Profilen och konstnären Carolina Gynning är ett tacksamt villebråd för journalister att skriva klickvänliga artiklar om. Den senaste kontroversen kring Carolina Gynning rör hennes val att avstå att ta covid-vaccin. Hon kan också skatta sin lyckliga stjärna att skriverierna kring hennes medverkan i “Fördomspodden” för någon vecka sedan skedde just nu och inte för ett år sedan.

För det var just hennes frispråkiga sida som avslöjade i podden att hon inte tagit en enda spruta av covidvaccinet. Och inte har hon för avsikt att ta någon heller. Anledningen? Hon tror inte på vaccinet och befarar dess eventuella biverkningar.

“Jag är jätterädd för bieffekter. Jag tror det ger värre bieffekter än att få covid.”

-Carolina Gynning i Fördomspodden

Programledaren frågar därefter Gynning om hon är vaccinvägrare. Carolina Gynning konstaterade skrattandes att hon är just det. Efter det svaret fick hon ett menande “meen Carolina” från den oförstående programledaren. Gynning säger i podden att hon fortfarande är väldigt rädd för biverkningarna och menade att det är värre än att få viruset. Sista försöket att invända från programledaren var frågan om Carolina Gynning vågat gå ut med detta när det var som värst?

Carolina avfärdar det hela som en rätt ointressant fråga som hon tidigare dessutom aldrig fått ställd till sig.

Det dröjde inte någon lång stund innan de större tidningarna såväl som en del tyckonomer var på historien om den vaccinvägrande Gynning. Här från tidningen Aftonbladet med en typisk rubriksättning som ska få läsaren att känna någon form av avsmak inför mediaprofilens beslut att inte låta sig vaccineras mot covid-19. Liknande rubriker och innehåll kunde läsas i en rad artiklar, men drevet uteblev detta till trots. Hur kommer det sig?

Redaktionen analyserar

Hur kommer det sig att drevet uteblev denna gången? Har svenskens uppmärksamhet helt enkelt mattats av och riktats på annat håll? För vad är det som krävs för att drevet skall starta egentligen? De flesta stora tidningar skrev ju som sagt om Gynnings “vaccinvägran”, så borde det inte ha räckt till för ett drev?

Vilka beståndsdelar saknades denna gången eller är det helt enkelt så att Carolina Gynning har ett sätt att bemöta kontroversiella frågor på som helt enkelt avväpnar ett begynnande drev?

Redaktionen prövar en teori om att så länge du sköter dig enligt de sociala koderna och reglerna i din egen socialgrupp så klarar du dig undan det mesta. Det förutsätter självklart att du har tillräckligt mycket social kapital och starkt nätverk för att stå emot när det blåser. Till detta kommer också den klassiska känslan av att ha ett “håll-käften-kapital” eller motsvarande försörjningsvägar som gör att man kan borsta av sig det mesta. Redaktionens teori är att det också kan spela in till viss grad.

En annan beprövad strategi som fungerar för en del är att bara rycka på axlarna och inte kommentera det hela. Den strategin har fungerat väl för Carolina Gynning tidigare när hon hamnat i hetluften. Så varför inte nu?

Redaktionen konstaterar avslutningsvis att det är uppfriskande med offentliga personer som Carolina Gynning. Personer som helt enkelt är trygga i sig själva och sina vägar genom livet och karriären. Dessa personer banar väg genom den svenska ängsliga konsensuskulturen och framförallt motar cancel kulturen i grind. Betyget från oss blir helt enkelt en stark applåd för hennes orädda sätt att bemöta offentligheten på.