”Kön är ett faktum. Varje människa i det här rummet, varje människa på jorden, har passerat mellan en kvinnas ben för att komma till jorden. Det är ett faktum.”

Citatet ovan kommer ifrån en av Amerikas och världens mest kända komiker, Dave Chappelle. Han gör inte endast stand-up komedi utan är även skådespelare och har haft olika stora roller i en rad kända Hollywoodfilmer. Dave Chappelle har också vunnit hela fem stycken Emmy-priser och tre stycken Grammy-priser. Han är känd för att vara en fräck, ocensurerad och rakt-på-sak-komiker. Chappelle har verkligen inga som helst hämningar och kan liknas som en komikervärldens förkämpe, alltid redo att ta smällarna från de som inte tycker att man ska få skämta om allt.

Bild: Brecht Bug, CC BY-NC-ND 2.0

Uppror på Netflix

I augusti 2019 släppte Netflix Dave Chappelles femte specialshow – “Sticks & Stones“. Den blev direkt kontroversiell i en del kretsar. Han skämtade bland annat om LGBTQ+-rörelsen men skämtade också om cancel culture som fenomen. Efter specialaren sänts började en del anklaga honom för att vara transfobiker.

Den 5 oktober 2021, sändes Chappelles sjätte och sista specialshow – “The Closer” på Netflix. Men det tyckte inte LGBTQ-rörelsen om. Flera anställda internt på Netflix började protestera på sociala medier. En anställd gick så långt att den avslöjade hemliga tittarsiffror och fick därefter sparken. Ett litet uppror startade och anställda tillsammans med andra aktivister utanför Netflix-huvudkontoret som började protestera mot att Chappelles show skulle sändas.

Bild: John Bauld, CC BY 2.0

Efter ett tag började ännu fler grupper att höra av sig och komma med kritik. En av dessa var GLAAD, vilken är en organisation som skriver och rättar manus i filmindustrin så att dessa blir LGBTQ-inkluderande. Kritiken från GLAAD var stenhård: “Dave Chappelles varumärke har blivit synonymt med att förlöjliga transpersoner och andra marginaliserade grupper.” Även National Black Justice Coalition, en medborgerlig rättighetsorganisation för bland annat svarta lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer menade att Chappelle gått alldeles för långt och måste cancelleras.

Arg twittrare visar sitt missnöje och sade upp sin prenumeration på Netflix i protest.

Kommer ut som en T.E.R.F

Men Dave Chappelle har inte backat en millimeter. För den enkla anledningen att han är komiker och då får man skoja om allt. Han ser sig som en slags messias med en mission att bevara komikernas yrke intakt. Ett yrke som håller på att destrueras av folk som inte förstår sig på humor. 

I den sista specialaren “The Closer” tog han sig också tid att försvara Harry Potter-författaren J.K. Rowling som länge utsatts för anklagelser om transfobi. Dave sa: ”De cancellerade J.K. Rowling – herregud. För att hon sa att kön är ett faktum.” 

Han fortsatte med: ”Transsamhället blev arga som fan på henne och började kalla henne en T.E.R.F. Begreppet betyder: Trans-Exkluderande Radikal Feminist, vars åsikter om feminism ses som anti-trans. Dave avslutade stycket med: “Jag är team TERF… Kön är ett faktum.”

Chappelle på scen år 2013. Bild: Anirudh Koul, CC BY-NC 2.0

I en annan del av showen lade han ut några tankar riktade till LBGTQ-kollektivet. Han bad om att få rapparen DaBaby frigiven. År 2018 gick DaBaby in på ett Wallmart-varuhus och sköt en annan mörkhyad man till döds. Men det var inte den händelsen som fick honom cancellerad från flera musikfestivaler. Utan det var rapparens homofobiska kommentarer så som: “Jag slog HBTQ-samhället rakt in i aids” som fick honom att hamna i åsiktsfängelset.

Chappelle sammanfattade hela historien med att i USA kan du gå rakt in på ett Wallmart-varuhus och begå ett mord och ingenting kommer att hända med din karriär. Men när samma mördares homofobi kommer fram, då händer det minsann saker!

“I vårt land kan du skjuta och döda en n****, men akta dig för att såra en homosexuell persons känslor” 

-Dave Chappelle översatt från Netflixspecialaren -The Closer

Netflix vägrade ge vika

Lördagen den 20 oktober i år var det den 36:e Annual Rock & Roll Hall of Fame i delstaten Cleveland och Chappelle fick där äran att komma upp på scen och introducera artisten Jay-Z. Från scenen sa han: ”Jag vill först be om ursäkt… nej för fan jag bara skojar med er.” Han dubblade sina insatser utan att tveka och fortsatte skoja med LBGTQ-rörelsen.

Klippet ovan: Chappelle kommenterar turerna på scen.

Efter alla demonstrationer och protester innanför och utanför Netflixhuset, var det flera som trodde att streamingjätten skulle ge efter för kritikerna. Men icke. Netflix VD Ted Sarandos backar upp Dave Chappelle och gav honom också en bamsekram vid ett tillfälle. Detta betydde mycket för Chapelle och övrig personal som jobbar på Netflix då pressen varit stor under tiden aktivisterna försökt att få USA-komikern cancellerad.

Redaktionen avslutar

Förr om åren ifrågasatte man inte komiken som man gör idag. Känsliga satiriska serier som Allå, ‘allå, ’emliga armén som skojade om tyska nazister, fransmän och judar under andra världskriget var ett sätt för många att få nödvändigt andrum och skratta. Det betydde inte att man tyckte att nazisterna gjorde rätt eller att man hade något emot judar.

Psykologin har länge forskat inom komedin och humors värld. Den får oss att må bra, det distraherar oss från problem och uppmuntrar oss att se mer positivt på saker och ting. Förr i tiden ansåg psykologerna att humorn var något negativt. Man antydde att den visade en överlägsenhet och var vulgär. Humorn var en försvarsmekanism för att dölja sina sanna känslor. De som skämtade var egentligen ute efter att nedvärdera andra eller för att blåsa upp sitt ego. 

Personer som höll på med komik och humor skulle helt enkelt undvikas och psykologerna hade då heller inget intresse av att studera ämnet humor. Men med åren har forskningen vänt på det hela och nu betraktas humorn som en slags karaktärsstyrka. 

Positiv psykologi, ett område som undersöker vad människor gör bra, har kommit fram till att humor kan användas för att få andra att må bra, för att skapa närhet eller för att dämpa stress.

Redaktionen orienterar sig efter forskningen inom humorn och hoppas såklart att alla håller med om att det är en utmärkt och en helt ofarlig medicin som får oss att må bra.

Comments are closed.