Du läser nu
EXTRA: Det enda Will Smith lyckades sänka på Oscarsgalan är sin egen karriär
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

EXTRA: Det enda Will Smith lyckades sänka på Oscarsgalan är sin egen karriär

Avatar

I natt, under tidig morgon svensk tid var skandalen ett faktum. Den direktsända Oscarsgalan är ett amerikanskt filmpris som har delats ut sedan år 1929. Under senare år har galan dragits med vikande tittarsiffror, så nattens absoluta skandal där skådespelaren och artisten Will Smith gick upp på scen och slog komikern Chris Rock i ansiktet har verkligen gjort sitt för att lyfta galans uppmärksamhet. Men det som många trodde var en uppgjord sketch mellan komikern Chris Rock och Will Smith visade sig vara på blodigt allvar. Är karriären över för Will Smith nu?

Paret under event år 2008. Jada före sjukdomen. Bild: Paul Williams, CC BY-ND 2.0

Otrohet och håravfall ställer till problem hos paret Smith 

Paret Will Smith och Jada Pinkett Smith har varit gifta sedan 1997 och har två barn tillsammans. Under år 2020 avslöjades det att Jada hade haft en utomäktenskaplig relation med artisten August Alsina. Enligt Alsina själv skulle Will Smith ha “godkänt” deras relation. Hur det där än ligger till så har det påverkat både privatliv och karriärer. De båda är kvar i äktenskapet men där det verkar som om Will Smith tagit en hel del skada mentalt. Det framgår också med all önskvärd tydlighet när man slår en branschkollega på truten i direktsänd TV.

Tweeten: Twittraren spekulerar hur Will Smith mår efter otrohetsaffären.

Jada Pinkett Smith lider dessutom av en autoimmun sjukdom – Alopecia areata. Den har som tragisk effekt att hon tappar håret fläckvist. Detta har lett till att Jada valt att ha korta frisyrer, snaggat eller helt ha rakat huvudet. Men som alla vet är Hollywood ingen dans på rosor och man är utsatt både för hån, skämt och andra drev när man är en offentlig person. Jada och Will Smith är inga undantag och det visade sig i natt när Chris Rock skulle skämta till det.

Början på Will Smiths Golgatavandring ut från Hollywood?

När komikern Chris Rock äntrade scenen i natt för att presentera vinnaren av “Bästa dokumentär”, så passade han på att skapa humorhistoria. Han vände sig under presentationen mot Will Smiths fru Jada och skämtade:

“Jada I love you, ‘G.I. Jane 2,’ can’t wait to see it.”

-Chris Rock skämtandes till Jada Pinkett Smith
Filmposter på Demi Moore som hårdingen G.I Jane. Bild: Impaawards, fair use

Kamerorna panorerade över till Jada, som satt på första raden och himlade med ögonen mot Chris Rock. I ögonvrån kunde man se att Will Smith själv faktiskt satt och smålog åt skämtet, som syftade på actionfilmen med Demi Moore i huvudrollen. Hon spelade soldaten G.I Jane, med ett rakat huvud.

Men strax därpå stormade alltså Will Smith upp på scenen mot Chris Rock och gick rakt fram och slog honom med öppen hand i ansiktet. Chris Rock stod pall för slaget och verkade snabbt skaka av sig det, trots att han var uppenbart chockad över tilltaget. Will Smith rättade till kostymen gick med bestämda steg tillbaka till sin plats och skrek ut att Chris Rock aldrig någonsin skulle ta hans frus namn i sin mun igen.

via GIPHY

Skandalen var ett faktum men blev än mer konstig när Will Smith senare i showen fick ta emot pris för bästa manliga skådespelare. Under sitt märkliga tacktal bemötte han inte Chris Rock med en enda stavelse till ursäkt utan bad mer galans arrangörer att låta honom komma tillbaka i framtiden.

Redaktionen kommenterar

Will Smith visar prov på en man som besitter riktiga privilegier och uppenbarligen saknar en del humor. Konstigt när det kommer från en komiker som Smith själv. Inte nog med att polis eller vakter inte eskorterade honom från galan efter överfallet på Chris Rock. Stjärnan tillåts sedan att få komma upp på scen för att mottaga ett eget pris och hålla tal. Det visar vilken ställning en del kända personer åtnjuter. Men något som är också är tydligt är att Will Smith förmodligen lider av både det ena och det andra efter hans offentliga förödmjukelse i samband med att hans fru varit otrogen. Så här beter man sig inte bara inte som normalfungerande människa.

Tweeten: Galans arrangörer gick kort därpå ut med ett meddelande. Slutar Oscargalans vidtagna åtgärder här eller har Smith fler straff att invänta?

Will Smith har miljoner fans världen över och många är i ung ålder. Att man tar sig rätten att uppvisa denna sortens beteende är bortom förståelse. Vi förespråkar naturligtvis inte att det drevas mot Will Smith, även om vi noterar att memes-kreatörerna har haft ett hektiskt dygn nere i verkstaden vilket är kul i sig. Snart är internet uppe i minst hundratalet Will Smith-skämt och tillhörande memes och GIFS. Men seriöst så ska det till en omedelbar och riktad pudel i form av en ursäkt till Chris Rock. Vår bedömning är att Will Smith sakta men säkert kommer fasas ut från roller och uppdrag vad det lider. Betyget blir hela fem stycken skämskuddar för hans totalt oacceptabla beteende.

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz