Du läser nu
Garderobs-gate lär oss att kvinnor ska hjälpa och inte stjälpa varandras karriärer
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Garderobs-gate lär oss att kvinnor ska hjälpa och inte stjälpa varandras karriärer

Avatar

Just nu visar TV3 programmet Svenska Powerkvinnor. Det är radioprofilen Laila Bagge som efter fem år av tjatande på Camilla Läckberg lyckats få henne att tacka ja till att delta. Programmet är producerat av Laila Bagge själv och hon är också med i ett av avsnitten. Andra kvinnor som gått med på att medverka i programmet är komikern Kristina “Keyyo” Petrushina, influencern Antonija Mandir och läkaren Mouna “Doktor Mouna” Esmaeilzadeh. 

Tanken bakom tv-serien var att visa hur framgångsrika kvinnor får ihop sitt livspussel hemma samtidigt som de har ett krävande jobb. Svenska Powerkvinnor lever i lyx, har barn att ta hand om och tjänar samtidigt massor av pengar.

Laila Bagge. Bild: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 3.0

Lailas idé med programmet var att hjälpa andra kvinnor på traven, att våga tro på sig själva och att visa att de inte är ensamma om att ha en kaos i sina hem. I första avsnittet får vi följa Camilla Läckberg i sitt palatsliknande hem Villa Lumos. Hon har ett hektiskt liv och berättar att hennes favoritrum bland de tio rum som huset stoltserar med är hennes garderob.

Illa dold avundsjuka eller rättmätig feministisk uppläxning?

Detta fick Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström att reagera. Snabbt och kanske ogenomtänkt kommenterade hon avsnittet med Camilla på följande sätt:  

Margot Wallström i sin första kommentar om Läckberg.
Margot Wallström. Bild: Anders Löwdin, CC BY-NC-ND 2.0

En lektion i hur en klassresa kan gå till

Camilla blev såklart ledsen och bestört och kände att Margot Wallström inte förstått vare sig programmet eller dess innehåll. Hon gick direkt ut till sitt försvar och lade ut ett långt inlägg på sitt Instagramkonto. Camilla förklarade hur hon vuxit upp med föräldrar som båda var sjukpensionärer. Hon valde att satsa på skolan och utbildade sig till civilekonom och byggde sitt liv utan att ha fått något ekonomiskt stöd hemifrån. Vidare berättade Camilla om hur hon sade upp sig från en trygg anställning för att satsa på sin dröm, att få bli författare.

”I år omsatte mitt bolag 60 miljoner och totalt genom åren gissar jag att bruttoomsättningen för mina böcker ligger på många hundratals miljoner. Och visst. Det är tråkigt och lite pinsamt att prata pengar. Och riskerar lätt låta skrytigt. Men det jag byggt upp som egenföretagare från två tomma händer innebär också i förlängningen skattepengar, arbetstillfällen och marknadsföringstillfällen för Sverige internationellt.

Camilla Läckberg på sin Instagram.
Vägen till framgång (success) ligger inte i att kvinnor hackar på varandra. Det är Redaktionen helt säkra på.

Ett halvt mediatränat pudlande senare

Nu började Margot Wallströms telefon att ringa. Tidningarna ville ha en kommentar på hennes uttalande om Läckberg. Säkert ångrade Margot Wallström sin kommentar på Twitter, men det var nu för sent. Redaktionen konstaterar att allt oftare så ser man offentliga och kända personer som genomgått kurser i hur man hanterar kriser som detta till trots blir emotionella och utan att tänka sig för skriver ett hastigt inlägg på något utav sina sina sociala konton.

Twitter bjuder på läckerheter: Camillas första svar och Margots uppföljande kommentar.

Festfixarn tog Läckberg i försvar

Men skadan var skedd. Den välkända festfixaren Micael Bindefeld skred till Camillas försvar i hennes kommentarsfält och menade att en före detta utrikesminister som efter ett mediatränat liv inte har vare sig kunskap eller förstånd att tänka efter före. Bindefeld menar vidare att tweeten från Margot Wallström var genant och otidsenlig. Han avslutar med att politikerföraktet späs på och att Margot inte förstår att det också kan orsaka skador på hennes parti såväl som för politiker i stort.

Feministnäven. Bild: Ittmust, CC BY 2.0

Läckberg bet ifrån

Camillas summerar hela “garderobs-gate” med en Instagramdelning från hennes nu berömda garderob. Den tillhörande kommentaren löd:

Här är för övrigt garderoben @margotwallstrom retar sig på (se mitt förra inlägg.) Herregud hur skulle man INTE kunna tycka det här är favoritrrummet??!! #VillaLumos

Kommer inte skriva mer här om dagens ”garderobsgate” efter detta inlägg…Nu stänger jag dock garderoben för ikväll.

Men nyfikenheten på Camillas fina hus som går under namnet Villa Lumos blev så stor efter ”garderobs-gate” att hon blev tvungen visa upp ännu mer rum förutom sin garderob. I ytterligare ett satiriskt inlägg så lägger hon upp en kortfilm på sitt kök ur olika vinklar. 

Kort redaktionskommentar

Vi på Redaktionen undrar hur Margot Wallström som tidigare på ett mycket statsmannamässigt sätt skött Sveriges Rikes utrikesförhavanden tänker? Hennes höga svansföring och stolta budskap kring vår stolta svenska feminism klingar här lite illa. Att Margot ska uppvisa så starka känslor som pendlar mellan skratt och gråt, på grund av ett tv-program som visar framgångsrika och glada kvinnor? Nä, vet du Margot Wallström. Kvinnor bör och skall hålla ihop. Och som det berömda ordspråket lyder, det finns en speciellt plats i efterlivet för kvinnor som stjälper andra kvinnor. Av oss får du en skämskudde men faktiskt också samtidigt en pudel, för att du i alla fall halvt försökte pudla efter din onödiga kommentar.

Redaktionens betyg:

Pudel
Skämskudde

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz