Du läser nu
Rättmätig kritik eller hatdrev mot svenska influensers som gör affärer som vanligt under brinnande krig
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Rättmätig kritik eller hatdrev mot svenska influensers som gör affärer som vanligt under brinnande krig

Avatar

Det har inte undgått en enda själ att Ryssland startade sin invasion mot det europeiska grannlandet Ukraina under torsdagen. Fasansfulla reportage och bilder har kablats ut och nyhetskanalerna sänder dygnet runt. Redaktionen kan enkelt konstatera att Ukrainas sak är vår i detta läget.

Influensers i hetluften

Igår gick sociala medier-profilen “Bloggbevakning” ut på korståg mot alla de influensers som försökte sköta sitt jobb och samtidigt visa sig medkännande mot Ukrainas befolkning. På sin blogg och Instagram gick Bloggbevakning ut och riktade kritik mot de konton som hon sniffat upp och som gjort halvtaffliga försök att vara empatiska mot Ukraina samtidigt som de gjorde affärer som vanligt.

Bloggbevakning pekar på att man borde gjort som Åhléns under den terrorattacken på Drottninggatan. Bild: Faksimil/Instagram

Men har Bloggbevakning en poäng då? Är det så att man skall släppa allt man har för händerna och bara lägga ned sitt jobb hur som helst? Fanns det något i kritiken som de utpekade influensers borde ha snappat upp? Vi vill här belysa att det finns gråskalor såväl som andra perspektiv att betrakta sin samtid på. Är det självklart att häxjakten som Bloggbevakning startade är rätt ute? Är det hjärtlöst eller bara taktlöst att göra sitt jobb samtidigt som man nämner kriget mot Ukraina i samma inlägg? Att vara influenser är faktiskt ett jobb idag.

Leggings i nya färger lagom till kriget 

Den första kvinnan som fick en rejäl avhyvling av Bloggbevakning var Sanne Alexandra Josefson. Hon gick under torsdagen ut med en story om att det var en sorglig dag men att det fanns goda nyheter. Man kunde nu köpa hennes nya läder leggings i nya färger. Direkt kom kritiken och det dröjde inte länge innan Sanne Alexandra fick pudla som aldrig förr.

En superstor pudel av samma influenser några timmar senare efter drevet dragit igång. Bild: Faksimil/Instagram

Men det slutade inte där. En annan influenser – HouseofPhilia lade upp en glammig bild med en flaska bubbel i handen och lade till ett välmenande budskap. Influensern ifråga tyckte det var skönt att få tillbringa dagen på spa trots allt men visade samtidigt stor empati genom att tänka på de drabbade barnen som blir skadade för livet. Även hon fick drevet emot sig.

Tredje kvinnan till rakning var influensern Emilia De Poret som lade ut en story med orden:

“Det är svårt att ignorera situationen i Ukraina, men jag kommer att ta med er på en smygtitt från Milan Fashion Week”.

-Emilia De Poret i kommentar på sin Instastory
Förklaringen från Sanne Alexandra gick helt förbi Bloggbevakning som menar att krokodiltårarna kan torkas med alla tusenlappar som influensern ifråga drar in. Bild: Faksimil/Instagram

Redaktionens funderingar

Kritiken har växt till sig under det senaste dygnet. Men är det så självklart att man inte får sköta sig jobb trots att ett krig startat? På vilket sätt bör svenska influensers ta sitt ansvar? Och har de rätt i att klaga på kritiken i efterhand eller ska de hålla tyst när det kommer till denna frågan?

Hur många influensers har upphört med sina planerade samarbeten, jobb och övriga inlägg när krig tidigare har startat runt om i världen? Varför förväntar sig följare och andra att just svenska influensers skall upphöra med sitt jobb? Skickade chefen hem dig från jobbet under torsdagen? Vad gjorde du själv när kriget i Syrien, Afghanistan, Irak startade? Är det något vi just kräver från kvinnor? Vilka män har pekats ut det senaste dygnet?

Redaktionen menar att det inte är så svart vitt som det kan framstå. Givetvis skall taktlöshet uppmärksammas, dessa influensers omsätter miljonbelopp och är att betrakta som företag. Är det så självklart att just influensers skall släppa allt de har för händerna under en dag?

Bloggbevakning står på sig mot den kritik som hon fått. Bild: Faksimil/Instagram

Alla verkar ut ifrån sin egen bubbla och kontext. Vi är säkra på att varje empatisk, tänkande och kännande människa i detta landet, vare sig man är influenser eller jobbar med något helt annat tar och drar sitt strå till stacken för att hjälpa till och stötta Ukraina och dess befolkning. Ingen är perfekt och är gränserna är otydliga. Därför bör man vara försiktig med vad man startar och på vilket sätt.

Bloggbevakning fyller en viss funktion som nagel i ögat på de som bedriver business på sociala medier. Helt klart. Men med räckvidd kommer ansvar för båda inblandade parter. Förståelse är en bristvara på internet generellt och i synnerhet när man skall driva trafik och försäljning. För vem vill läsa artiklar som inte är syrliga, vassa eller uppseendeväckande?

Självklart har man som offentlig person ett ansvar att ta mot sina följare. Det är inget snack om saken. Men vi pekar återigen på vikten av förståelse. Det gör internet till en trevligare plats och vi kan sprida budskap utan att klanka ned på varandra.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz