Du har säkert läst en hel del artiklar om den amerikanska podcast-programledaren Joe Rogan och plattformen Spotify som är värd för hans program. Kontexten omkring försöken att cancellera Joe Rogan och Spotify är oerhört viktiga att förstå. Man har från flera håll velat stänga ned Rogan till varje pris, ivrigt påhejad av click-bait-media som älskar att tjäna pengar på dessa typer av historier.

Stå-uppkomik, fårtestiklar och professionella slagsmål

Den nu 54-åriga Joe Rogan började sin publika karriär redan 1988. Då som trevande stå-uppkomiker men karriären skulle snart ta fart på riktigt. Hans intensiva, vetgiriga och öppenhjärtliga personlighet gav honom en språngbräda in i programledarvärlden. Där skulle han bättra på sitt cv med att leda det populära programmet Fear Factor, där deltagarna utsattes för spindlar i ansiktet och att tvingas äta äckliga saker som larver, fårtestiklar och mycket annat.

Joe Rogan i avsnitt #1771. Bild: Faksimil/Youtube/PowerfulJRE

Joe Rogans holistiska intresse för kropp och träning skulle snart leda honom in i en kommentatorsroll i Ultimate Fighting Champion – UFC. Han levererade ikoniska refererat till matcherna och fortsatte att bygga sitt varumärke. Detta skulle löna sig och hans följarskara växte konstant.

År 2005 började han att podda och startade upp det som idag har blivit världens mest lyssnade podcast – The Joe Rogan Experience. Exklusiviteten är såld till världens största ljud och musikplattform – Spotify.

Google och Twitter blir katalysatorer för drevet mot Joe Rogan

Det avsnitt på podcasten som startade drevet mot Joe Rogan var avsnitt #1757. Där intervjuade amerikanen den omtalade Dr. Robert Malone. Doktor Malone är medgrundare och uppfinnare till hela nio stycken patent på mRNA-vaccin som ligger till grund för dagens olika coronavaccin. Avsnittet spelades in, sändes och allt verkade som vanligt frid och fröjd och lyssningarna strömmade in. Men det skulle inte dröja länge innan både Joe Rogan och Dr. Robert Malone själv skulle utsättas för ett drev.

Avsnittet med doktorn ifråga sändes i december 2021 och vid årsskiftet mot 2022 tog Youtube bort det inspelade avsnittet från plattformen. I början på januari 2022 så bannlyste också plattformen Twitter Doktor Malone. Doktorn mötte helt enkelt samma öde som den forne amerikanska president Trump och blockerades från att interagera på Twitter för all framtid. Doktor Malone gick från respekterad mRNA-forskare, degraderad till en konspiratorisk debattör på en i övrigt tvivelaktig podcast med en kontroversiell Joe Rogan i spetsen. Drevet 1, det fria ordet 0.

Stjäla från de fattiga och ge till den populäre

Joe Rogan har vid dags datum gjort cirka 1800 stycken avsnitt och han har poddat om allt från himmel till jord. Bokstavligen. Podcasten; The Joe Rogan Experience är världens största och år 2020 var då Spotify också signade honom exklusivt till plattformen för motsvarande en miljard svenska kronor. Tycker du det låter som mycket pengar? Betänk då att Joe Rogan drar in hisnande 60.000.000 strömmar per vecka, vilket i sin tur ger enormt många annonsvisningar. Spotifys svenska VD Daniel Ek drömde förmodligen om en pengabinge likt Joakim von Ankas när han signade Rogan till Spotify.

Tweeten: India Arie skulle först ta bort sin musik från Spotify. Hon svängde senare och accepterade Rogans pudling.

Det skulle snart visa sig att Spotify inte heller fick vara ifred från drevet. Snart gick den populära RnB-artisten India Arie ut på sin plattform med hård kritik. I en ihopklippt video toksågade artisten Joe Rogan och Spotify. I videon som India Arie använde för att nå ut, har någon klippt ihop alla tillfällen där Rogan säger N-ordet från sin podcast. India Arie fortsatte kritiken mot vad hon menar är ett girigt Spotify. Arie menar att de betalar så låga ersättningar till de vanliga artisterna för att kunna signa dyra avtal som det med Rogan. En form av stöld mer eller mindre från vanliga hårt slitande artister.

Ett bra räkneexempel att ta i beaktning när anklagelser flyger runt, är att India Arie har cirka 15.000.000 miljoner lyssningar. Per år. Och hon har dessutom fel i sak. Joe Rogan med hans stora lyssnarantal bär sina egna kostnader för Spotify genom att dra in sinnessjuka reklamintäkter i jämförelse.

Spofity-chefen står upp för Rogan och vänder Ryssland ryggen

Spotifybossen Daniel Ek har under hela tiden stått upp för yttrande- och konstnärlig frihet när kritiken duggat tätt. I ett internt PM till sina anställda på företaget gick Ek ut och beklagade sig över att Joe Rogan-kontroversen påverkat dem och företaget, men att han inte tror på att tysta Joe Rogan samtidigt som han fördömde delar av vad Rogan sagt i sina podavsnitt. Han fortsatte med att konstatera att vissa kommer vilja ha mer eftergifter från Spotify men beslutet inte skulle komma att ändras.

I takt med att Rysslands invasion fortsatt så uppdagades det att Spotify sökt att expandera sin verksamhet i Moskva. Man annonserade efter anställda till ett lokalt kontor man nyss startat upp. Det gick flera dagar utan att Spotify kommunicerade ett enda ord kring den massiva kritik man fått inför rekryteringen, men den 3 mars beslutade sig företaget för att avsluta sin expansion i Moskva tillsvidare med hänvisning till det pågående kriget. Inte nog med det, Spotify cancellerade även Russia Today och Sputnik, två stycken Kremlin-backade mediahus från sin plattform.

Rogan då? Ja, han blev nyligen uppvaktad av en amerikansk mediaplattform som budade i runda slängar en miljard för rättigheterna till hans podd och man lovade dessutom att han skulle få podda ocensurerat. Till skillnad från hur man menade att Spotify hanterat honom.

Redaktionens slutsatser

Rogan pudlade också rejält efter videon där han säger N-ordet blev viral. Det fanns enligt honom sakliga skäl och att videon var missvisande, men att han ber om förlåt om han sårat någon och att han förstår kritiken. Videon ser du ovan. Men kommer drevet avta? Nja, det kommer nog mest ta en strategisk paus för att vänta på nästa chans att få cancellera Joe Rogan för gott. Det är inte det sista av kritik som vi kommer få ta del av när det kommer till en högprofilerad måltavla för cancel kulturens drevare.

Men vi får hoppas att Spotify fortsätter stå för det fria ordet, oaktat vad Rogans podd bjuder in för gäster. Det fria ordet och rätten att kunna uttrycka sig måste försvaras dagligen i ett ordnat demokratiskt samhälle. För om man inte tar fajten för det nu, så när? Och vem ska ta den om man tystar programledarna och de modiga och utmanande som Rogan från att föra fram det fria ordet?