Du läser nu
DJ-bråk på högsta nivå där ukrainska Nastia kräver att den ryska världsartisten Nina Kraviz cancelleras
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

DJ-bråk på högsta nivå där ukrainska Nastia kräver att den ryska världsartisten Nina Kraviz cancelleras

Avatar

Tiderna för ryska atleter, musiker, intellektuella är inte helt lätta just nu. En del menar att vanliga ryska medborgare skall straffas vart de än är, för sin statslednings beslut att invadera Ukraina. Cancelleringskraven är högljudda, utan nåd och sprider sig som elden. Nu senast inom den elektroniska dansmusikscenen där den ukrainska DJ Nastia anklagar den ryska DJ-stjärnan Nina Kraviz för att inte ta avstånd från Putin.

Hårda kommentarer från Nastia mot Kraviz. Bild: Faksimil/Instagram
DJ Nastia år 2017. Bild: KylieTastic, CC BY 3.0

Att skriva ordet “fred” på Instagram startade ett ordkrig

Ryska Nina Kraviz är främst DJ, producent och sångerska och är ett eftertraktat och hett namn på alla världens musikfestivaler. Hon har prisats och nominerats vid flertalet musikgalor, men anklagas nu av sin ukrainska DJ-kollega Nastia för att inte ta ordentlig ställning mot den ryska ledaren.

Nina Kraviz skrev sitt fredsbudskap i sitt Instaflöde. Det gick inte hem hos Nastia. Ukrainskan gav ett syrligt svar på sin story. Bild: Faksimil/Instagram/Nastia.dj

Nina Kraviz lade alltså upp en video på sin Instagram där hon skrev ordet “мир (motsvarande världsfred reds.anm.) på ett papper inför sina cirka 1.800.000 följare. DJ Nastia blev ursinnig och anklagade henne för att vara feg och att inte tillräckligt hårt fördöma den ryska presidenten. Sedan dess har det varit knäpptyst från Nina Kraviz. DJ Nastia har däremot fortsatt med en rad inlägg på sin Instastory och bygger nu upp drevet mot den ryska DJ stjärnan. Det ledde till och med att Nastia blev skuggblockad av Instagrams algoritmer.

Nastia blev till slut blockerad av den Kraviz efter alla stories där hon hängt ut henne. Fler grova påhopp. Bild: Faksimil/Instagram/Nastia.dj

Båda artisterna bokade att spela på CRSSD Festival den 5 mars

Till helgen så är de båda bokade att spela under den kända CRSSD Festival i San Diego, Kalifornien. Det ryktas på olika forum att ukrainska Nastia har fullt upp med att försöka supporta sina landsmän och därmed inte kommer att dyka upp. Kanske också i någon slags protest mot att Nina Kraviz är bokad samma helg. Publiken inom musikgenren är fredsälskande och fulla med kärlek, så vi får hoppas att den kärleken får möjlighet att spridas utanför Kalifornien i helgen.

Följare som ger sin egen och en annan bild av kritiken mot Nina Kraviz. Bild: Faksimil/Instagram.

För visst finns det två sidor på kritiken. En musikälskande följare som du kan läsa ovan, menar att folk kommer till Nina Kraviz Instagramflöde för att dumpa deras egen oförmåga och ångest över att inte kunna göra något. Istället vill de att en DJ skall få slut på kriget. Vidare menar användaren att inga som helst vackra ord, kärleksmusik eller artister som skriver på listor kommer att stoppa detta krig. Avslutningsvis menar följaren att istället för att gnälla på Instagram, så borde man åka och hjälpa till på plats i Ukraina och sluta antasta ryska medborgare. Rätt eller fel? Debatten lär fortsätta.

Redaktionens funderingar & analys

Här citerar Redaktionen den Londonbaserade psykoterapeuten Seerut K. Chawla som är väl värd att följa på Instagram. Hon menar att du har ingen moralisk tvång att kommentera på alla globala kriser. Det gäller alla. Ukrainska, ryska som svenska medborgare. Man kan åka på semester, göra sitt jobb eller tycka att pågående krig är totalt fasansfullt utan att skriva om det på sociala medier. Detta är dock kontroversiellt hos många. Och den ståndpunkten går också att förstå. Två tankar samtidigt.

Här testar vi Seerut K. Chawlas slutsatser på dig som läsare. Kan det ligga något i detta?

  • Du behöver inte bevisa för någon att du bryr dig.
  • Du behöver inte publikt visa dina emotionella reaktioner på kriget.
  • Det är okej om du ännu inte förstår alla komplicerade omständigheter runt krisen och kriget.
  • Det är okej att ha en åsikt likaväl som det är okej att inte ha en. Eller för den delen att veta tillräckligt mycket för att forma en åsikt.
  • Inget på sociala medier är speciellt viktigt. Så låt dig inte bli mobbad eller tvingad till åsikter eller ståndpunkter om du inte vill.
Nina Kraviz år 2017. Pressbild. Bild: Bird is the word, CC BY SA

Det är alltså inte fel på något sätt att bli arg som DJ Nastia blir på sin ryska DJ-kollega Nina Kraviz. Men det är också helt okej för Nina Kraviz att inte tvingas till att tycka något för att pressen på social medier ökar och drevet byggs upp mot henne. Man måste kunna se det för vad det är. Nina Kraviz skickade ett fredsbudskap på sin plattform. Kort och gott. Men tyckande i affekt spårar lätt ur och baksidan av drev och cancel kulturen har vi sett många gånger nu.

Folk bokas av, förlorar sina plattformar och tvingas stöpa om sina liv fast de inget gjort. Eller enligt en del, gjort för lite. I detta fallet är det en despotisk ledare som skulden skall falla på, inte en enskild artist och medborgare. Det är viktigt att komma ihåg innan man tänder facklorna och greppar sin digitala högaffel för att utkräva rättvisa.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz