Du läser nu
Glenn Hyséns go-gubbe-gloria på sned efter hans uttalande om stöd till Sverigedemokraterna
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Glenn Hyséns go-gubbe-gloria på sned efter hans uttalande om stöd till Sverigedemokraterna

Avatar

Hela Sveriges absoluta go-gubbe Glenn Hysén är nu plötsligt i hetluften efter en intervju i podcasten Nemo möter en vän. Under intervjun som gjordes av den skickliga intervjuaren Nemo Hedén klev fotbollslegenden Glenn Hysén ut ur SD-garderoben. Så snart det blev känt att han var Sverigedemokrat började “lägg ut-lamporna” blinka febrilt på nyhetsredaktionerna runt om i Sverige. Samtidigt blåste det upp till storm på Twitter.

I intervjun som återgavs i brottstycken av tidningen Expressen, sade Glenn Hysén i en kommentar om Jimmie Åkesson att denne har “sunda idéer“. Vidare i intervjun lade Glenn ut sitt resonemang något mer med orden:

“Inte så att jag är politiskt insatt, det är jag fan inte, inte ett dugg. Jag tycker att det är så jävla tråkigt. Men jag tycker att han (Jimmie Åkesson reds. anm) har sunda idéer. När man lyssnar på vad han säger så faller allting, så ja, man fattar.”

-Glenn Hysén i intervju med Nemo Hedén
Bild: Unibet, pressbild, Creative Common

Rasistanspelningarna började trilla in

Det dröjde som bekant inte länge förrän tyckonomerna strömmade till för att göra just det som de är bra på – att tycka. Twitter fylldes med kommentarer och många skrev att de såg det komma, en del var chockade och andra rasistanklagade Glenn Hysén på studs. Det gick så långt att Glenn Hyséns son Tobias Hysén kände sig tvungen att göra en tweet till sin fars försvar.

Tweeten: Glenns son tar sin pappa i försvar.

Men drevet fortsatte och har fortsatt leva sitt liv de senaste dagarna sedan utspelet kom från Glenn Hysén om sina partitillhörigheter. Minister Annika Strandhäll (S) gav sig snart in i leken hon med. I en kommentar på sin Twitter så citerade hon tidigare kommentarer från Björn Söder (SD), där han uttryckte helt vedervärdiga och horribla åsikter om homosexuella människor. Det är tydligt att Strandhäll menar att peka på Sverigedemokratiska företrädare och deras syn på homosexualitet med poängen att Glenns son tidigare kommit ut som homosexuell.

Tweeten: Annika Strandhäll i en solklar passning till Glenn Hysén om vilket lag hon menar att han ger sig i slag med.

Redaktionens funderingar

Det återstår nu att se hur pass tolerant olika aktörer kommer att vara med Glenn Hysén efter hans ställningstagande. Som bekant kanske är, så har Glenn länge varit ambassadör för spelbolaget Unibet. Men han är också ofta inbjuden till olika typer av program i TV och förekommer även i olika poddar.

Tobias Hysén år 2016. Bild: Psemmler, CCBYSA4.0

Av historiska erfarenheter så har vi sett otaliga cancelleringar där kända människor som förknippats med Sverigedemokraterna börjar tappa uppdrag eller slutar att bli inbjudna till olika TV-program. Redaktionen frågar sig om Glenn Hysén inte anses vara för folkkär och där igenom kommer klara sig undan det offentliga tjärandet och fjädrandet. Är han helt enkelt lite för go-gubbe för att man ska orka driva drevet vidare mot honom? Och om han klarar sig undan vidare konsekvenser från drevet, vad innebär det då för yttrande- och åsiktsfriheten i landet?

Glenn Hysén är fri att göra vilka ställningstaganden han vill och borde vara medveten vad som skulle kunna ske med hans karriär efter att han kommit ut som SD-anhängare. Är det ett medvetet drag eller undslapp det helt enkelt honom som den rättframma och ärliga person han verkar vara? Kanske är det en släng av ren naivitet inför konsekvenserna att ett drev, precis som hans son Tobias Hysén pekade på. Vi följer upp utvecklingen! Ha de gött!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz