Du läser nu
Toppjobbet ålade sig ur händerna på PM Nilsson endast på grund av hans två onödiga lögner
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Toppjobbet ålade sig ur händerna på PM Nilsson endast på grund av hans två onödiga lögner

Avatar

Det har säkert inte undgått någon att Ulf Kristerssons (M) nyrekryterade statssekreterare P.M Nilsson, den 26 januari meddelade att han avgår från sin post. Toppjobbet på statsministerstaben fick han så sent som för några månader sedan.
Anledningen var att det kommit fram i media att han tjuvfiskat ål sensommaren 2021 och sen ljugit om det för både Havs och Vattenmyndigheten och för Karlskronapolisen. Sina lögner korrigerade han själv senare och mottog ett strafföreläggande på över 30.000 kr för sitt brott.


Det är nämligen förbjudet att fiska ål sedan år 2007 i havet och i större delen av våra svenska sötvattensområden. Förbudet är dock undantaget ett begränsat antal yrkesfiskare som får fiska om de har ett särskilt ålfisketillstånd.

Bild: Bild: Frankie Fouganthin, CCBYSA4.0

Ålskandalen som få känner till

Trots att våra myndigheter infört förbud för privatpersoner att fiska ål så har den svenska ålen inte det särskilt lätt för sig ute i våra svenska vatten. År 2021 uppdagade nämligen SVT´s Uppdrag Granskning en annan och långt mycket värre ålskandal som väldigt många svenskar inte är medvetna om.


Vattenkraftsindustrin i Sverige både klämmer och hackar sönder ålarna i sina vattenturbiner. Det är nämligen på det viset att när ålen passerar ett vattenkraftverk på väg nedströms så dör ett stort antal av dem på det hemskaste av sätt. Det har visat sig att cirka 70 % av de vuxna ålar som simmar in i ett vattenkraftverk dör. Detta enligt flera studier och ledande forskare på ämnet. Varför får detta fortgå tänker du?

Uppfiskad ål. Bild: tobze, CC BY-NC-ND 2.0


Ja, det är för att du ska kunna få el i vägguttaget. I Sverige ska vi ha ren, fin och förnybar elproduktion. I Sverige står våra vattenkraftverk för det klimatvänliga alternativet jämte vindkraften och vattenkraften står för cirka 30% av elen vi producerar. Men vår rena och förnybara elproduktion har också inneburit stora problem för vandringsfisk, torrlagda forsar och förstörda ekosystem. Nu är ålen på väg att dö ut och det är knappast P.M Nilsson som är orsaken till eländet utan det är våra vattenkraftverk.

Ålfiskarna fick bära hundhuvudet för utrotningshotet 

Året var 2007 då EU grep in då man såg att det var ett riktigt allvarligt läge för ålen i flera av medlemsländerna. Ålen var på väg mot total utrotning. Man tvingade länderna att agera. I Sverige tog man fram en så kallad ”ålplan”, som bland annat innebar begränsat fiske, hårdare regler och utökade kontroller. Men i efterhand har flera instanser förstått att det var ålfiskarna som fick ta smällen för åldöden. Vattenkraftsindustrin kom mer eller mindre helt undan sitt ansvar. 

Tweeten: Här konstaterar twittraren att P.M Nilssons lögner var sanktionerade av statministern själv. Vad som stämmer? Ja, det vet vi inte idag.

Idag finns det cirka 2100 vattenkraftverk i Sverige . Av dessa ägs 380 av sex stora bolag. År 2010 skrev dessa bolag under en avsiktsförklaring – Krafttag ål, inför staten för att rädda ålen. Det gemensamma målet var att direkt minska dödligheten i turbinerna genom att bygga naturlika fiskvägar förbi kraftverken och sen att sätta ut galler för att hindra ålar från att hackas sönder i turbinerna.

Men i SVT-programmet Uppdrag granskning kunde man bevisa att bara vid fyra av de 380 kraftverken hade bolagen byggt om och skapat de lösningar som skulle användas för att rädda ålen.

Tweeten: Entreprenören och provokatören Chang Frick ute med en komisk poäng angående hans eget gatlopp i pressen efter koranbränningen.

Redaktionens analys

Med facit i hand säger vi på Redaktionen att P.M Nilsson är en liten fisk i vattnet jämfört med de stora hajarna: Vattenfall, Fortum, Sydkraft Hydropower, Statkraft och Skellefteå kraft med flera. Borde inte dessa också utredas för artskyddsbrott kan man fråga sig? Här skulle landets ledarskribenter och debattörer verkligen tagit för sig och läst in sig på ämnet när P.M Nilssons ålskandal uppdagades.

Vi ser också att om P.M Nilsson och statsministerkansliet hanterat ärendet annorlunda långt tidigare så hade han inte tvingats avgå för att ha tjuvfiskat ål. Det var lögnerna inför myndigheter och polis som låg till grund för hans avgång. I dagens politiska Sverige kan du både köra rattfull, köpa svart städhjälp, glömma betala räkningarna och ha kvar din politiska karriär eller återkomma till den efter drevet lagt sig. Detta faktum borde P.M Nilsson ha insett långt tidigare och tagit sitt straff då, istället för nu. Då hade förmodligen Ulf Kristersson också klarat av att parera både skandalrubriker och den politiska oppositionens krav på hans avgång och därmed kunnat stå fast vid sin topprekrytering av P.M Nilsson.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz