Redaktionen bjuder på ett gammalt ordspråk vi myntade för ett tag sedan. Det lyder kort, gott och enkelt som så här: “Vad än Jan Emanuel Johansson gör på stan, så ökar hans följarantal alltid exponentiellt”.

Den omtalade entreprenören Jan Emanuel har som vana att dagligen bjuda på jantelagskittlande innehåll på sitt Instagramkonto. Konsten att ständigt hålla sig aktuell behärskar den kontroversielle Jan Emanuel med besked. Följarna får genom täta nedslag i hans vardag följa med honom och köpa ny sportbil ena dagen, andra dagen kika in i hans stora båt och på den tredje dagen se honom njuta i en solstol på Grankan. Följarantalet går ständigt uppåt och det verkar som hans uppseendeväckande leverne och tillhörande åsikter alltid lyckas reta upp någon. Men fascinera desto fler.

För cirka en vecka sedan släpade han tillsammans med polisen bort ett gäng vägblockerande klimataktivister från Centralbron mitt i Stockholm och intervjuades därefter i riksmedia efter sitt tilltag. Tillsynes utan att någon smällde honom på fingrarna, inte ens lagens långa arm. Denna veckan är han återigen högaktuell med en kringresande debattcirkus, där han tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Folkbladets socialdemokratiska redaktör Widar Andersson pratar politik.

Jan Emanuel är en man som ofta säger just det som andra inte vågar säga, samt bär kostnaderna för sina åsikter i vilket forum han än befinner sig i. Han vägrar helt enkelt att utöva självcensur och verkar alltid klara sig helskinnad ur sina kritikers försök att cancellera honom. Men satte han sig i klistret i den senaste debatten?

Tweeten: Jan Emanuel fångas på bild när han släpar bort klimataktivister som blockerat centrala genomfartsleden i Stockholm.

I debatten med SD-ledaren svävade Jan Emanuel vid ett tillfälle ut om Ukrainakriget och jämförde det med Kalla Kriget som pågick mellan dåtida Sovjet och USA. Sovjet hade ambitioner att placera vapen och bomber på ön Kuba som ligger nästgårds från USA. Jan Emanuel sa i debatten följande:

Tweeten: Kritiken i posten pekar på att Jan Emanuel visst för ut rysk propaganda.

“USA sa då att lägger ni (Sovjet reds. anm.) vapen där, så bombar vi eran ö för det är jättenära USA. Ukraina är ganska nära Ryssland. Det är inte super duper konstigt att Ryssland inte vill ha Natos vapen där för att dem är fiender. Det här är alltså inte rysspropaganda eller att jag tycker om Putin. Utan det här är ett sätt att förklara att krig inte är svarta och vita. Det finns flera sidor av myntet.”

-Jan Emanuel Johansson om Ukrainakriget i debatten med Jimmie Åkesson(SD)

Det brutala Ukrainakriget är tokladdat för de allra flesta och vem som helst kan åka på verbala snytingar om man ens misstänks andas något som kan tolkas som att man ursäktar Rysslands agerande. Här föreligger det hög risk att bli cancellerad! Jan Emanuel anklagas alltså nu för att sprida rysk propaganda samt gå Putins ärenden. Kommer Ukrainakriget vara det ämne som till och med var för laddat för den “ocancelleringsbara” Jan Emanuel att tycka till om?

Jan Emanuel provocerar sina kritiker på sin Instastory. Bild: Faksimil/Instagram/Janemanuels

Redaktionens analys

Drömscenariot enligt oss är att ingen utövar självcensur. Redaktionen håller helt med vad den Londonbaserade psykoterapeuten Seerut Chawla säger om självcensur. Rädslan för att säga saker du är djupt övertygad om får inte leda till att du utövar självcensur. Bär den kostnad som medföljer, då du säger vad du egentligen tycker. Visa dig själv att du står stark och överlever den eventuella efterföljande kritiken. Efter att du konstaterat att du överlevde det hela, så gör du exakt samma sak nästa gång du ges chansen.

Jan Emanuel Johansson gör just det som vi nyss beskrev. Till sina kritikers stora förtret. Detta är något vi ger honom credd för. Oaktat vad han tycker i sakfrågorna vill vi tillägga för den som läser slarvigt. Hans tydliga ståndpunkter och orädda resonemang bryter ny mark och han är en av få i Sverige som vågar delta i den offentliga debatten och säga exakt vad han tycker. Och än så länge rår cancel kulturen inte på honom. Man kan också resonera att det är lättare när man inte är beroende av en enda inkomstkälla för att sätta ris på bordet som de flesta människor är. Jan Emanuel har ett “håll-käften-kapital” som underlättar när man ska öppna munnen i all sköns olika frågor. Det får man inte sticka under stolen med.

Bild: Hindrikes, CC BY SA-4.0

Redaktionen undrar om karaktären Jan Emanuel kan vara den kil i dörren som gör att cancel-kulturen i Sverige hålls i schack? Han är ett hårt piller att svälja för somliga. Men kan man se det som att han håller liv i det demokratiska samtalet? Bortsett vad man tycker om hans åsikter i olika frågor.

Stalltipset är att han klarar sig undan större svallvågor även denna gång och därmed tror vi också att åsiktskorridoren vidgas en aning. Det ska vi som värnar yttrandefriheten vara tacksamma för. Det fria samtalet och debatten är viktig för demokratin som vi konstaterat så många gånger tidigare. Låt oss mota cancelleringskulturen tillbaka till grinden. Den har smugit sig in lite väl långt nu.

Betyget från Redaktionen är enkelt. Vi tilldelar honom två starka applåder för att han inte utövar självcensur, men medskicket blir också en skämskudde. I dessa brännheta frågor behöver man gå varsamt fram av hänsyn till rådande läge. Kalla Kriget var just ett kallt krig. Ukrainakriget är brutalt, folk lider och det är i allra högsta grad skållhett. Då räcker det inte med någon minuts utläggning för att få fram en poäng. Detta bör man ta höjd för i debatten. Om inte Jan Emanuel själv, så borde debattledaren styrt upp det bättre.