Melodifestivalen är slut för denna gången. Cornelia Jacobs vann över Anders Bagge efter en rafflande omröstning. SVT har haft ett riktigt fint startfält med artister, men fått dras med problem sedan premiären. En rad tekniska utmaningar har ställt till rejäla problem för programledaren och artisten Oscar Zia. Det är inte första gången Oscar leder Sveriges största tv-fest och han är tillräckligt skicklig för hantera svårigheter i sändning, samtidigt som kritiken mot honom växte till sig under deltävlingarna.

Det började med att den unga programledaren fick hantera kraftiga teknikstrul med Melodifestival-appen under inledningen av tävlingen. Detta tärde på tittarnas tålamod och upprörda tittare vände sig för att avreagera sig på sociala medier och rikta sin irritation mot den tjugofemåriga skåningen.

Vinnaren av Mello 2022. Cornelia Jakobs. Bild: Jonatan Svensson Glad, CC BY SA 3.0

Oscar Zia är en glad, sprallig och frispråkig person som verkar ha fått fria tyglar från produktionen och fått uttrycka sig som sig själv under sändningarna. Och just hans frispråkighet och förkärlek till att svära och dra skämt som egentligen borde få en vuxen publiks öra, gav tyckonomerna luft under vingarna och klickmedia fick därmed sina rubriker. Kommentarer som de två nedan gjorde sitt för att elda på:

Ge Zia en medhjälpare som kan stödja honom från de värsta pinsamheterna eller byt ut honom. Det här var bara virrigt och osäkert.”

En programledare som svär och drar opassande skämt i ett program som ses av ungdomar och barn. Dåligt från början till slut.”

Lena Philipsson år 2012. Bild: _Dinkel_, CC BY 2.0

Men strax innan slutomröstningen skulle börja så seglade Oscar Zia ned från taket på Friends Arena, redo för ett nummer som i alla fall går till cancel culture-historien som ett väldigt snyggt exempel på hur man bemöter sina egna kritiker och drev. Scennumret var baserat på artisten Lena Philipssons megahit “Lena Anthem“, men där Oscar Zia skrivit om texten till att bemöta sina haters och att också skicka passningar till tidigare programledare om sin egen förträfflighet. Ett mycket skickligt, roligt och fartfyllt nummer som på bästa sätt gav ett charmigt långfinger till de som drevat mot honom som programledare.

Redaktionens summering

Snyggt gjort hälsar Redaktionen till Oscar Zia. Kan man så ska man i de flesta fall. Och med SVTs stora produktion och stöd i ryggen så gör han ett riktigt roligt och charmigt framträdande med glimten i ögat. Så kan man också hantera kritikerna och de som hänför sig till cancel kulturen. Redaktionen ger ut hela tre stycken applåder för tilltaget.

Oscar Zia sätter ribban för sina artistkollegor som står inför drevet i framtiden. Det går trots allt att bemöta sina kritiker på flera sätt. Man kan falla till föga och pudla för att man tror att drevet är större än vad det är och för att man då tror man gjort riktiga och oförlåtliga misstag. Men när man vet att man är proffsig och duktig, då står man på sig istället. Som sagt i rubriken, briljant hanterat Oscar Zia.