Du läser nu
Facklor och högafflar motade Dave Chappelle från att köra stand-up på historisk nattklubb
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Facklor och högafflar motade Dave Chappelle från att köra stand-up på historisk nattklubb

Avatar

En av världens mest kända komiker är i hetluften igen. Eller han har aldrig riktigt fått lämna den bakom sig. Drevet som i veckan uppstod mot den framgångsrika komikern och skådespelaren har pågått länge, men har nu fått ny kraft.

Denna gången har hans antagonister vädrat rejält med morgonluft och lyckades med sitt kampanjande och fick hans liveshow avbokad från en historisk nattklubb i staden Minneapolis, USA.

It’s really a slap in the face to a lot of employees. They say that companies hang up queer flags in June and burn them in July, and that’s exactly what it feels like First Avenue is doing right now,”

-Spencer Goswish, (Transfemme och anställd på First Avenue om bokningen av Chappelle)
En något yngre Dave Chappelle. Året var 2007. Bild: Davej1006 , CC BY SA 3.0

Kort tillbakablick

Vill du fräscha upp ditt minne med historien från det tillfället kan du läsa om det här i vår artikel från förra året.

Redaktionen riktade strålkastarljuset på honom redan i november 2021, då han skapade löpsedlar och triggade igång interna uppror bland personalen på film och tv-seriegiganten Netflix med sin tv-specialare. Varför då? För att han lever efter devisen att man kan skämta om allt. Den gången ansåg cancelleringståget att han gått över gränsen när han skämtade om transsexuella. Som man sår får man skörda och Chappelle skördar just nu inte några roliga konsekvenser av sina skämt.

Liveshowen på First Avenue cancellerades i sista minuten

Dave Chappelle var sedan länge bokad att uppträda i onsdagskväll, den 20:e juli. Men det fanns alternativa planer för hans show. Som ofta så startar cancelleringen genom drivna individer som bombar arrangörer och uppdragsgivare med telefonsamtal, postande på Facebook eller massutskick av e-post. Det var både personal på klubben och andra bokade artister som hoppade på klagosången inför Chappelles tilltänkta liveshow. Efter en omfattande kampanj kunde till slut inte nattklubben First Avenue stå emot drevet. Någon timme innan hans liveföreställning skulle gå av stapeln så meddelade ansvariga att de avbokat Dave Chappelle. På sina respektive sociala medieplattformar gick arrangören First Avenue ut och bad om ursäkt för att man bokat Dave Chappelle. Allt för att blidka drevet.

Tweeten: Ansvariga på nattklubben i ett förlåt-oss-meddelande till anställda, följare och besökare.

En anställd som intervjuades kort därpå av tidningen MPR News sade att bokningen av Chappelle var som ett slag i ansiktet på alla anställda. Han menade att en hel del ur personalen som både arbetar med säkerheten, biljettluckorna och bakom scenen är LGBTQ. De hade enligt den intervjuade anställde känt sig arga och sårade när klubben de jobbar på bokat upp Dave Chappelle. Den anställde menade vidare att “företaget hänger upp “queer-flaggor” i juni, men bränner dem i juli.” Sedan avbokningen och uttalandet på Facebook och Twitter har företaget First Avenue inte uttalat sig ytterligare.

Redaktionens fundering

Och så vips var vi där igen. Inte ens komikergiganten från det stora landet i väst kan stå emot trycket. När cancelleringsivrarna ger sig dän på att väsnas och skrämmas för att få tyst på någon så hörs dem rejält. Många inom LGBTQ-rörelsen anser att man inte får skämta hur som helst och framförallt inte om den utsatta och marginaliserade gruppen med transsexuella. Det har Dave Chappelle gjort och vad Redaktionen erfar kommer att fortsätta göra. Det är just därför komikern har ständiga drev och kampanjer emot sig. Men vad leder det dreven till mer konkret? Det vore onekligen väldigt intressant att få förespråkare som ogillar Dave Chappelles repertoar med skämt att ställa upp i en debatt med komikern själv.

Vad är det som skaver egentligen? Är det rimligt att frågorna från journalister endast stannar vid att någon eller några känner sig sårade och trampade på? Borde inte frågorna från journalisterna fortsätta och vara mer djuplodande? Borde det inte riktas mer avancerade och öppna frågor till den som tycker att det är rätt att Dave Chappelles ska cancelleras för sin humor? För något som framgått tidigare är att Dave Chappelle inte hyser agg mot utpekad grupp ifråga, utan att han utgår från andra bevekelsegrunder när han skapar humormaterial och ståupp-komik om transsexuella som grupp.

Tweeten: En följare av Chappelle ryter ifrån om det hela.

Det tråkiga i sammanhanget är att vi återigen kan konstatera att när en högljudd grupp tar sig ton på sociala medier och kontaktar ansvariga på företaget, så viker sig den absoluta majoriteten i ledande ställning sig mer eller mindre direkt. Hur vore det om man vågade ställa några frågor från företagsledningen innan man gör en helpudel och lägger sig platt inför de som klagat? Skulle vi se en positiv utveckling av debattklimatet då? Ja, vi på Redaktionen tror ju det. Dessutom är vi säkra på att företag och organisationer inte ska räkna med direktpåverkan på balansräkningen och varumärket. Om det är det första man oroar sig för, så ska man ha is i magen. Redaktionen vill tro att det gäller i alla fall av cancellering och inte just när det kommer till gruppen LGBTQ ska vi vara tydliga med.

Tweeten: En transperson som meddelar att denne älskar Chappelle. Poängen är att alla måste inte hålla med eller acceptera allt.

Det enda som sker efter en sådan här händelse är att skyttegravarna på internet grävs djupare och djupare och debattklimatet hårdnar. Redan hårdföra och rätt extrema debattörer får vatten på sina kvarnar och går snabbt ut med olika fördömanden till höger och vänster. Vi kan slutligen konstatera att ståupp-komiken och satiren är en mycket viktig ingrediens för yttrandefriheten och ett samhälles välmående! Det fungerar som en pysventil och måste försvaras.

Vi ska värna våra frispråkiga komiker världen över, samtidigt som vi alltid ska ta debatten när folk känner sig sårade av skämt. Men att cancellera? Nä, den åtgärden är aldrig bra att ta till. Betygen blir härmed två starka skämskuddar till ansvariga på First Avenue. Ta debatten när drevet startar och stå för vad ni bokat in för uppträdanden från start!

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz