Du läser nu
MrBeast – Världens största Youtubestjärna nu ifrågasatt av drevet efter sin senaste välgörande video
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

MrBeast – Världens största Youtubestjärna nu ifrågasatt av drevet efter sin senaste välgörande video

Avatar

Jimmy “MrBeast” Donaldson är 24 år gammal och född i delstaten Kansas i USA. Sedan januari 2023 är han också krönt till den Youtubekreatör som har flest prenumeranter någonsin. Hela 123 miljoner människor världen över följer hans otroligt välregisserade och producerade videos. Tvåa på listan är den svenska kreatören PewdiePie som länge var ohotad etta på listan. MrBeast har gjort en kometkarriär på Yotube med sina underhållande och välgörande videos där han själv, hans vänner och inbjudna prenumeranter deltar och gör olika roliga och spännande utmaningar tillsammans.

MrBeast vann priset som “Manlig favorit kreatör” på Kids Choice Awards 2022 Bild: NickRewind, CCBY3.0

En kort stund efter hans senaste videon blev viral så drog drevet igång. I den omtalade videon låter MrBeast betala för att 1000 blinda personer blir fullt seende genom operation. En enkel operation som hade kunnat göra stor skillnad för miljontals människor världen över, men som kostar pengar. I takt med att visningarna på videon tilltog, börjde anklagelserna att hagla in. En del menade att MrBeast endast gjorde videon för att få uppmärksamhet och inget annat.

MrBeast själv säger sig vara filantropiskt lagd och återinvesterar alla miljontals dollar han tjänar på sina videos tillbaka in i nya videoproduktioner. Detta för att kunna göra mer och hjälpa fler. Han säger sig inte heller behöva alla de pengar han tjänat och dessutom har han vid flera tillfällen också lovat att skänka bort sina sista korvören innan han dör.

“God-gärningsvideos” på Youtube – Produkter av ett trasigt kapitalistiskt system?

I sina videos tävlar MrBeast ut miljontals kronor till sina följare, ger bort bilar, pengar och andra gåvor. Framförallt har han återkommande gjort videos där han bland annat planterat 20 miljoner träd, rensat stränder från skräp och nu senast låtit 1000 mindre bemedlade tillika blinda personer få genomgå en operation som förändrat deras liv.

Tweeten: MrBeast bemöter sina hatare på Twitter, med lätt uppgiven ton. Vad man än försöker göra för gott för andra, så får man fortfarande kritik menar han.

Allting MrBeast gör betalas genom inkomsterna från Youtube och med hjälp av hans många sponsorer. Men nu höjs fler kritiska röster som menar att MrBeast är produkten av ett trasigt kapitalistiskt system där fattiga människor tvingas förlita sig på miljardärers goda vilja och givmildhet för att klara sig ekonomiskt och hälsomässigt genom livet. Man menar att stater och länder borde ha förmåga att höja levandsnivån och avskaffa mänskligt lidande om man bara ville. Men istället menar man att det växer personer som MrBeast, vilket är ett tydligt tecken på att världen vill ha mer godhet och välgärningar. Men att det kommer från fel håll.

Tweeten: Intressant kritik mot fenomenet MrBeast, som pekar på att systemet är trasigt och han är bara en produkt av hur snedfördelade resurserna i samhället är.

Kritiken mot MrBeast har inte alltid varit så välartikulerad som den du läste i ovan tweet. Många är upprörda och ifrågasätter hans trovärdighet och uppsåt och har gjort regelrätta fultolkningar där man till och med menar att videon i sig är “demonisk“, vad nu det betyder? Se nedan kommentarer.

Bilden: Två Twittrare som klart ifrågasätter syftet och uppsåtet med MrBeasts video.

Redaktionen analyserar

Vad kan ligga till grund för att en del ifrågasätter andra människors syfte när dessa gör goda gärningar? Genom sig själv känner man andra eller? På sociala medier är det populärt att göra goda gärningar, filma det och lägga ut för att samla likes. Visst är det så att en del av dessa kreatörer säkert gör det för sitt eget egos skull, så är det alltid. Men i de allra flesta fall tror vi på att människan i grunden är god och vill göra gott mot andra om man har möjlighet att göra det.

Vad tänker du själv? Skänker du pengar till någon eller något? Och om du gör det, har du ett behov av att berätta det för andra?

Från en video där MrBeast tävlar ut en privatjet värd 25.000.000 kronor. Bild: Faksimil/Youtube/MrBeast.

Redaktionen känner flera personer som visat sig ha helt otroliga ekonomiska åtaganden varje månad utan att säga ett knyst om det till någon. Vad sägs om personen som varje månad skänker tusenlappar till okända hundar runt om i världen, så att de får komma till veterinär och till slut få ett permanent hem?

Är inte en god gärning en god gärning även om man spelar in den och visar på Youtube? I fallet med MrBeast finns det en politisk vinkel bakom hans goda gärningar som de stenkastande kritikerna missar. MrBeast gör videos av denna typ för att sätta strålkastaren på problem som berör honom. Att skapa uppseendeväckande videos är hans försök att förändra systemet och bidra till en högre grad av humanism världen över.

För det är som så att hundratals miljoner människor världen över är för fattiga för att avhjälpa sin blindhet för egen plånbok. Borde då inte staten kliva in och hjälpa till? Uppsidan med fullt seende och arbetsföra medborgare borde bli otroligt stor för vilket land som helst. Och framförallt är det värdigt om vi nu besitter tekniken som snabbt och lätt kan avhjälpa människors lidande.

Inget pekar på att MrBeast berörs så mycket av att ständigt bli ifrågasatt och han kommer naturligtvis fortsätta göra videos i samma underhållande och välgörande anda framåt. Redaktionen kan verkligen rekommendera en kik på videon och med det sagt skickar vi med MrBeast ett riktigt starkt betyg med hela 3 applåder! Att så ihärdigt skapa och sprida glädje till andra människor är fint att se. Att dessutom hela tiden försöka att överträffa sig själv och sina gärningar bådar gott för framtiden och de människor som kommer i hans väg.

Redaktionens betyg:

Applåder

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz