Kritiken mot en av Sveriges mesta retorikexperter – Elaine Eksvärd har duggat tätt. Det var i förrgår som hon deltog i ett nyhetsinslag på SVT för att kommentera statsminister Magdalena Anderssons tal till nationen. Då ur en retorisk synvinkel.

Men kritiken lät inte vänta på sig då Snacka Snygg-retorikern Elaine Eksvärd gjorde ett rejält klavertramp under direktsändningen. Hennes kritiker radade direkt upp sig en efter en och företrädelsevis var det manliga granskare. Först ut var Expressens Victor Malm. Genom att först berömma statsministerns tal och sedan hylla SVT för deras bredd på experter, journalistiska lugn och värdiga produktioner under pågående krig, vaggade Victor Malm in läsaren i ett lugn. För att i det andra stycket ta fram motorsågen och fullständigt kapa framförallt Elaine Eksvärd vid fotknölarna och smått chockera läsaren med icke nådig kritik.

”Men dem stora frågorna som hon bemöter som jag tycker är väldigt bra, det är det här med att inte bara pågår ett krig i, ett inbördeskrig i Ukraina, utan att det även pågår ett cyberkrig”

-Elaine Eksvärd i intervjun i SVT
Elaine Eksvärd med hennes olyckliga felsägning från SVT Nyheterinslaget. Klippet: Faksimil/Youtube.

Känd samhällsdebattör stämmer in i kritiken mot Eksvärd

Den högerlutande samhällsdebattören och journalisten Thomas Gür gick snart in i debatten på sin Facebooksida, som för övrigt är en av av hans starkaste plattformar. Thomas klipper in kommentarerna från Victor Malm i flödet och ger själv en kort kommentar i form av en konstaterande fråga:

“Vad f-an får vi för skattepengarna till statstelevisionen?”

-Thomas Gür i kommentar till Victor Malms kritik mot Elaine Eksvärd

I kommentarfältet utvecklar Thomas Gür sitt resonemang och kritik. Han menar också om det inte är så att Elaine Eksvärd oftast kommenterar presentationstekniker istället för de rena retoriska greppen som ethos, pathos och logos som hon som retorikexpert är tänkt att göra. Han fick snabbt medhåll från sina följare.

Eksvärd pudlar rejält på sina kanaler

Det skulle inte dröja länge förrän Elaine pudlade på sina egna kanaler. Så här såg det ut på hennes Twitter:

Och på hennes Instagram såg det ut så här:

Redaktionens kommentarer

Elaines felsägning är givetvis djupt olycklig med tanke på det anfallskrig och invasion som just nu bedrivs från ryskt håll mot Ukraina. Det är självklart inte fråga om ett inbördeskrig och från den synvinkeln så är hennes klavertramp tydligt. Men det är inte en stor fråga att haka upp sig på. Dock är det tacksamt för hennes kritiker att kunna skriva krönikor om henne och samtidigt få utrymme att lyfta fram sina egna favoriter inom retorikernas expertskrå.

Redaktionspudeln! Bild: Cancelculture.se

Men Redaktionen menar att detta är en struntsak trots allt. Alla kan säga fel och det var dessutom fråga om direktsändning, där det verkade som om programledarna inte heller uppfattade felsägningen som speciellt allvarlig i stunden. Det sista är naturligtvis en ren spekulation från oss. Men det som är snyggt är att Elaine Eksvärd klarar av pudlandets konstart. Det är det få som gör! Med det sagt så skickar vi med två stycken av CC-redaktionens pudlar till Elaine för en skyndsam och tydlig krishantering. Väl avvägd pudling kort och gott.