Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända och duktiga kockar. Han kom till Sverige från Italien som ettåring med sin bror Alessandro samt båda föräldrarna pappa Enzo och mamma Mathilde. Med tiden startade familjen restaurangen Caina, belägen på Folkungagatan på vackra Södermalm och det var också här som lille Stefano fick hjälpa till i föräldrarnas restaurangkök efter skolan och under loven.

Hans storebror Alessandro fattade också tycke för restaurangyrket. Men inte för att stå där och skala potatis, nej han ville tjäna mycket pengar och räknade på att bygga ett imperium. Mycket vill ha mer. Så det började med att Sandro, som han kallas för, startade Kungens Krog AB. Tyvärr gick det i konkurs redan år 1988. Nya försök gjordes med både Matpalatset och Pro-Glo Restaurang. Även dessa gick i konkurs år 1990. I slutet av 1980-talet uppmärksammades Sandro i tidningspressen på grund av narkotikabrott för vilket senare Anders Gabor Brenner fick straffet för. 

Men åren går och de båda bröderna började förstå att Rom inte byggdes på en dag. Sandro hade lärt sig att det inte var så lätt att bygga upp och driva restauranger. Kanske det vore bäst att köpa något som redan gick med framgång, tänkte Sandro. Men sådant kostar såklart mycket, så han gjorde upp en slug plan. Tycket fattades för en koncern med restaurangerna Riche,

Bild: Operakällaren, livehome

Stallmästargården och Operakällaren. Sandro Catenacci hade precis fyllt 29 år när han 1987 köpte allt ihop för 36,5 miljoner. Många förundrade sig hur han hade råd med detta. Direkt i samma veva sålde han dock av Riche för 20 miljoner kronor och en tavla i Operakällarens entré för 11 miljoner kronor, signerad Bror Hjorth. Allt var nu klappat och klart! Drömmen om en framgångsrik business kunde börja och han placerade sin bror, kocken Stefano Catenacci i köken.  

Men även lillbrorsan hade drömmar. Hans båda företrädare till köket på Operakällaren där han jobbade, Tore Wretman och Werner Vögeli hade varit hovtraktörer. Att utses till hovtraktör är en hedersbetygelse och man får ansvara för maten till representationsmiddagar, galabanketter och andra större middagar där Kungen står värd. Med mycket möda och hårt arbete fick Stefano den 30 mars 2012 äntligen besked om att vår Kung Carl Gustaf beslutat sig för att utse kökschefen Stefano Catenacci till hovtraktör.

Att stå i kök på restaurang hela dagarna är ansträngande, ibland trångt och svettigt. Jargongen här är hård och tuff. Då gäller det att ta hänsyn till sina arbetskollegor. 

I början på november 2020 avslöjar tidningen Dagens ETC att Stefano sextrakasserat flertalet unga kvinnor, konstant tafsa på dem och krävt sex i utbyte mot ett karriärslyft. Chefredaktören för Dagens ETC hade gjort en grundligt journalistiskt gräv som byggde på detaljerad information från tolv st olika källor och han kände sig säker på sin sak och publicerade. Bara sex dagar senare bestämmer sig Stefano för att kasta in kökshandduken och lämna alla sina uppdrag. Därefter skriver han i ett brev till Dagens Nyheter, som de valde att publicera:

”Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande”, skriver Stefano Catenacci. Han fortsätter sen med:

”Jag står blottad med anklagelser från personer vars smärtsamma anklagelser jag ej kan bemöta då de vill förbli anonyma. Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum.”

Storebror Alessandro ser snabbt till att lillebror köps ut ur koncernen Nobis. Med sina pengar och svansen mellan benen beger sig Stefano nu till soliga Marbella i Spanien.

Stefano Catenacci i sällskap av Anna Maria Corazza Bildt, Bild: Vanessa Marisak/Getty Images)

De senaste månaderna har han förberett sig för att öppna en ny italiensk krog. Invigningen sägs äga rum den 22 juni i år. Personalen som anställts har alla fått en noggrann genomgång av vad han råkat ut för i Stockholm och han är mycket mån om att ingenting av det skall någonsin upprepas.

Det kan mycket väl bli så att hans nya arbetsplats i restaurangköket kommer att bli en av dem bästa i branschen. Stefano har samlat åt sig mycket erfarenhet av hur tufft och kvinnoförnedrande restaurangköken har varit under många år och fortfarande är. Han är smart, klok och kan nu visa sin ödmjuka sida bland sina nya kollegor, som hans närmaste vänner känner så väl till och talar varmt om.