Du läser nu
Skådespelaren John Cleese i ny tv-serie där han utforskar cancel culture-fenomenet
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Skådespelaren John Cleese i ny tv-serie där han utforskar cancel culture-fenomenet

Avatar

Skådespelaren John Cleese är aktuell med en ny dokumentärserie på brittiska Channel 4. Han kommer gräva i så kallad politisk korrekthet kopplat till humorgenren och intervjua personer som blivit cancellerade. Men han kommer också ta reda på hur fritt skapande och manusförfattande eventuellt kan påverkas av vad han beskriver som “woke-kulturen”.

John Cleese säger själv om sin nya dokumentärserie att han är upprymd och glad över att få chansen att vrida och vända på alla aspekter av den så kallade politiska korrektheten. Han säger vidare att det är mycket han inte förstår om den. Vidare menar Cleese att den politiska korrekthetens ursprungliga idé om att vara snäll mot alla människor har utvecklats i ett absurdum.

John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin och Terry Gilliam. Foto taget under en varitéshow år 2014 med den kända humorgruppen Monty Python.

Cancel culture “missförstår huvudsyftet med livet, vilket är att ha roligt”

Fritt översatt citat från John Cleese i en intervju med Reuters

Fawlty Towersavsnitt cancellerat 40 år senare

Den nu 81-åriga John Cleese från början känd för de flesta som den smått koleriska och hetlevrade hotelldirektören Basil Fawlty i serien Fawlty Towers. På svenska döpt till “Pang-i-bygget”. Serien sändes för första gången år 1975. Cleese är också en av medlemmar i den omtyckta brittiska humorgruppen Monty Python.

Klassiskt missförstånd mellan Basil Fawlty och servitören Manuel i serien Pang-i-bygget.
Videon: Youtube

John Cleese skräder inte direkt sina ord runt fenomenet cancel culture. I början på år 2020 var han ute i media och kritiserade ett beslut från det statliga brittiska tv-bolaget BBC. Bolaget bestämde sig för att cancellera ett avsnitt ur den cirka 40 år gamla serien Fawlty Towers. Det återinsattes senare, men nu märkt med varningar om att det innehåller rasistiska stereotyper och utdaterat språkbruk.

Nya serien stöter på kritik

Många tyckonomer har betraktat John Cleese och hans framfart i debatten kring humor och cancel culture, lite som en okänslig ångvält. Flera kritiker undrar hur Cleese skall kunna leverera någon som helst objektivitet i sitt sanningssökande och reaktionerna lät heller inte vänta på sig.

En twittrare tycker bestämt att Cleese är överflödig i debatten.
Ironin över den person Cleese har blivit, är total menar en annan twittrare.

En sak är säker. Redaktionen kommer sitta bänkade inför dokumentären. Runt personen John Cleese finns det dessutom en hel del att fördjupa sig i. Främst kring hans oförlåtande ångvältsattityd till den så kallade politiska korrektheten. Betyget från Redaktionen baseras på att vi anser det bra att nya perspektiv förs fram, samtidigt som vi också håller med om att John Cleese och hans gamla jag, förmodligen hade gjort lite narr av den personen han är idag och därmed får han en skämskudde av oss. Hans valda strategier för att bemöta och hantera fenomenet cancel culture gör att vi säkert får chans att återkomma med en längre artikel om honom. Men tills dess. Don´t mention the war… or cancel culture.

Redaktionens betyg:

Applåd
Skämskudde

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz