Så var han mitt i strålkastarljuset igen. Rasmus Paludan, den danske extremisten som i lördags var här för att återigen bränna upp en koran. Denna gång utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Ansökan för demonstrationstillståndet hade han lämnat in hos Stockholmspolisen och fått finansierat av mediaprofilen och entreprenören Chang Frick. Men varför valde Chang Frick att hoppa rakt in i hetluften och därmed göra sig till måltavla för både politiska motståndare såväl som halva den muslimska världen?

Chang Frick kommenterade det hela senast idag i Sveriges Radio, där han återigen menade att han endast efterfrågat en markering mot Turkiet i samband med Paludans sökta demonstrationstillstånd, inte att det skulle brännas en koran.

“Att elda koranen var Rasmus Paludans beslut att göra – jag har inte uppmanat någon att göra en sådan sak.”

-Chang Frick i kommentar till Sveriges Radio, 230125
Bild: Kriffster, CC BY-NC-ND 2.0

Reaktionerna på koranbränningen har varit omfattande sedan i lördags. Svenska flaggor och bilder på Rasmus Paludan har bränts om vartannat på gatorna i länder som Irak, Pakistan, Turkiet och Afghanistan.

Samtidigt hörs nu röster från flera håll, att den svenska yttrandefriheten har gått för långt. Inte kan man låta en galning som Paludan få hållas på detta sätt? Här nedan i en kommentar, ser vi nu den turkiska regeringens kommunikationsdirektör kräva att Sverige ska vidta åtgärder. Men vad är det som står på spel här? För det socialdemokratiska ungdomsförbundets representant Youbert Aziz är saken klar. Svensk yttrandefrihet står på spel och den ska vad vi förstår inte rubbas en millimeter.

Tweeten: Socialdemokratiska ungdomsförbundets Youbert Aziz undrar om NATO-medlemskapet verkligen är värt att offra yttrandefriheten för.

Changs politiska motståndare såg nu sin chans

Både innan och efter att demonstrationen ägt rum, så har Chang varit aktiv i samhällsdebatten. På Twitter och i flertalet intervjuer har han kommenterat och tydliggjort sin uppfattning om vad som har skett och inte. Redan 18 januari framkom det i en intervju med tidningen Syre där Chang sagt att en reporter på sajten Exakt24 låg bakom allt, men att denne inte ville skylta med sitt eget namn publikt. Det var därför Chang lade ut 320 kr till Paludan så han kunde ansöka hos polisen. Dessa pengar skulle han också få tillbaka menade han. Dock motsägs Changs uppgifter av den Exakt24-reporter som tidningen Syre i samma artikel fick en kommentar av. Verkar det rörigt? Ja, det tycker vi med.

Den 22 januari, söndag, dagen efter koranbränningen gick tidningen ETC ut i en artikel och påstod att Chang Frick både betalat ansökan och Paludans flygbiljetter. ETC påstod också att Chang var ämnad att hämta upp Paludan från flygplatsen, men enligt tidningens källa dök han ej upp.

Under tisdagen den 24 januari bemötte Chang påståendet från tidningen ETC på sin egen Twitter. Se nedan.

Tweeten: Chang svarar ETC´s chefredaktör och påstår att dennes och tidningens uppgifter om honom är osanna.

Chang har också sagt att han kommer lägga ned nyhetssajten Nyheter Idag för gott om tidningen ETC kan lägga fram bevis för deras påstående. Fortsättning lär följa.

Sent på kvällen den 24 januari gick Chang ut med ytterligare en förklaring på sin Twitter. Var detta ett försök till pudel efter alla starka reaktioner? Ja, en del verkar tycka att Chang gjort bort sig genom sitt uttalande. Samtidigt är han nu hårt ansatt av sina politiska motståndare.

Tweeten: Chang vänder sig till den muslimska målgruppen i ett försök att rentvå sig själv från anklagelserna om att han stod bakom Paludans koranbrännande.

Det politiska spelet lär fortsätta ett tag till. Kommer Chang Frick stå pall mot drevet? Förmodligen. Likväl har hans politiska motståndare bråda dagar nu med att försöka skjuta honom i sank. Kommer han bli cancellerad? Nä, troligen inte, så till vida att hans förklaringar håller för fortsatta granskningar. 

 

Redaktionens analys

Redaktionen är klara över vad som står överst på vår agenda och det är vår yttrandefrihet.

