Frågar du den samlade Twittertyckonomin om vad de tycker om Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, så är den samstämmiga bilden att man inte kan förlåta en politiker som uttalar sig som hon precis gjort. Hamnar Sverige i krig så ska ledande politiker hålla sig kvar på hemmaplan och styra landet genom regeringspolitik eller oppositionspolitik. Precis som vanligt.

Tweeten: Hård kritik från försvarsbloggaren och författaren Lars Wilderäng.

Det var i en diskussion över kaffe och kaka med Moderaternas Ulf Kristersson som hon satt och snackade politik. Nyamko resonerade under samtalet om vad hon skulle göra om Sverige hamnade i krig. Hon skulle först fly och gömma sig i de värmländska skogarna, men skulle det bli riktigt dålig stämning så skulle kosan styras i riktning mot våra rakryggade grannar i Norge. Då de är med i NATO. Uttalandet har kritiserat mer eller mindre överallt sedan dess och uttalandet får anses som ett rätt klantigt och tondövt dito i rådande läge.

Tweeten: Lina Stenberg undrar hur partiledningen kan acceptera alla fadäser hon menar att partiledaren gjort.

Kort därpå, förmodligen efter ha fått blixtrådgivning internt från sitt eget parti så kom så den klassiska pudeln. Redaktionen delar gärna ut pudlar, men här vände Redaktionens pudel med svansen mellan benen. Den ville ej bli utdelad. Nyamkos pudlande var helt enkelt för dåligt utfört. Nyamko Sabuni menade plötsligt att hennes uttalande var ett tankeexperiment som helt enkelt hade misstolkats. I en kommentar till tidningen Aftonbladet sa hon att:

“Jag som person är redo att försvara mitt land Sverige.”

-Nyamko Sabuni i sin pudlande kommentar till Aftonbladet

Redaktionens kommentar

Redaktionen undrar kort och gott varför en partiledare på högsta nivå tillåter sådana här fadäser att få förekomma? Det borde vara solklart för en politiker på högsta nivå att det finns olika typer av krigsplaceringar i Sverige. Dessa kan komma att gälla alla medborgare och kanske i synnerhet politiker. Ett land skall ledas oavsett fred eller ofred och där fyller regering såväl som oppositionen en viktig roll. Uttalandet blir märkligt hur man än vrider och vänder på det. Det går att förstå att Nyamko Sabuni försökte göra poänger av Norges NATO-tillhörighet, men med tanke på den breda och massiva kritik hon fått mottaga senaste dygnet så föll poängen helt platt. Misstankar om en lite väl flexibel libertariansk ryggrad, fördes fram mot Nyamko Sabuni både från höger och vänsterdebattörer.

Den klassiska: En svensk tiger. Bild: Anders Lagerås; original by sv:Bertil Almqvist, CC BY SA 3.0
Tweeten: Andemeningen är att svenskar håller tyst om militärens truppförflyttningar m.m. Främmande makt spanar alltid på sociala medier.

En svensk tiger. En svensk håller truten. Det är ordspråk som kan tolkas på fler än ett sätt i Nyamko Sabunis fall. Hon borde utövat militärisk radiodisciplin i panelsamtalet med Moderatledaren. TTT – Tänk, Tryck, Tala. Då hade hon sluppit undan den rättmätiga kritik som riktats mot henne. Ska man pudla ska man göra det innerligt och trovärdigt. Och är du folkvald politiker i det högsta beslutande organet så ska du alltid inge en känsla av trygghet och säkerhet till väljarna. Nä, här faller Redaktionen in i ledet och utdömer betyget två skämskuddar till Nyamko Sabuni för ett klart ogenomtänkt “tankeexperiment” om vad hon ska göra när kriget kommer och framförallt för hennes dåliga pudlande.