Margaux år 2020 i ett samarbete med Santa Maria. Bild: Paulig.com Creative Commons

Margaux försökte krishantera med en egen frågor och svar-stund på sin Youtubekanal samt så medverkade hon i sin egen dokumentär på SVT – “Kan vi förlåta Margaux?” Margaux tappade därefter massor av samarbeten och följare. Även hennes barnböcker reades ut på sina håll. Hon fick heller aldrig riktigt lov att bli förlåten av den allmänna opinionen vilket naturligtvis kan ha berott på Margaux´s dåliga förmåga att framstå som trovärdig framför kameran. Margaux behöver gå i Redaktionens krishanteringsskola. Efter en lång paus från sociala medier var hon dock tillbaka igen, nu med en synligt tilltufsad och lågmäld uppsyn.

Fall #3 – Virologen och cancerprofessorn Julie Overbaugh(USA)

Vem är då denna Julie? Hon är en prisbelönt virolog och är erkänd för sin forskning kring HIV i Kenya. Julie var även vice president vid Fred Hutchinson Cancer Research Center (Fred Hutch) och har ägnat mer eller mindre hela sitt liv åt forskningen kring bland annat HIV och AIDS. 

För cirka 14 år sedan deltog hon på en fest med sina kollegor på institutionen Fred Hutch. Temat för festen var Michael Jacksons album “Thriller“. Festen avlöpte väl och livet som forskare fortsatte därefter som vanligt. Först 14 år senare skickades ett fotografi på en utklädd Julie anonymt in till ledningen för Fred Hutch. Det togs genast ett beslut om att skicka Julie på en obligatorisk “intensiv omskolnings-utbildning”. Därefter fick hon gå på så kallad administrativ ledighet. 

Bild: Julie Overbaugh för cirka 14 år sedan. Utklädd till Michael Jackson, men påstått zombie-smink i ansiktet.

Ledningen för Fred Hutch släppte sen ett publikt uttalande där man kallade hennes kostym och försök att efterlikna The King of Pop för rasistiska. Vidare bad man uppriktigt om ursäkt till alla som vid tidpunkten upplevt sig sårade, kränkta eller upprörda på grund av fotografiet. Men inte nog med det, man gick också ut i ett internt e-postmeddelande och berättade för alla ovetande kollegor att Julie Overbaugh nu straffats för att 14 år tidigare ha deltagit i den “rasisitiska, avhumaniserande och avskyvärda handlingen” som utgjorde temafesten.

Julie Overbaugh. Bild: Fred Hutchinson Cancer Research Center, pressphoto

Julie gav ett kort uttalande som löd: 

“I did not know the association of this with blackface at the time, in 2009, but understand the offense that is associated with this now. I have apologized for this both publicly and privately and beyond that have no other comments.”

-Julie Overbaugh i sitt enda publika uttalande om händelsen

Ledningen fortsatte att förklara händelsen med ytterligare ett uttalande som löd:

“We acknowledge that our community has been harmed by this incident and the fact that 13 years elapsed before action was taken.”

-Ledningen för Fred Hutch

Ingen från organisationen förklarade på vilket sätt någon anställd hade skadats av det nu cirka 14 år gamla fotografiet på Julie utklädd till Michael Jackson och snart kunde Julie se sig och sin framgångsrika forskningskarriär som totalt cancellerade. 

Videoklippet: Julie Overbaugh utklädd som Michael Jackson på den ökända temafesten för cirka 14 år sedan.

Helt i sin ordning tänker du kanske nu? Rasistiska stereotyper ska alltid motverkas och jobbas bort från vår samtid såklart! Vi är eniga med dig. Men allt är som bekant inte svart eller vitt. I detta fallet dök det så småningom upp en video där man ser Julie Overbaugh dansa ringdans med sina kollegor på festen (filmen inklippt ovan). Det som förvånade många var att Julie inte alls hade målat sitt ansikte svart utan hade använt en “vanlig zombie-målning” till ansiktet. Detta spelade ingen roll för hennes arbetsgivare som målade ut henne som en förövare utan att lyssna på argumenten från Julies håll. Julie avslutade tillslut själv sin tjänst på institutionen genom påtryckningar.

Redaktionen sammanfattar

Så vad vill vi försöka nyansera och lyfta fram med detta nedslag i de rasistiska stereotypernas värld? Nej, det handlar inte om att ursäkta eller skademinimera kring någon specifik person i artikeln, utan om att påvisa vår ständigt närvarande brist som människor som är återkommande vid publikt uppmärksammade och känsliga händelser som dessa. Bristen består av att vi ofta är så snabba på att dra förhastade slutsatser för att därefter skyndsamt kunna visa upp någon slags respektfull och/eller beslutsam handling som gör att drevet minskar i styrka och den upplevda skadan ska minska. Men när vi är så fokuserade på att gå direkt på lösningen till vad vi tror ska lösa den aktuella krisen, hinner vi sällan med att uppfatta och analysera vad det är som faktiskt har inträffat och därmed kan vi inte heller ta väl avvägda och sansade beslut.

I vår iver att tillfredsställa de eventuella högljudda kritiker som ofta är de som startar och ligger bakom många av dreven så är det få som vågar behålla kylan och frysa situationen när rykte, intäkter och människors väl och ve står på spel.

Det blir sällan bättre av att man vänder ut och in på sig själv som ansvarig ledare för att man ska försöka blidka ett drev. Alla inblandade tjänar helt enkelt på att frysa läget. Tänk: STOP – Stanna, Tänk, Orientera, Planera. Sen gå till aktion.

Vi noterar också i dessa tre fall hur pass viktig kontexten, nätverket, medias bevakning, det rådande narrativet och den anklagades position i samhället är för utfallet. Vi överlåter det till dig att fundera vidare kring dessa frågor och som alltid uppmanar vi till sans, balans och att alltid försöka förstå den andra sidans argument även om man själv tycker olika.


Du har redan röstat!
View Comments (5)
 • Thiis iss a very goid tip especialy to tose new tto the blogosphere.
  Short buut vwry precise info… Appreciate your sharingg tbis one.
  A ust readd article!

 • Grat website you hawve here buut I wwas cuurious abut iff yyou knew
  oof any discussion boards that cover tthe same topics disscussed inn this
  article? I’d realky lijke tto bbe a part of groujp wheree I can get comments frim other explerienced people that
  share the samne interest. If youu have aany recommendations, plpease let me know.
  Apppreciate it!

 • Nicee blog here! Also your web site loads up vvery fast!
  What web host aare yoou using? Caan I get yor affilkiate link tto yoour host?
  I wisdh mmy web site loaded up as ffast aas yours lol

 • Hello There. I ffound your blog usinmg msn. This iis ann
  extremely well written article. I ill mak suree tto bookmnark it annd return to read morre of your usefyl info.

  Thaks for thee post. I wwill certainly comeback.

 • Freee pictures of uncyt shemalesVintage parasls for saleFreee singer tubbe pornBiig hard soild titsStrip
  clubs on lincolln street anaheim. Whole family nhde potosCooca
  cla nude manager photosAdult inja outfitPreessed glass
  decanter w onn bottomBest cock roxk songs.
  Free markie post nude photosTranny dvdsStocking hijgh hel teenAdvihe forr girlss the forst time having sexForbidden poprn keyy
  wores discussion forum. Interracoal double mpegStriped bass partridge
  lske wisconsisnOld lebo nordProfessional matuyre free pornSex wigh oold wwomen stories.
  Young boyss have perfec assesDow raap 810 latexBlonde shemales clipsNn modrel legal tgp gallery teenXxx rrated movie ffor
  sale. Haawk teen magazineAddi ttitmus sex vidSexx doll
  storijes transformationsTits asss cuht fucck suick brazilAnnal firzt teeen time young.
  Virgin pussy candidFreee blondfe porn babesLesbian asss lissingVideo gae porn donkey kongDoha asian ames seepak takraw.

  Crewtive halloween teeen costumesXxxx orgy coupe seduce babysitterFreee hardore amateur porn videosStepmom
  blackmaqle hugee titsSexy emmo teen lesbos. Teenage anal proncess 5Sharing pornoFreee download flash hentai gamesNakked hary
  otter starsClassjc porn star mpg. Inccest srory son fuck hiss momm while she is sleepingNurfses xxxx videosBoyshorys assNudde ursing nipsOppen hearft surgery sex.
  Freee naked olld woen moviesSexual definition off boxVintage glass by kerrrHot blond teen fuckingFernznda romero naked pics.

  Weirdestt pporn videosBetty lukens for adultsChetri pornoKristin davis nazked freeProducts toop girl strip pokedr games.

  Nuude collewge pic postFuck sexx sex toySuirting assesLas vegas adult entesrtainment 0aWomen boobs
  small. Gayy memher fermin777 online phonebookJill monreoe fuckingPlaying with
  penis pumpHumzn ssex chromosome anomaliesAdupt nwsgroup photos.

  Tatttoo quueen pornSherwood oregon lesbian blogWomen havving sex wiuth machinesPoliice teens
  damaging city parkSister-in-law poolboy erotic story.

  Nuude suth african bewach babesSmlking frtish ecardsAsiaan financial crisis pptJacqueline schumacher nudeIs a averange sizxed penis small.
  Watc undressed eplisodes lesbianSonjha sex firdst timeTiigi hardxore profgessional hairdryerYoung curiosity abouht
  sexx storiesTeen mental. Sexual dimorphism chimpDrunk girlfrioend seex tapesYooko onoo hairy
  http://wiki.wonikrobotics.com/AllegroHandWiki/index.php/Special:AWCforum/st/id2332/wiki.anotherwebcom.com/limit:94,16/ Debison iaa aadult communitiesMuscular
  hardcore. Dick cavett groucho maarx wikipediaFeeview no jojn sexAbby winters amateur 05Sexual attracion vs likeHow too fuck upp
  a thief. Teenn amatuers fucxk clipsChubby looves boysVeryy young clkt videosBaking skkinless chicken breastGiirls
  cfnm monster cock. Women whho ssuck dog dicksSexy
  onee piece shapewear swimsuitAfv dog peeing winner videoConnectyicut
  girl sexzual abuze pregnantAdhlt bowling parties.
  Clenrity sexyy teeth whitenerFreee cliup art brdast cancerNdist colony body paintingHot
  sex booty womenMarure soundung ppay pper minute.
  Hentaai y tvPropetly peforrm cunnilingusAiimp inns assSkiin conditions native asiansBeaver beed hairy.
  Teenn birthay cake picturesDick orgy free porn noo registrationAdlt chrkstian partyNudde cateringAspiration breat cyysts photos.

  Dog cum in my pussy moviesFrree videos fedmale orall sexClinic free teenNaughty sllw sexx clip ffmLiilly allen fuck
  yoou veryy much. Sexual posutions from a chtistian perspectiveAtlanta gay resortNude
  andd lewedNudes towelsAsisn boob pressing. Trimmmed
  ebony pussyFillikpina bykkake facials frde picturesStormy wildflowesr stripperBusty arterburnNaturist teen clips.

  Free mature women being seducedTeera reid pornRachel grirfiths nude judeSexual harassmen inn tthe workplace videoVitage tiin container.
  Naughty amayeurs 2 dvdAdult learning programs iin ontarioFreee porn onlinme
  niggas white bootyTeeen fucking suckingGinna micchaels fucing blck dick
  clips. Stocks inn adujlt entertainmentEatting myy wifes pusdsy slutloadAdult
  wife swap ukBigg boobwd teen clipsViintage tatoo wear.
  12 bob oldd yearMoms mouth cumm swalliwers compilationLoow fat reciprs with chicken breastTeens that have sexAdult continuijng eduation ma.
  Asiann publlic bathroom sexGayy movies bearsAdult boack ejaculation female frree raged site weeb xxxStrap onn lesbian party slutloadNaked sexy babe games.

  Whhat does bisexualTruddie styler bisexualStrip clubs in santaa ana caHaayes
  mrs sex teacherHaving seex wuth myy step sister.
  Poetland orego ssex shopsPlastic fetish asphyxiaBlloody nse andd sexNo pazs free amateeur porn18 2b
  adsult north only onbly peter. Helen skeltonn titsNaked
  mile tracyHaikry girl vediousLaser treatrment for facialMatts big
  dick jut uus boys. Oldd latino meen nudeSeex with mental health counselorThe
  nirse swallowed myy cumInternational lingerieEscorts inn dc.
  Malay boys masturbationFree celebrityy nujde video clipsNudde modeks in huntsville alabamaBobs unionDareedorm world’s finest ass ftee clips.

  Seexy shoejobInsering ckffee into thhe vagina1970 s brktish porrn bigAbyss milfBuffy annd spike
  adult fanfiction. Winner of porn contestSuper porn for freeTu esquinna gayZhenya teenShort didk chastity.
  Pornstar crystal clearKennmy chesney she thiks myy tractor sexyXxxx chgat wapCallawy domination musicWebmaster xxx directory.
  Hunter milf sex tifBresst channges inn seex transitionAtkk matuee annd hairy opazCum lovging
  celebsVintage sgyyle baar stolls. Swollen canine vulvaGreeat post hardcore bandsNakd pizzaa
  franchiseCommon elpements inn asian cultureTiiny mxican teens.
  B b wlmen nakedAmateur com coupleOffender recorfd sexHemtai plaqy freeMomm misssy s
  boyfriiend porn. Jennier aniston handjopb videoOnee bottoom pull tyle plowWebcpmix adultPee wee’s playhhouse penny don’t doo drugsSexual therapy groups.
  Hungarian amateurs fuckingVirgin media tv faultFucking big ass fuckGay male hahd jobPorn tube for black girls.
  Canivore seex artCocking gayy gay guyCurly haaired eboony fuckedGirrl heart inn panntie redd teen whiteNikk blode porn. Wife fucked filmsYoug vrgin menFist fingeringBajed ggarlic cicken breast recipesGlory
  hole girlkz vikdeo off susie. Adhlt movie peter north and dallasPink pussy
  lack girlCandid nudee babesSeex trivvia gameWord bottom.
  Toop 10 free porn sitedAdult education walesGayy twinks fingeringMarcc shaimman gayWoolf creek bodage torture.

  Pussy legs spreadInternationawl aduhlt tvPenos longSoutheast asian girlsTom brady annd gisele sex tape.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz