Du läser nu
EXTRA: Världens rikaste man lägger ett fientligt bud för att köpa plattformen Twitter
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

EXTRA: Världens rikaste man lägger ett fientligt bud för att köpa plattformen Twitter

Avatar

Elon Musk gjorde allt klart på sin egen Twitter för cirka två timmar sedan. Han lägger alltså ett fientligt bud på samtliga aktier i företaget Twitter. Budet är värt ofantliga 409 miljarder kronor och Elon Musk chockerar nu hela sociala medievärlden på nytt.

För bara för knappt två veckor sedan så offentliggjorde han att han gick in i Twitter med ett hela 9% stort aktieinnehav och blev därmed den enskilt största ägaren i företaget. Ingen förstod vad Elon Musk då hade i kikaren och spekulationerna snurrade på. Idag blev bilden och målet tydligt då Elon Musk i ett brev till Twitters styrelseordförande klargjorde en del frågetecken. Han skrev följande fritt översatt av oss:

“Jag investerade i Twitter för att jag tror på dess potential att vara den plattform för yttrandefrihet runt om på planeten och jag tror på att yttrandefriheten är ett samhälleligt grundkrav för en fungerande demokrati. Sedan jag gjorde min investering (första aktieköpet reds. anm.) har jag insett att företaget varken kommer att frodas eller tjäna detta viktiga grundkrav i sin nuvarande form. Twitter behöver avnoteras från börsen och bli ett privatägt företag.

Detta är mitt bästa och sista bud. Blir det inte accepterat så får jag fundera igenom min position som aktieägare.”

-Elon Musk i brev till Twitters ordförande Bret Taylor
Elon Musk flyger över SpaceX år 2020. Bild: Telenovelas Foro, CC BY-NC-ND 2.0

Redaktionen tänker högt

Twitter har länge blivit kritiserat. Inte endast av Elon Musk för företagets långtgående censur och för att yttrandefriheten inte gjort sig besvär på plattformen. Har censuren i ärlighetens namn blivit en produkt av företagets vilja att få bort hat, hot och våld från plattformen? Skulle detta nu vara på väg att förändras? Kommer verkligen mer yttrandefrihet leda till att hat och hot ökar? Det är vi inte så säkra på! Och hur kommer Facebook och övriga sociala medieplattformar nu agera framåt?

Bild: Automobile Italia, CCBY2.0

Idag balanserar företagen inom sociala medier på en sann knivsegg vad det gäller att vårda det fria ordet eller att behöva offra det fria ordet. Ska man tillåta allt och alla få synas och höras riskerar man också att låta hat och hot få förekomma. I fallen kring plattformarna Twitter och Facebook föreligger också anklagelser om att de har blivit politiskt styrda, vilket har förargat användare världen över.

Inte minst blev det rejäl uppståndelse när USAs tidigare president Donald Trump censurerades och till slut bannlystes från både Twitter och Facebook. Det återstår att se vilken framtid vi nu kommer att träda in i. Något som är tydligt är att världens rikaste man inte givit upp kampen. Han tror på yttrandefriheten precis som vi gör.

Enda skillnaden mellan Redaktionens bankkonto och Elons är att vårt saknar tillbörlig mängd nollor efter de inledande siffrorna. Annars hade vi budat på Twitter vilken dag som helst! Heja Elon Musk, kör hårt hälsar vi. Yttrandefriheten är väl värd att ta striden för. Redaktionens betyg blir hela tre stycken applåder. En för budet, en för budskapet och en för viljan att förändra världen till det bättre!

Redaktionens betyg:

Applåder

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz