Du läser nu
Så här hade Amber Heard kunnat undvika publik förödmjukelse och ett förstört äktenskap
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Så här hade Amber Heard kunnat undvika publik förödmjukelse och ett förstört äktenskap

Avatar

Så äntligen, efter långa veckor av förhandlingar, kom domen i årets rättegång – Johnny Depp vs. Amber Heard. Lär dig förstå Johnny Depp och Amber Heards situation med denna synvinkel levererad av er trogna Redaktion.

Två års äktenskap senare och med stora och omfattande bråk, ledde äktenskapet fram till en skilsmässa där båda två bestämde sig för att gå vidare på varsitt håll. Anklagelserna haglade och Amber Heard polisanmälde snart Johnny Depp för anklagelser om fysiskt våld. År 2016 fick Amber en order om besöksförbud från en domare i Los Angeles utfärdad mot Johnny.

Kontroverserna fortsatte och år 2018 skrev Amber en opinionsartikel i tidningen Washington Post om sexuellt våld. Hon pekade aldrig ut Johnny Depp direkt, men enligt hans advokater rådde det aldrig någon tvekan om att det var trauma och våld från honom som Amber åsyftade i sin artikel. Snart kom en stämning om förtal riktad mot Amber från Johnny. Vi skriver nu någon knapp vecka efter domen, år 2022. Häng med!

Amber diskuterar mänskliga rättigheter på FN-konfererens år 2018. Bild: UN Geneva, CC BY-NC-ND 2.0

Depp cancellerades från Hollywood

Det var Ambers artikel som ledde fram till att Johnny Depp stämde Amber Heard för förtal. I rättegången som nyligen avslutades krävde han motsvarande cirka 500 miljoner kronor i kompensation för förlorade filmroller och för förtal. För visst hade han blivit utfryst från Hollywood och blivit av med både roller i “Fantastiska vidunder” samt hans huvudroll i Pirates of the Caribbean-filmerna. Cancelleringen för Johnny Depp var ett faktum. Samtidigt var det inte speciellt många som ifrågasatte Amber Heard om vad hon varit med om. Protester och namninsamlingar från Depps fans hjälpte föga när det kom till företag som Disney och deras beslut att avsluta Depp. Ingen rök utan eld som det brukar heta och Depp var därmed ute i kylan. Men allt skulle snart förändras. Och det var inte många som då såg att vågskålarna skulle skifta till Johnny Depps fördel. En anklagad hustrumisshandlare tillika knark-och alkoholmissbrukare, kommer alltid förbli just det eller?

Den bildsköna Depp år 2015. Bild: celebrityabc, CC BY-SA 2.0

Amber Heards medberoende och dåliga rådgivare ställde till det

Den unga Amber Heard var förmodligen upp över öronen kär i den äldre, mycket framgångsrika och snygga Depp och Redaktionen lägger här ut en teori om att detta helt enkelt förblindat Amber inför sin mans aktiva missbruk. Som medberoende anhörig påverkas du av yttre omständigheter som uppstår kring den närståendes beroende.

Som anhörig löper du helt enkelt en överhängande risk för att bli indragen i ett destruktivt förhållande där beroendet tar över relationen och du riskerar att utveckla olika beteenden som påminner om medberoende. Det kan till exempel handla om självtvivel och svårigheter med gränsdragningar. Därför är det viktigt att ta tag i problemen och förändra beteenden – till exempel genom anhörigstöd.

Anonyma Alkoholister gör mirakel för människor. Bild: Doran, CC BY-NC-ND 2.0

Ett problem skulle också kunna ha varit kring Ambers personliga krets. Äktenskapet krisade, Johnny Depp behandlade henne dåligt och hon kände sig säkerligen kraftigt förorättad av sin make. Då är det lätt att söka stöd hos sina egna vänner och som vanligt är det svårt för dessa att vara helt objektiva med råd och stöd. Förmodligen är det också i denna vevan där Amber sökte någon form av upprättelse och artikeln i tidningen kom ut. Men det blev också steget som inte gick att göra ogjort och spiralen nedåt var ett faktum sedan länge.

Vad betyder det då att vara medberoende?

Att vara medberoende är ett beteende eller tillstånd som kan drabba personer som lever nära en natkotikamissbrukare eller en alkoholist. En person som är medberoende är helt upptagen av att kontrollera och hantera den beroende. Tillståndet innebär att man anpassar sin personlighet och sitt beteende efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa.

Här hamnar man också mycket lätt snett och relationen utvecklas till att bli destruktiv. Ofta söker sig den som är och har en medberoendepersonlighet till människor som just behöver hjälp. Därför är det inte ovanligt att den som är medberoende hamnar i destruktiva förhållanden och i relationer till människor med en mycket destruktiv livsstil. Detta kan i sin tur kan leda till att den medberoende blir isolerad och tappar kontakten med sitt övriga sociala liv. Man blir helt enkelt i händerna på något man aldrig trott man skulle hamnat i. Steg för steg, sedan är man mer eller mindre fast. Och oroliga anhöriga till den medberoende kan sällan göra något för att påverka. Det kan också varit här som Amber Heards kompisar tillika rådgivare satsat på att få loss henne från Johnny Depp med alla medel som gick.

Medberoende är ett beteende som sitter djupt och kan ofta kopplas till den egna bakgrunden. Det är vanligt att man vuxit upp nära någon med ett beroende eller med psykisk ohälsa. Många blir medberoende redan som små men det går att utveckla även senare i livet.

via GIPHY

10 vanliga symtom på medberoende

Att vara medberoende är ett beteende med flera olika symtom. Testa dig själv och se hur många av de vanligaste symtomen som stämmer in på dig eller på någon du känner? Kika in nedan.

  • Du vill gärna kontrollera någons missbruk och du upplever tomhetskänslor när du inte har någon att sköta om.
  • Du har en negativ självbild och låg självkänsla.
  • Du sätter ofta andras intressen före dina egna.
  • Du ser sällan (eller aldrig) till dina egna behov.
  • Du anpassar dig ständigt efter andras humör och vilja.
  • Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem.
  • Du är väldigt trogen och empatisk.
  • Du har svårt att säga nej och sätta gränser.
  • Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destruktiva relationer.
  • Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov.
Johnny Depp år 2020. Missbruket sätter sina spår. Bild: Harald Krichel, CCBYSA3.0

Kunde Anonyma Alkoholister hjälpt Amber tidigare?

Det går att ta sig ur ett medberoende, men det krävs en del arbete och hjälp. Ofta är medberoendet ett väldigt inarbetat beteende. Ett bra första steg att sluta vara medberoende kan vara att gå en anhörigkurs eller anhörigvecka. Några av de största och mest kända organisationerna för anhörigstöd är “Anonyma Alkoholister” och “Anonyma Narkomaner“. Dessa är alltså inte endast till för missbrukarna utan även deras anhöriga och närstående.

Här kan dina behov utforskas i en trygg miljö. Genom att träffa andra som befinner sig i liknande situationer går det ofta att komma fram till en del insikter om sitt beteende. Det är också befriande att inse att man är långt ifrån ensam om den här typen av problem och insikterna som människor i stödgrupperna har sägs vara otroligt insiktsfulla och hjälpsamma.

Redaktionen summerar

Det är förkastligt hur folk har behandlat situationen som ett spel och hejat på den ena eller andra parten. Flera kanaler världen över har sänt live och tjänat pengar på det publika haveriet mellan Johnny Depp och Amber Heard. Att vara alkoholist eller narkoman är en sjukdom. Att vara medberoende som Amber Heard var, är en enormt påfrestande situation. Det är inte helt otroligt att hennes avvikande och utpekande beteende varit ett rop på hjälp. Men som vi nu sett efter Amber och Johnnys liv manglats genom offentlighetens giriga torktumlare, så gick Johnny Depp segrande ut ur rättegången. Eller segrande och segrande. Det blir en sanning med viss modifikation. Det finns inga segrande i denna härvan anser Redaktionen. Vi tror definitivt att med rätt stöd och insikt tidigare så hade detta inte behövt bli publikt. Vi hade sluppit se en hetlevrad mobb och anhängare till Johnny Depp, samla in över 4 miljoner namn för att få Amber cancellerad från sina kommande filmroller och spelplanen helt vänd. För vem tjänar på att man ska “tillbaka-kaka-cancellera” någon? Ingen.

Amber tillsammans med en av de som publikt stöttat henne efter rättgången. Skådisen Dolph Lundgren. Bild: Olja Antic, CC BY-SA 2.0

Redaktionen avslutar med att hoppas att Ambers kompis Elon Musk gör en god gärning och går in och betalar hennes rättegångskostnader och skadestånd till Johnny Depp. Detta så att Amber kan gå vidare i sitt liv utan skulder. Hon är mamma till ett litet barn och måste få chansen att bearbeta igenom hur hon hamnade i situationen från alla första början, som medberoende. Och kanske den viktigaste delen. Att lyssna inåt och förstå att hennes vänner gav helt fel råd. Hon skulle helt enkelt ha gått med i en medberoendegrupp, där personer som hade förstått hennes känslor, fått en möjlighet att visa henne vägen ut ur den destruktiva relationen hon då befann sig i.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz