Du läser nu
EXTRA: Ida Karkiainen – Civilministern med bruna lik i garderoben eller utsatt för en konspiration?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

EXTRA: Ida Karkiainen – Civilministern med bruna lik i garderoben eller utsatt för en konspiration?

Avatar

Statsministerns regeringsbildning är cirka en vecka gammal och har redan bjudit på en rad överraskningar. Statsminister Andersson lovade en del överraskningar innan hennes tillkännagivande av de nya ministrarna och det får man nog lov att säga att hon lyckades med. Men inte på det sättet någon tillträdande statsminister hoppats på att göra. Magdalena Andersson har fått hantera en cancelleringskris den senaste veckan kring flera av sina nya ministrar och det verkar inte som hon kommer få en lugn stund på ett bra tag till.

Montage/Faksimil/NyheterIdag/Expressen/SVTnyheter

Under måndagen gjorde tidningen Nyheter Idag ett stort avslöjande om den nyutsedda civilministern Ida Karkiainen. Enligt tidningen så skall civilministern ha fångats på bild med en “hitler-hälsning.” Bilden skall ha tagits på en hemmafest under mitten av 2000-talet där det enligt uppgift skall ha spelats vit maktmusik. Enligt en av tidningens uppgiftslämnare så var det Ida Karkiainens pojkvän som ska ha varit drivande i att spela vit maktmusik, främst från bandet Pluton Svea.

När Ida Karkiainen blev utnämnd till minister blev hon intervjuad av tidningen Aftonbladet. I den utfrågningen var Ida mycket tydlig på frågan om hon har några lik i garderoben.

“Inte vad jag vet. Jag är väldigt väldigt snövit på det området. Jag är helt säker, jag har inga lik i garderoben.”

-Civilminister Ida Karkiainen i svar till Aftonbladet

Vidare menar en annan uppgiftslämnare till tidningen Nyheter Idag, att civilministerns bakgrund går i bjärt kontrast mot att hon skulle kunna vara minister i den socialdemokratiska regeringen och att alla i Haparanda som är ministerns hemort känner till hennes bakgrund.

Efter det att bilden publiceras svarar Ida Karkiainen SVT Nyheter att bilden föreställer henne och att hennes gest kan tolkas som en nazistisk hälsning. Hon fortsätter sin kommentar med att hon förmodligen skulle ha ironiserat eller försökt förlöjliga det hela.

Klippet: Ministern intervjuas av SVT Nyheter och ger sina kommentarer.

Redaktionens kommentar

Detta är ett rent ut sagt bedrövligt avslöjande. Det är naturligtvis alltid svårt att veta hur saker ligger till men detta är tillräckligt illa för att ställa sig en enkel fråga. Har våra högsta förtroendevalda inte på någon punkt lyckats utveckla sin talang för att efterforska vad nya ministrar haft för sig tidigare i livet? Magdalena Andersson och hennes stab lyckas alltså inte avslöja vare sig krav från Kronofogden, sexuella ofredanden på partiträffar eller en eventuell brunfärgad skandal som denna? Det är precis lika illa som Reinfeldt-regeringen 2006 som inte kunde hålla reda på vem som hade anlitat svart städhjälp eller betalt sin lagstadgade tv-licenspeng som den skulle. Bedrövligt på alla punkter, då som nu. Väljarna förtjänar bättre.

I vår undersökning på Cancel Culture.se-Instagramkontot så sa majoriteten av våra följare att en minister inte behöver vara felfri för att sitta i regering. Förvisso är journalistikens jobb att just avslöja våra makthavares förhavanden oavsett allvarlighetsgrad, men visst hade drevet kunnat undvikas om de såg till att göra jobbet själva? Vi bör kunna kräva mer av landets högsta styrande ämbete. Magdalena Andersson får ta sig en till rejäl funderare på sin laguppställning så att hon lyckas ta sig ur sin cancelleringskris. Redaktionen börjar få slut på skämskuddar nu när det gäller kategorin politiker, oavsett partifärg. Betyget till civilministern blir tre skämskuddar för sin nonchalanta inställning till sitt viktiga jobb. Detta hade kunnat undvikas med rätt strategi från start.

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz