Du läser nu
Ebba Lindsö – Pensionsjätten Allras före detta omsusade boss lady
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Ebba Lindsö – Pensionsjätten Allras före detta omsusade boss lady

Avatar

Ebba kan pengar! Hon är utbildad på välrenommerade Handelshögskolan i Stockholm och har arbetat bland annat som penningmäklare. Därefter gick hon vidare som frilansjournalist på bland annat SVT och Dagens Industri för att senare bli chefredaktör för tidningen Affärsvärlden. Hon har även författat böcker. Speciellt gillar redaktionen den starka och självutlämnande boken – Livet, makten och konsten att våga vara sig själv.

År 2003 tillträdde den erfarna Ebba Lindsö som VD för Svenskt Näringsliv, ett välkänt gubbvälde med huvudkontoret beläget ett stenkast från Östermalmstorg i Stockholm. Hennes uppdrag skulle vara att förändra organisationen. Hon kavlade upp ärmarna och visade allihop vart skåpet skulle stå. En fotograf engagerades för att ta porträttbilder. Man ansträngde sig ordentligt för att få fram attraktiva bilder på Ebba med hjälp av en sminkös. Stylisten varvade kavajer med olika färger som Ebba bar likt en fotomodell i en modetidning. Med dessa vackra bilder i pressen skulle Ebba ta alla med storm. Hon var rätt person på rätt plats.

Tyvärr möttes hon snabbt av hårt motstånd från de anställda och andra. Ebba Lindsö fick till slut avgå år 2005. Hon försökte snabbt att ta sig tillbaka på finansarenan. Samma år grundade hon konsultföretaget Lindsö & Partners och drev under tre års tid också företaget Respect Sustainable Business. Bra tänkt, då hållbarhet är högt uppskattat i dessa tider. Ebba var snart ”back on track”. 

Men så går det en tid och som man brukar säga, en olycka kommer sällan ensam. Ebba satt också i styrelsen för pensionskoncernen Allra. Både Expressen och Svenska Dagbladet hade börjat att granska Allra och skrev i artiklar att koncernen under flera år bland annat levererat en dålig avkastning till sina sparare. Därtill ansåg man att styrelsen fått alldeles för höga arvoden.

Det här var obekvämt för Ebba som hals över huvud lämnade Allra. Direkt efter att Lindsö lämnat, drog även två andra välkända och högprofilerade namn styrelsen, styrelseproffset Meg Tiveus och den före detta justitieministern Thomas Bodström. Varningssignaler nådde strax därpå Pensionsmyndigheten som ingrep och handelsstoppade Allras fonder.  

Det blir dock värre än så. Plötsligt framkommer det även att Ebba suttit på två stolar samtidigt. Hon var nämligen ordförande för den statliga sjätte AP-fonden, samtidigt som hon satt som ordförande för det kritiserade privata pensionsbolaget Allra. Trots att båda bolagen verkar på samma marknad informerade hon inte den dåvarande finansmarknadsministern Per Bohlund(Mp) om sitt så kallade sidouppdrag.

Bild: Fest hos Kristdemokraterna, här tillsammans med Stockholms Regionens vårdutvecklingsråd Desiree Pethrus.

Efter alla dessa fadäser så har det varit lugnt kring Ebba Lindsö. Just nu har hon hittat ett nytt intressant uppdrag enligt uppgifter i tidningen Fokus. Ebba Lindsö hjälper en annan känd namne, nämligen Ebba Busch (KD) och det gör hon som rådgivare. Det kan också vara en väg in i det politiska rummet för Lindsö, som tidigare försökt ta sig in i både EU-parlamentet och Riksdagen genom att bli folkvald.  Vi på Redaktionen tror att hon kommer klara rådgivarrollen galant. Hon har ju bra erfarenhet av kriser!

Redaktionens betyg:

Pudlar
Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz