Cancel kulturen fortsätter skörda offer. Denna gången i Australien och återigen får vi bevittna en komiker stå inför skranket. Denna gången består skranket av delstaten Queensland och dess delstatliga organ Queenslands Human Rights Commission, vilka för en tid sedan kallade stå-uppkomikern Isaac Butterfield till ett förhör. Varför? Isaac hade enligt den anmälare som dragit igång anmälan till kommissionen dragit ett mycket opassande och rasistiskt skämt om Australiens ursprungsbefolkning – Aboriginerna, under ett av sina scenframträdanden.

https://www.tiktok.com/@isaacbuttsmarn/video/7234836168783727874

Får man skämta om allt?

Skämtet drogs under en show i staden Perth under förra året. Men dök upp online först ett tag senare. Skämtet ifråga ansågs av en person vara såpass allvarligt att denne anmälde Isaacs till Människorättskommissionen och beskedet om att Queensland Human Rights Commission som sedan begärde Isaac Butterfields att närvara vid ett förhör om saken. Klagomålet som lämnades in baserades på brottsrubriceringen: “förtal baserat på ras, religion, sexuell identitet eller könsidentitet“.

Butterfield, som inte är bosatt i Queenslandregionen, uttryckte sin ilska och frustration i en Youtubevideo där han pratade ut om situationen. Se video på hans kanal nedan.

“Jag antar att man kan säga att jag inte censurerar mig själv och min stand up-stil. Jag tror verkligen att man kan skämta om vad som helst på scen så länge det är roligt.”

-Isaac Butterfields
Klippet: Från Isaac Butterfields egen Youtubekanal där han bemöter anklagelserna och tycker till.

Isaac fortsätter med sin förklaring ur videon:

“Ett enda skämt uppskattades inte av en individ. Efter det var jag tvungen att närvara vid en så kallad “förlikningskonferens” den 20 april kl. 9.30. Det rör sig alltså om en enda person som har tillräckligt mycket med makt och kan tvinga en komiker som bara dragit ett skämt som personen inte gillade, till förhör hos en regeringskommission för att reda ut det hela och helst också få ett straff. Det är ett skämt! Detta är helt galet.”

-Isaac Butterfields

Vidare menade Isaacs att komiker ofta drar skämt som de inte alltid tror på eller menar fullt ut och på fullaste allvar, men att skämten trots det är avsedda för att få folk att skratta. Han förklarade att denna princip ofta gäller honom, särskilt i detta specifika exempel. Isaac pekade också på att skämt som kränker är skapta för att vara just det, kränkande. Skämten som han blev anmäld för var ett del-inslag i showen där han förklarade för publiken, just hur man triggar igång cancel kulturen, genom att just dra skämt som “bygger vidare på cancel kulturs-kakan”.

Hoten kom först när skämten postats på social medier

I showen hade Isaac en serie skämt som var fullt avsedda att bakas in i hans så kallade “cancel kultur-kaka” och enligt honom var det ett humorinslag som vilket annat som helst. Under just den delen i föreställningen gick han igenom fem stycken av sina mest kränkande skämt om Aboriginerna, Australiens ursprungsbefolkning. I sin replik på Youtube var Isaacs också tydlig med att han skriver skämt om precis alla. Vid tidpunkten för den omtalade showen förklarade han att han också skrev kränkande skämt om offren för “Bali-bomberna” och ville med detta påpeka att han inte endast ger sig på folk med mörkare hudfärg, utan alla typer av människor är i hans blickfång för att bli skämtade om.

Inte heller uppvisade någon person under den aktuella showen att de hade några som helst problem med hans skämt. Tvärtom. Problemet uppstod först senare när någon hade postat flera klipp från hans ståupp-show på TikTok och Instagram.

Därefter dröjde det inte länge innan han fick motta ett antal dödshot och andra hot om fysiskt våld mot hans person. Allt inom loppet av ett par timmar. Detta skedde alltså först när hans skämt nådde online-publiken.

Bilden: 148 kränkta australiensare har skrivit på ett upprop om att få komikern Isaac Butterfields samtliga föreställningar cancellerade.

Personen som till slut anmälde komikern uppgav att denne hade “studerat” komikerns olika repertoarer och blev därefter “traumatiserad” och kände sig “otrygg.” Anmälaren blev särskilt upprörd över skämtet om “den stulna generationen” som avser en mörkare period i Australiens historia, när ursprungsbefolkningens barn blev bortrövade från sina föräldrar och placerade hos ljushyade familjer. Anmälaren tar också upp Isaacs andra skämt om att han aldrig i sitt liv sett på “aboriginsk pornografi” på tv, förrens den dagen har förstod att den tv-kanalen heter “National Geographic”.

Isaacs Butterfield erkände dock senare att händelserna är och var riktigt allvarliga, men att det likväl inte fråntar honom rätten att som komiker skämta om det. Isaacs har som många komiker ståndpunkten att man ska kunna skämta om precis allt.

Tweeten: Isaac Butterfields-supporter skrider till hans försvar.

Den kränkte anmälaren avslutade sin skrivelse till Queenslands Human Rights Commission med kraven att Isaacs både skulle be om ursäkt och genomgå någon form av anpassad träning för sitt uppförande. Kanske en utbildning lite likt den som Psykologsamfundet i Ontario delade ut som straff till Jordan B Peterson för att han varit “för” frispråkig på sociala medier. Isaacs menade också att i och med anmälan mot honom att han blir orolig för andra stå-uppkomikers väl och ve och för hur systemet kan komma att missbrukas i framtiden av mycket lättkränkta personer.

“Vad är vårt land i för skick när komiker inte längre kan dra skämt utan att riskera att bli kallade inför olika regeringsorgan?”

-Isaac Butterfields

Som exempel på när andra komiker som också råkat ut för den australiensiska cancel kulturen tog Isaac Butterfield upp fallet med komikern Lewis Spears. Lewis hade tidigare i år dragit ett skämt om Dalai Lama efter det att gurun fångats på film där han försökt få en ung pojke att suga av hans tunga. Efter skämtet om buddist-gurun hade arga buddister protesterat mot puben där Lewis Spears tidigare uppträtt. Lewis Spears backade inte för drevet och vägrade be om ursäkt.

I avslutningen av Youtubevideon konstaterar Isaacs att landet och komikernas framtid är osäker. Han sak upplyste också tittaren om detaljen att han inte närvarade på det första förhöret han kallats till, då han var på förlossningen med sin partner. Queenslands Människorättskommission gav honom då möjligheten att inom 28 dagar förlänga respiten till förhöret eller begära att fallet skulle tas upp av delstaten Queenslands civila förvaltningsdomstol.

Däremot meddelade kommissionen också att om inget ytterligare skulle ske i ärendet, så skulle man komma att avsluta ärendet och inte vidta några ytterligare åtgärder. Det återstår att se vart detta tar vägen. Heja Isaac Butterfield säger vi! En stark applåd i betyg för att du motar cancel kulturen i grind och står upp för en viktig del i yttrandefriheten!

Leave a Reply