Kan lokalbefolkningen i staden Rotterdam stå emot en av världens rikaste män? Den frågan har nyligen seglat högst upp på dagordningen i den holländska hamnstaden. Vad rör frågan då? Jo, det är nämligen så att den historiska stålbron Koningshaven, över 100 år gammal, bokstavligen står i vägen för Amazongrundaren Jeff Bezos superlyxiga lustjakt. Fartyget ifråga mäter hela 127 meter på längden och har tre enorma master som sträcker sig långt över maxhöjden på bron. Skeppet förväntas bli det största segelfartyg som världen hitintills har skådat.

Bron ifråga. De Hef eller Koningshavenbron. Bild: P vL, CC BY-ND 2.0

Fartyget färdigställs just nu av ett skeppsvarv i den berömda hamnstaden till en kostnad av cirka 430 miljoner euro. Men frågan som just nu står på allas läppar är om Jeff Bezos ens kommer lyckas att få skeppet ut till havs. För i farleden står den omtalade stålbron och blockerar vägen och med bron står tusentals arga lokalbor.

Folkligt uppror mot multimiljardären

Så snart det blev känt att båten ifråga byggs för Amazongrundaren och att det kommer bli världens största segellustjakt, så uppstod den naturliga frågan. Hur skulle båten med sina tre enorma master lyckas segla ut ur Rotterdam? För det finns endast en väg ut från varvet och där i vägen står den historiska bron med en seglingsfrihöjd som understiger båtens egen med hästlängder. Varvet tog nyligen initiativet och ställde en fråga till det kommunala styret om det fanns en möjlighet att montera ned bron för att komma ut med båten.

Amerikansk twitterkritik mot Bezos.

Men frågan väckte vrede och avsky hos befolkningen i Rotterdam. Det är nämligen så att bron Koningshaven ses som ett nationalmonument. Den byggdes år 1878, bombades sönder och samman av nazisterna på 1940-talet och har restaurerats så sent som 2017. Efter lagningen 2017 lovade det lokala kommunstyret då dyrt och heligt att bron aldrig någonsin skulle ansättas igen.

Borgmästaren förnekar att bron skall rivas

Rotterdams borgmästare har så sent som den femte februari 2022 förnekat att det finns beslut på att riva bron. Men ryktesspridningen och dreven hade redan startat. Kritiken på sociala medier har varit förödande. Borgmästarens senaste utspel om frågan löd att alla fakta skall ut på bordet och en officell begäran skall inkomma innan något bereds. Dessutom flaggade Borgmästaren för att Jeff Bezos själv får lov att slanta för nedmonteringen av bron, om det hela ens skall vara genomförbart.

Mer syrliga politiska kommentarer mot Jeff Bezos

Redaktionen sammanfattar

Ja, det är tämligen lätt att sia om vem som kommer gå segrande ur den här bataljen. Inte ens ett nationellt och smått heligt monument kommer kunna stå emot det samlande inflytande som Jeff Bezos har. Det skulle bara vara ett i raden av exempel på att om du har pengar så står du över alla principer ett lokalsamhälle kan ha. Det borde inte vara en svår match att vinna den faktiska frågan om att lyckas få ett beslut med sig från kommunalråden i Rotterdam. Speciellt inte om man är god för cirka 175 miljarder amerikanska dollar och har en rad lobbyister på sin sida. Vi har tidigare berört begreppet “håll-käften-kapital” och det finns det minst sagt gott om i Jeff Bezos fall.

https://www.youtube.com/watch?v=-C2Q7R89hhA

Men kommer Bezos vinna över lokalbefolkningen på sin sida? Föga troligt. Vi får hoppas att de på något sätt går segrande ur detta med någon form av belöning för möda och svett med sin räddningskampanj. Kanske kan Jeff Bezos dra en snabb swish till Borgmästaren som kompensation? Det blir en tydlig skämskudde till Bezos från Redaktionen. Det här kunde man ha tänkt på före man valde att bygga båten vid aktuellt varv. Han kan förvänta sig minst 1000 stycken arga lokalbor som lovat att kasta ruttna ägg på båten om den tillåts passera den historiska bron. Här utlovas en actionfylld upplösning tror vi.