Den mytomspunna superentreprenören Elon Musk har varit riktigt aktiv på Twitter det senaste dygnet. Inför sin enorma följarbas på hela 78 miljoner följare placerade han sig återigen i hetluften, denna gång med flertalet inlägg om det pågående kriget. Elon räds inte att sticka ut hakan rejält, vilket har retat gallfeber både på politiker och finansmarknaden, men också varit till stor glädje och behållning för de följare som ingår i hans internationella personkult.

På besök vid Teslafabriken i Freemont, Kalifornien. Bild: Maurizio Pesce, CC BY 2.0

Det senaste dygnets inlägg har bestått av flera memes, några mystiska kodade budskap på ryska, nyheter om hans kära rymdbolag Space X, som samtidigt blandats upp med funderingar om inflation och råvaru- och spannmålspriser. Men där det hettade till rejält, var när han postade nedanstående meme.

Tweeten: Musk med sin särpräglade och underfundiga humor.

Som på beställning ramlade kritiken mot Elon Musks totala okänslighet in i kommentarsfälten. Hur kunde han skämta så snart efter en invasion? Hade han tagit sina mediciner? Om inte, så skulle han genast skaffa ett recept på stark medicin. Kommentarsfälten var på sina håll inte nådiga.

Tweeten: En ukrainare med en tydlig syn på vad och när man får skämta om saker ryter till åt Elon Musk. Bild: Faksimil/Twitter

Det finns naturligtvis olika sätt att betrakta humor på vill Redaktionen upplysa om. Ett sätt är att skämta om sakers mörka tillstånd eller utveckling och är för många människor som en slags känslomässig ventil. Det betyder inte att man saknar empati eller på annat sätt inte skulle ge något stöd. Vi har i tidigare artiklar analyserat en del av den mörkare humorn och satiren och konstaterat att den alltid bör få förekomma.

Elon Musk fick också stöd. Här från en ukrainsk följare som skrev följande som svar:

https://twitter.com/mihail_cuk/status/1503297155301269510
Tweeten: Användare tycker det är mer ignorant att så kallat godhetssignalera när man tidigare inte ens kunnat placera ut Ukraina på en världskarta.

Redaktionens tankar

Att få Elon cancellerad kan hans kritiker ge upp hoppet om. Inte nog med att han är världens näst rikaste person och har mer “håll-käften-kapital” än vad någon person någonsin kan behöva för att våga tala fritt. Han har också skapat sig en sällan skådad personkult och ett enormt inflytande online som kan han luta sig mot när det blåser. Faktorer som man inte raderar ut hur som helst.

Hade Elon varit en vanlig dödlig stand-up komiker hade förmodligen hans skämtsamma memes lett till inställda föreställningar, förlorade affärskontrakt och ett argsint drev. Det finns det många namnkunniga som kan vittna om, både i USA och på hemmaplan. Men vad finns det som kan oroa Elon?

Tecknad Elon Musk med världen i sin hand. Bild: Insider Monkey, CC BY-ND 2.0

Elon Musk har tidigare påverkat finansmarknaden med sina publika funderingar och detta utan att bli slagen på fingrarna av den amerikanska finansinspektionen. Klarar man det så står man pall för det mesta. Elon postar ofta svårförstådda, kodade och flerbottnade budskap vilket gör att han inte endast odlar myten om sig själv, han skapar samtidigt olika slags villospår som gör att han alltid kommer undan. Och följarna älskar det.

Skämten som tillsynes var riktade mot Netflix och den medvetna sociala rättvisekulturen i USA, skulle också kunna vara en pik eller ställningstagande mot Ukrainakriget. Med Elon Musk är inget helt säkert.