Den omåttligt populära humortrion JLC är nu mitt framför drevets argsinta strålkastarsken. Häromdagen lades en kort videosnutt upp på JLC-medlemmen Jonas Fagerströms Instagramflöde vilket fick både följare och tyckonomer att sätta i halsen. Här under repostat av profilen Bloggbevakning.

Men är videon förskräcklig, högst oväntad och ett osmakligt lågvattenmärke som normaliserar sexuella övergrepp? Eller är den bara ett klassiskt gränsöverskridande och urspårat prank mellan ett gäng barnsliga män? Åsikterna går kraftigt isär.

I det cirka sju sekunder långa klippet till tonerna av den glada 1950-talsdängan “Little Bitty Pretty One“, så filmas den tredje medlemmen i JLC-trion – Carl Deman. I klippet som nu är borttaget ser vi först en glasdörr i kontorsmiljö. På dörren sätts det fast en blå dildo. Dörren öppnas därefter och innanför ser man Carl Deman rulla fram en okänd man med blottad rumpa, ståendes på knä i en kontorsstol, rakt på den fastsatta dildon med rumpan först.

I kommentarsfältet tog det inte lång tid för stormen att blåsa upp. En strid ström av varierande åsikter och reaktioner rasade in, många var väldigt upprörda. Någon skulle leta upp och ställa JLC´s företagssponsorer mot väggen och bland annat kontaktades företaget Valio, som gjorde ett uttalande. Andra pekade på det osmakliga och vidriga i att visa upp den här typen av innehåll för trions yngre målgrupper.

Men en hel del försvarade klippet som ett skämt och menade att lite nakenhet och sexleksaker inte är hela världen. En annan menade att videoklippet faktiskt var bra konstigt att lägga upp men att det inte ska behöva leda till att någon i JLC ska bli cancellerad för det.

Gränsöverskridande underhållning = klirr i kassan

JLC består av Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Deman. Tillsammans driver de bland annat en av Sverige största Youtubekanaler och podden – “Mellan himmel och jord“. På Youtubekanalen får tittarna bland annat se utlämnande utmaningar, olika pranks, leva-en-dag-som-filmer och flera skopor av annan gränsöverskridande galenskap. Ihop med deras populära sketcher på Instagram och medverkan i lyckade tv-serier når trion ut till hundratusentals tittare och lyssnare varje vecka.

Det går bra nu! Bild: Faksimil/Allabolag.se

Deras popularitet visar sig också i omsättningen för deras respektive bolag. År 2021 omsatte trion cirka 17 miljoner kronor totalt sett. Jonas Fagerström AB gick bäst med en vinst om knappa fyra miljoner kronor. Vi kan med detta i minnet konstatera att deras underhållningskoncept går hem på bred front hos den svenska publiken och därmed också hos företagssponsorerna.

Redaktionen analyserar

Är det då verkligen så chockerande att JLC-trion lägger upp den här typen av prankvideos? Vi tänker högt här, men de som följt JLC genom åren kanske inte borde bli så förvånade eller? JLC har banat väg för sina framgångar genom humor på hög och låg nivå. Deras stora följarantal kom till just genom att innehållet är humor, satir, utmaningar och sketcher där JLC bjuder på sig själva och ibland sina halvnakna kroppar.

En tanke är att JLC till en liten del skulle vara en slags uppstädad light-version av någon av alla de klassiska manliga prankgrupper vi sett genom åren. Men skillnaden är ändå milsvid och kan förklaras i att verkshöjdens lägsta nivå ligger en bra bit över övriga konkurrenter, vilket då lett fram till deras omåttligt populära status och att de rönt stora framgångar.

JLC på pressbild för NLY MAN. Bild: NLY MAN, Creative Commons

Poängen är alltså att även om nivån ibland är barnsligt låg, så borde inte det kritiserade videoklippet i sig sticka ut speciellt mycket från deras övriga tilltag. Vare sig de som troget följer JLC eller de företag som väljer att samarbeta och sponsra JLC torde uppröras till den grad att några samarbeten borde avbrytas. Marknadsavdelningarna är idag medvetna och professionella och väljer sina influensers med omsorg och vetskap om vilket innehåll man får på köpet.

Redaktionen håller dock med om en del av kritiken. Det borde råda en slags försiktighet- och hänsynssprincip innan man trycker på publiceringsknappen. Speciellt när man vet att man har en viss andel väldigt unga följare. Men vi pekar här också på vikten av föräldraansvar. Föräldrar ska ha koll på vilket innehåll deras barn konsumerar online. Ansvaret kan inte endast lastas kreatörerna. Och det är svårt att göra alla till lags som kreatör idag. Alla har en åsikt. Speciellt när det vankas ett smaskigt drev.

Medskicket till JLC från oss på Redaktionen blir att tystnad aldrig är ett bra recept i relationen följarna. Men som en annan klok influencer (som snart kommer i en rykande färsk intervju på sajten!) nyligen förklarade för oss:

När du är mitt i stormen så går det inte att påverka något. Vänta tills stormen har passerat, sen kan du förklara dig.”

Så JLC… har ni lite is i magen så vänta några dagar till, sen kan ni i egen takt bemöta kritiken. Här slänger vi avslutningsvis ut en spekulation. Kan det vara också så att JLC är nära att åtnjuta det där åtråvärda “håll-käften-kapitalet” med tillhörande status? Det kan kanske vara en liten förklaring till att man vågar ta ut svängarna med att lägga upp dylika videoklipp. För har man den typen av medial status så medför det att man har utrymme för att skapa vilken sorts innehåll man vill och samtidigt klara sig undan eventuell kritik mycket lindrigare än andra kan. Fortsättning lär följa!