Du läser nu
Olof K Gustafsson (DEL 2) – Från lugna Ekerö till gangsterparadiset Medellìn
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Olof K Gustafsson (DEL 2) – Från lugna Ekerö till gangsterparadiset Medellìn

Avatar

Året var som sagt 2011 och i NRJs morgonstudio stod Olof K Gustafsson. I nutida intervjuer ser han tillbaka på sitt sjuttonåriga jag som en “Fredrik Reinfeldt-variant”. Det verkar lite som om han idag ser ned på personen han då var och aspirerade på att bli. Någonting med Olofs livsplaner kan ha omkullkastats rejält då han inte fortsatte in på välrenommerade Handelshögskolan som planerat. Redaktionen undrar om ett förakt på något sätt bildades för den typ av affärsmässigt umgänge den unge Gustafsson aspirerade på att delta ibland, i och med att drömmen om Handelshögskolan gick i kras? Kanske får vi chans att återkomma med svar från huvudpersonen själv och klara ut den detaljen i framtiden.

Olof tar för sig som ung företagare

Sitt stora intresse för serietidningar och framförallt familjen Simpsons ledde honom fram till att flera företag startades upp och att han snart började handla med serietidningar. Olof fick snilleblixten att kontakta det amerikanska förlag som ägde rättigheterna till bland annat “The Simpsons” och “Futurama“. Efter en längre process fick han loss rättigheterna till att få representera och sälja varumärkena i Sverige. På pappret var alla företag styrda av hans pappa. Men han skötte själv om företagen på vägen till och från skolan och på all annan ledig tid. Ett av företagen drev en serietidning, sen hade han en webbyrå och ett par företag som handlade och sålde med serietidningar. I den här vevan blir Olof också bekant med den nu välkända Youtubern Joakim Lundell, då en vän till Olof byggde Lundells dåvarande bloggplattform. Detta kommer vi att återkomma till. Affärerna gick hur som helst strålande för honom och snart gjorde den unge Gustafsson enligt honom själv sin första miljon på att sälja serietidningar. 

The Simpsons family, Bild: Thomas Hawk

Resan från lugna Ekerö till gangsteroasen Medellìn i Colombia påbörjas

Olof fyller så arton år och tar en dialog med sin pappa om att få ta över sina egna företag. Detta tyckte inte pappan var en bra idé. Dialogen urartar enligt Olof och leder fram till att pappan hamnar bakom lås och bom. Olof iscensätter nu en plan för att likvidera bolagen och försöka “casha ut” så gott han kunde. Han övergav samtidigt sina storslagna studieplaner i Stockholm och bestämde sig något motvilligt för att prova lyckan på andra sidan Atlanten. Med en enkel flygbiljett till Los Angeles och cirka 800 amerikanska dollar på fickan så skulle han strax påbörja en makalös och smått osannolik resa. 

Motorvägsinfartsskylt mot Los Angeles, Bild: Guillermo Alcalá

Ingen dans på rosor i det förlovade landet i väst

Väl framme i Los Angeles lyckades han efter lite logistiskt krångel på boendefronten hitta ett passande kontorskontrakt för ett par tre hundra dollar i månaden. Ovanpå det behövde han ha ett mobilabonnemang som kostade honom drygt hundra dollar i månaden. Med enkel matematik räknade Olof ut att han var tvungen att snabbt hitta ett sätt få in inkomster innan han skulle bli totalt utblottad. 

Olof kom då i kontakt med ett långivarföretag som erbjöd honom tjugo amerikanska dollar för varje potentiell kund han hittade som ville utforska möjligheterna att lägga om sina privatlån. Samtidigt var livet mycket knapert för den svenska entreprenören. Eftersom han inte ville vara beroende av sin mamma eller sin pappa som han då hade en icke befintlig relation till så sov han över på sitt kontor. Han duschade genom att ansöka om provmedlemskap på olika gym och åt “one-dollar-burgers” från McDonald´s för att bli mätt. Samtidigt som han var fast besluten att lyckas tvingades han till drastiska sparåtgärder med de få korvören han hade kvar i plånboken, samtidigt som han tvingade sig själv att jobba mycket långa dagar.

En Ferrari på födelsedagen

Enligt Olof själv i senare intervjuer så ledde hans långa arbetspass till att minuterna på hans mobilabonnemang snabbt tog slut och räkningarna hopade sig. Men han var duktig på att prata och pengarna började snart rulla in i en strid ström. Efter en vecka kunde Gustafsson expandera genom att starta ett litet “call center” i Filippinerna med ett par anställda. Olof och hans team fortsatte att växa och leverera heta potentiella kunder till det amerikanska långivarföretaget. En dryg månad senare hade han anställt ytterligare ett par säljare på hemmakontoret i L.A och öppnat nya filialer. Den amerikanska drömmen började förverkligas och snart blev Olofs verksamhet till och med för stor för hans beställare att hantera.  

Jordan Belfort och hans anställda ur filmen Wolf of Wallstreet ringer kunder på löpande band, Bild/Video: Youtube

Succén med privatlånekunderna gjorde att han nu kunde uppgradera rejält. Han hyrde ett fint hus som han tidigare bara kunnat drömma om och snart kunde han också belöna sig med en efterlängtad röd Ferrari F430. Han var nu tjugo år gammal, jobbade arton timmar per dygn och hade ett trettiotal anställda i sitt call-center stall. Han stod på toppen av något han tidigare endast hade kunnat drömma om.

Ferrari F430. Bild: Ted Fu

En osannolik kedja av händelser

Gustafssons kontaktnät breddades ständigt och han blev igenom kontakters kontakter presenterad för en advokat i New York. Detta ledde till att Olof nu omlokaliserade sig till den amerikanska östkusten. Han stötte också på problem med amerikanska myndigheter relaterat till hans låneverksamhet på västkusten. Obekräftade uppgifter gör gällande att myndigheterna till slut cancellerade hans verksamhet. 

Nu sker det så många svängar i Olofs liv att det börjar framstå som smått otroligt. Många betraktare menar att Olof har fabulerat i stort sett allting från denna punkten i hans händelserika liv. Vi kommer att återkomma och försöka reda ut hur detta ligger till i den kommande och slutliga delen i följetongen om honom.

Han hade vid tidpunkten en utvecklad verksamhet som enligt honom själv genererade flertalet miljoner dollar. Han blev god vän med NY-advokaten och deras nyvunna relation medförde att nya ljusskygga individer kommer in i Olofs krets. En av dessa ej namngivna och ljusskygga personer drev ett produktionsbolag. Personen ifråga hade producerat en dokumentär om Escobar-bröderna med hjälp av den kända filmproducenten Oliver Stone. Denna hade dock inte blivit lanserad. Ja, du börjar förstå vad vi syftar på med osannolika möten och händelser nu tror vi. 

Årsskiftet 2013/14 passerade och Olof fick nu en idé om att skapa ett mobilspel om artistlegenden Michael Jackson. Han återger i olika intervjuer att han då hade ett hus lokaliserat bredvid Michael Jacksons brors hus och de båda blev snart bekanta. Gustafsson hade säkrat finansiärer för spelet och gjorde upp en snillrik plan för att få idén att lyckas, men besluten från Michael Jacksons familjs sida drog ut på tiden.

King of Pop, Michael Jackson. Bild: Yann Caradec

Ödet leder svensken mot Escobarfamiljen

Istället för att vänta in Jacksonfamiljen och få ett ja, så träffade Olof återigen den ljusskygga dokumentärfilmaren. Denne visade sig ha en direkt kontakt med Escobarfamiljens överhuvud, Roberto Escobar. Gustafsson ställde då snabbt om från att vilja göra ett spel om “The King of Pop” och pitchade istället in idén om att göra ett mobilspel om knarkbossen Pablo Escobar. Den mystiska dokumentärfilmaren reläar sedan Olofs pitch vidare ned till Colombia. Olof fick då till sitt efterlängtade möte med Roberto Escobar och köpte direkt en biljett ned till Medellìn, Colombia. Med på resan följde hans dåvarande affärspartner Daniel Reitberg. Planen var hyfsat uttänkt. De båda entreprenörerna smugglade in över en halv miljon kronor genom den Colombianska tullen. Olof säger i en intervju att nytryckta sedlar fungerar bäst för gubbar i den miljön och någon slags banköverföring kom inte på fråga, som svar på varför man reste med så mycket kontanter med sig. Pengarna var avsedda för att köpa rättigheterna till att använda Escobarnamnet. Mötet ägde rum på ett hotell i den gamla delen av staden Medellín. Olof var på helspänn och har senare berättat att hotellets lobby tömdes på folk strax innan den beryktade Roberto “The Assasin” Escobar skulle anlända. 

Han fick sitt kontrakt på mötet, men efter lite oklarheter kring kontraktet ifråga så hängde affären i luften. Detta fick Olof och hans partner att resa tillbaka till Colombia för att reda ut eventuella frågetecken. Nu tog Olofs liv en ny bisarr vändning. Han hade inför återbesöket gjort sin hemläxa och efterforskat om namnet, Pablo Escobar var varumärkesskyddat i USA. Det hade familjen Escobar nämligen missat att registrera och Roberto Escobar blev därmed så imponerad av den unge Gustafssons driv att han erbjöd honom att bli VD för familjens företag. 

En turist poserar bredvid Roberto “The Assasin” Escobar. Bild: nigel burgher

En orkan av stämningar blåser upp i USA

Året är 2014 och den 21-åriga Olof K Gustafsson tillträder som VD för bolaget som bland annat förvaltar namnrättigheterna till Pablo Escobar. Ett år senare, 2015, lanseras den mycket omtalade och sevärda serien Narcos på streamingplattformen Netflix. Serien blir en totalsuccé för Netflix och sänds totalt i tre säsonger. 2016 stämmer Escobar Inc. och Olof, Netflix bland andra företag på en miljard amerikanska dollar för intrång i upphovsrätten avseende tittarsuccén Narcos. Det blir en stor nyhet världen över och Olof lyckades här med minst två saker. Han fick till en uppgörelse med Netflix ett år senare, 2017 och han får PR värd miljoner från tidningar världen över. 

En fiktiv efterlysningsaffisch från serien Narcos, med skådespelaren Wagner Moura i huvudrollen.
Bild: Mario RM

Nu följer en rad stämningar från Escobar Inc. med den svenska Olof K Gustafsson vid rodret. Man stämmer en privatperson för rätten till domänen www.pabloescobar.com och vinner. Man ger sig också in i en ny bisarr PR-kupp, där man startade en insamlingskampanj för att ställa den förra presidenten Donald J Trump inför riksrätt. Enligt Olof själv så nådde man hisnande tio miljoner dollar i insamlat kapital innan sajten GoFundMe stängde ned hela insamlingen. 

Samsungmobil spelar huvudrollen i nästa storaffär

Escobar-bolaget nöjde sig inte med att driva upphovsrättsliga tvister mot olika företag. Snart kom man på idén att köpa upp ett rest- och returlager av mobiltelefontillverkaren Samsung absoluta flaggskeppsmobil – Samsung Fold 1 och Fold 2. Samsungs då banbrytande teknologi bestod av en böjbar mobilskärm som visade sig fungera sisådär. Det slutade med att Samsung fick återkalla tusentals telefoner som var i nyskick. Olof har senare avslöjat detaljer kring affären då Escobar Inc. lyckades köpa upp ett lager med begagnade och nya Samsungmobiler från en grossist i Hong Kong. Dessa klädde man sedan in med företagets egna guldomslag och snart därefter, i början på 2020 lanserades mobilerna för blotta 349-399 dollar! En femtedel av priset mot Samsungs rekommenderade pris. PR-succén var given och beställningarna strömmade in från hela världen. 

Escobar Fold 2. Leverades färdigbrandad i guldwrap och med huvudfigurens ikoniska arresteringsfotografi inprogrammerat på hemskärmen.

Mobilerna såldes endast via hemsidan och enligt Olof fick man in tiotusentals beställningar. Här går historierna sedan isär om vad som skedde och vad som var rätt och riktigt. Det som står klart är att den stora merparten av köparna inte fick några telefoner. Escobar Inc. förklarade att de uteblivna leveranserna av mobilen berodde på olika omständigheter utanför deras kontroll och att det dessutom uppstod problem att returnera inbetalda pengar på grund av problem med betallösningarna som tillhandahölls av storbolaget Klarna. I samma veva började mängder av köpare, techsajter och andra bedömare anklaga bolaget för skumraskaffärer och i vissa fall för att bedriva rent bedrägeri.

Oavsett vad som stämmer i skuldfrågan om de vikbara telefonerna så blev Olof Gustafsson rejält omskriven som den svenska VDn för Escobar Inc. Historien hade precis alla de ingredienser som krävdes för att få rejält med press. Hemma i Sverige ökade nu det journalistiska intresset för honom och snart skulle det bli rejäl huggsexa för att få en intervju med den spännande karaktären Olof K Gustafsson. Han skulle komma att sätta rejäla avtryck i svensk media men blev samtidigt mer och mer ifrågasatt. Kunde verkligen allt han berättat om stämma med verkligheten? Vi ses i del 3, den sista delen om Olof K Gustafsson där vi reder ut turerna. 

Redaktionens betyg:

Applåd
Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz