Den 22 december, 2021 hade Keanu Reeves senaste biofilm, ”The Matrix Resurrections” premiär över världens biografer. Filmen är den senaste episoden och uppföljaren till The Matrix (1999), The Matrix Reloaded och The Matrix Revolutions som båda visades samma år 2003. Film nummer två blev också en kommersiell framgång med en intäkt på över 738 miljoner amerikanska dollar.

Totalt har Matrixfilmerna plus omkringliggande franchising genererat häpnadsväckande tre miljarder amerikanska dollar i intäkter. Även filmernas storstjärna Keanu Reeves har tjänat bra på sitt skådespel och beräknas idag ha en förmögenhet om cirka 360 miljoner dollar. Men i och med den senaste filmens lansering så kom det fram att Keanu Reeves retat upp den kinesiska regimen rejält, vilket kommer visa sig svida en hel del tror Redaktionen.

Keanu Reeves, år 2013. Bild: GabboT, CC BY-SA 2.0

Väcker ont blod hos kinesiska nationalister

Nyligen kom det fram på bland annat sociala medier att Keanu Reeves skulle medverka som ett dragplåster på välgörenhetskonserten ”Tibet House US Benefit Concert”, som går av stapeln för 35:e gången den tredje mars, 2022. Evenemanget verkar som en insamling och grundades på begäran av Dalai Lama, som har levt i exil sedan år 1959, efter det att Kina annekterade Tibet år 1950.

Kineserna vaknade till och rasade mot tilltaget. De gillade inte alls att Keanu Reeves skulle medverka och visa sitt stöd till Dalai Lama och Tibetfrågan. Flertalet användare av mikrobloggsajten Weibo gick direkt ut och meddelade att dem nu efter premiären varit, skulle bojkotta filmen på grund av stjärnans stöd för Tibet. En ilsken kommentar löd:

Keanu Reeves, år 2019. Bild: Governo do Estado de São Paulo, CC BY 2.0

Jag brukade vara ett fan av Reeves, inte bara för att han är en fantastisk skådespelare, utan också för att han har kinesiskt arv. Men uppenbarligen har vi olika åsikter om tibetanska frågor och det är enkelt för mig att sluta tycka om honom på grund av det.

-Arg nationalistisk kines i en kommentar

Keanu har skapat en relation till Tibet av flera anledningar. År 1993 var han med i filmen Lille Buddha, en brittisk-fransk film av regissören Bernardo Bertolucci.  Filmen handlar om hur en buddhistisk munk letar efter reinkarnationen av sin döda lärare, Lama Dorje. Han har även ett arv från Kina genom sin far. En tid efter det att filmen Matrix Resurrections haft premiär i Kina, kunde man konstatera att den inte drog in i närheten av vad som var planerat. En del av svaret tillskrevs Reeves kommande deltagande i konserten den tredje mars till förmån för Tibet.  

Tweeten ovan: Förklarande kommentar till stöd för Keanu Reeves.

Redaktionens slutord

Både Keanu och filmen blev helt enkelt cancellerade av det kinesiska etablissemanget. Man får akta sig noga för Kina vet exakt hur man cancellerar personer. De är nämligen mästare på det och Keanu Reeves kommer ej vara den första eller sista skådespelaren som får den kinesiska drakens vrede riktad mot sig. Flertalet storstjärnor har varit bannlysta i Kina under åren. Bland annat skådespelaren Richard Gere som till och med blivit svartlistad och cancellerad hemma på amerikansk mark, av amerikanska filmbolag för att han visade sitt publika stöd för Tibet. Det visade sig att de amerikanska bolagen räknade på risken att inte kunna tjäna pengar på kinesiska biografer och slutade delvis ge Richard Gere roller som en slags intäktsfrämjande åtgärd, allt enligt honom själv.

Går det att tämja den kinesiska draken? Bild: Amy Aletheia Cahill, CC BY-ND 2.0

Även skådespelare och artister som Brad Pitt, Lady Gaga har hamnat på svarta listan. I en värld där jakten på intäkter numera är global, kan ett litet tillsynes humant och rätt fotsteg i “fel riktning”, ge rejält med utslag på cancel-kulturens barometer. Den kommer i alla former, ofta i politikens tecken. Frågan är hur många som vågar sätta emot den kinesiska draken när det kommer till kritan? För yttrandefrihet som de flesta av oss känner den, existerar inte i Kina. Redaktionen ger Keanu två starka applåder för att han står för vad han tror på och därmed också riskera förlora den kinesiska publiken.