Vi listar här fem skäl till varför den svenska yttrandefriheten är så viktig:

  1. Demokrati: Yttrandefrihet är en grundläggande rättighet i en demokrati som Sverige och ger oss människor möjlighet att uttrycka våra åsikter och delta fritt i den offentliga debatten. Det hjälper till att skapa ett öppet och transparent samhällsklimat där olika perspektiv kan tas i beaktande.
  2. Kritiskt tänkande: Yttrandefriheten ger människor möjlighet att utforska olika åsikter och idéer, värdera all typ av information och komma fram till sina egna slutsatser. Detta främjar framförallt kritiskt tänkande och hjälper till att skapa en kritisk och medveten befolkning. Tvärt emot vad Turkiets president Erdogan vill ha hemma hos sig.
  3. Personlig frihet: Yttrandefriheten ger människor möjlighet att uttrycka sig på ett sätt som är viktigt för deras personliga frihet och välbefinnande. Detta ger oss svenskar en möjlighet att kunna uttrycka våra känslor, tankar och åsikter utan rädsla för repressalier.
  4. Korruption: Yttrandefriheten ger oss möjlighet att granska och kritisera våra makthavare, vilket kan hjälpa till att förhindra korruption och missbruk av makten.
  5. Mänskliga rättigheter: Yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet som är starkt förknippad med andra mänskliga rättigheter som frihet från tortyr och frihet från diskriminering.

Allt i allt, Yttrandefriheten är viktig för att skapa ett fritt och rättvist samhälle där människor har möjlighet att uttrycka sig. Både i tanke och tal.

Bild: Always Shooting, CCBY2.0

Men ska Paludan få hållas hur som helst? Vi konstaterar att han drivs av en avsky och hat mot Islam och tar varje tillfälle i akt för kränka och uppröra dess troende. Ska han fortsätta kunna göra det inom ramen för den svenska yttrandefriheten? Ja. Notera dock att vi inte håller med honom på en enda punkt och att det är hans rätt att kunna uttrycka det han vill, som vi försvarar. Samma rätt gäller alla i det här landet. Oavsett budskapet.

Samtidigt har vår svenska regering i veckor krumbuktat sig kring Nato-ansökan och har haft ett minst sagt undfallande förhållningssätt till den smått grandiosa turkiska statschefen. Vart ska detta sluta? Är Regeringen beredd att offra yttrandefriheten på NATO-altaret? Är det värt det?

Redaktionen har noterat flera tendenser den senaste tiden som är mycket oroväckande avseende en del svenskars syn på yttrandefrihetens vara eller icke vara. En del verkar ha börjat ifrågasätta hur en så pass hatisk person som Rasmus Paludan ska fortsätta få demonstrationstillstånd, där han i skydd av svensk polis bränner koraner. “Borde det inte göras undantag ändå?”, säger en del. Du får såklart tänka och tycka vad du vill, men till slut är detta vårt valda sätt att leva. Den svenska yttrandefrihet står på spel och alternativet till att inte leva under den kan många inte ens föreställa sig.

Bild: SUXSIEQ, CC BY-NC 2.0

Yttrandefriheten kan inte bara fungera i vissa fall. Antingen finns den där eller så kommer vi ha en annan form av statsskick. Tycker man att yttrandefriheten kan inskränkas av speciella skäl, så bör man jobba för att skriva om grundlagen. Och vi lovar, här finns redan en del filurer med mycket tvivelaktiga agendor som lobbar hårt för att påverka den svenska opinionen i frågan! Kanske har du också blivit påverkad?

Efter att statsminister Kristersson i veckan gjorde ett publikt uttalande om Paludans koranbränning på Twitter, höjde vi rejält på ögonbrynen medan andra klappade händerna i ren förtjusning. Läs Kristerssons uttalande nedan.

Tweeten: Statsministerns uttalande om den svenska yttrandefriheten i förhållande till koranbränningen.

Statsministerns uttalande på Twitter missade en vital del. Yttrandefriheten är inte endast en fundamental ingrediens i ett demokratiskt statsskick. Den är fundamental för det svenska statsskicket och sättet vi valt att leva på.

Och ja, det är alltid respektlöst att bränna böcker. Heliga eller ej. Kristersson “had one job” i det där uttalandet och det var att signalera till omvärlden att vår svenska grundlag är orubblig och att han står bakom den. Det lyckades han inte med och kvittot på hans misslyckande fick vi strax därefter.

Kvittot tillika en av de som klappade händerna var partiets Nyans ledare Mikhail Yüksel. Han skrev på sin Twitter att det är positivt att Ulf Kristersson uttrycker sympatier för muslimer. Därefter tog Yüksel åt sig äran och pekade på partiets lyckade opinonsarbete som en stor anledning till Kristerssons uttalande. Yüksel avslutade med att han nu vill se hårdare krav från Turkiet på Sverige och att koranbränning kriminaliseras.

Slutordet från Redaktionen blir att det nu är att yttersta vikt att vi står orubbliga inför de krafter som vill förändra yttrandefriheten, tills dessa förstår att de inte har något att hämta här.