Mycket har hänt de senaste dagarna sedan Joel Kinnaman och Gabriella Magnusson också känd som Bella Davis, publikt gick ut med varsin version på deras respektive Instagramkonton. Deras uttalanden gällde omständigheterna kring deras korta relation.

Som Redaktionen tidigare skrivit om så anklagar Joel Kinnaman fotomodellen Bella Davis för hot och trakasserier samtidigt som Bella anklagar Joel för våldtäkt. Kinnaman har fått till ett besöksförbud, på engelska kallat ”restraining order”, mot Bella som inte får närma sig Joel på mindre än 91 meters avstånd.

Joel har endast ett publicerat ett inlägg om det hela medan Bella lägger ut flera inlägg och stories dagligen som relaterar till händelsen. Läget just nu är det att båda har polisanmält varandra. Joel först i USA och sedan lämnades en polisanmälan in i Sverige, medan Bella gjorde samma sak direkt därpå.

Kändisadvokaten Massi-Fritz ger sig in i leken

I Sverige har Bella Davis anlitat den kända advokaten och kvinnorättskämpen Elisabeth Massi-Fritz som direkt gått ut i media med ett uttalande i Aftonbladet om hennes klients skadade sinnesläge. Massi-Fritz är känd för att vara superengagerad vid högprofilerade kändisfall. 

Elisabeth Massi-Fritz, Bild: Anders Henrikson

Bellas version på sociala medier är att det är Joel som förföljer henne och att hon har massor av inspelat material plus så kallade ”dick-pics” , bilder som kan ge stöd och bevisa delar av hennes version. Hon har även gått ut med informationen att en annan kvinna kontaktat henne som också påstås ha blivit våldtagen av Joel. Nu ber Bella Davis att fler offer skall göra sig hörda och skicka meddelanden till henne på Instagram.

Kinnaman tvingas försvara sig på två fronter

I dagens samhälle får anklagade personer vara beredda att genomgå sitt stålbad på två plattformar. Både på sociala medier och i en eventuell efterföljande rättsprocess. Det blir ett dubbelt lidande jämfört med hur det var innan internet tog sig in i och började dominerade våra sociala liv. Sköter man inte korten rätt online så riskerar man helt enkelt sin karriär. Tittarna, följarna, motståndare och så vidare. Alla finns online och gör du inte din egen röst hörd, så riskerar man att lägga karriären i händerna på troll och olyckskorpar.

Till sist, blir man frikänd från alla anklagelser i rättsprocessen så återstår fortfarande faktumet att “internet never forgets” och att allt ändå finns kvar för allas beskådan. Dessutom så finns det idag folk som betvivlar rättens utslag och kommer fortsätta hävda att någon part inte fått rätt. Det krävs en enorm insats både ekonomiskt och tidsmässigt att kontakta alla dem som lagt ut felaktiga anklagelser samt att försöka sudda ut den information som kan ställa till det för en i bra många år framåt. 

Rättsmässigt kallas detta för ”rätten att bli bortglömd” eller rätten till radering. Det innebär att man har rätt att slippa synas i sökresultat på internet om sökresultaten är otillräckliga, irrelevanta eller inte anpassade för det de ska brukas för.

https://twitter.com/olof_gustafsson/status/1425566237153767427

En person som ofta är ute i blåsväder är den svenska verkställande direktören för familjens Pablo Escobars företag. Vi har tidigare publicerat del 1 i en artikelserie om den minst sagt spännande karaktären Olof K Gustavsson. Här i en tweet ger han Joel Kinnaman tips om hur han skall gå tillväga för att klara sig ur sin prekära situation. Det återstår att se om den omtalade Escobarchefen får chans att lägga upp strategier tillsammans med Joel eller ej. Vi följer utvecklingen i fallet med Davis och Kinnaman hur som helst.