Cancel culture-fenomenet kan verka obönhörligt och få blixtsnabb effekt. Detta har den amerikanska spelutvecklaren Tripwire Interactive precis blivit varse. Tripwire är ett jänkebolag som utvecklat en rad mer eller mindre kända titlar och har över 30.000 följare på onlineplattformen Steam. Bland annat har de nyligen släppt actionspelet “Maneater”. I spelet tar spelaren kontrollen över en tjurhaj som måste hämnas på en haj-jägare vid namn Scaly Pete. Inte nog med att man kan piska sina fiender till paralysering med stjärtfenan, man kan också använda svärdfiskar som spjut medan man jagar efter sin nemesis – Scaly Pete.

Det populära spelet hajspelet. Bild: Fairuse/Wikipedia

280 stycken ödesdigra tecken senare

Måndagen den sjätte september 2021 blev en ödesdag för företaget. Dess amerikanska VD John Gibson hade under helgen gjort något mycket märkligt. Han använde sitt Twitterkonto med cirka 9000 följare till att proklamera något som strax därpå skulle detonera över hela kontot. Vad gjorde John Gibson då? Han blev helt enkelt politisk och tog ställning i den superheta abort-debatten rörande delstaten Texas.

Högsta domstolen i USA tillät en mycket omtvistad och inskränkande abortlag att godkännas i delstaten. Den innebär kortfattat att kvinnor gravida efter vecka 6 inte får lov att genomgå en abort. Inte ens om de utsatts för något fasansfullt utanför deras kontroll. Begår man brott mot lagen kan man straffas med t.ex. penningböter på upp mot 10.000 amerikanska dollar. Det finns mycket att säga om denna lag, som vi inte riktigt kommer beröra i denna artikel men som framstår som riktigt tokigt.

Denna nyhet kunde alltså den framgångsrika spelutvecklar-VDn inte stå emot att kommentera på sin privata twitter.

VDn för Tripwire Interactive tar ställning för abort-lagen i Texas. Bild: Faksimil/Twitter

Ägarna i Tripwire fick ta ett drastiskt beslut

Den 6 september, bara några dagar efter VD John Gibsons numera ökända uttalande gick spelbolaget Tripwire Interactive ut med ett uttalande, där de tog totalt avstånd från John Gibson och hans helt privata Twitterpost. De låter meddela att John Gibson får lämna bolaget samtidigt som en delägare tillika vice VD vid namn Alan Wilson tillträder som interim VD. Krisen blev total och bolaget fick handla i brådnöd för att inte låta ett enda vedträ till kastas på den brasa som Gibson hade startat på Twitter i och med sitt uttalande.

Förödande kritik flödande in från alla håll på John Gibsons Twitterkonto. Här från användare Cory.

Avslutningsvis

Kritiken mot Gibson är lätt att förstå. Kritik mot den nya kontroversiella abortlagen i delstaten Texas i USA är enorm världen över och skapar huvudbry bland framförallt oss européer, för hur amerikansk lagstiftning fungerar. Men det vi undrar mest över på Redaktionen är hur John Gibson tänkte strax innan han författade sina sista ord som VD för Tripwire? Var det värt det? Tänkte han att kan skulle komma undan Cancel-culture-snaran? Vi får se om vi får svar på frågorna. Men vi konstaterar krasst att ingen går säker för konsekvenser. Är konskekvensen rimlig när man befinner sig på den positionen som den amerikanska VDn gjorde? Finns det utrymme för privata åsikter? Hur som helst. Betyget är enkelt att sätta. John Gibson får lov att skämmas rejält.