Du läser nu
EXTRA: Världsettan i tennis Novak Djokovic nyss frisläppt från förvaret. Men kommer han få delta i tävlingen?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

EXTRA: Världsettan i tennis Novak Djokovic nyss frisläppt från förvaret. Men kommer han få delta i tävlingen?

Avatar

För någon timma sedan släpptes alltså tennisens nummer ett fri från ett australiensiskt förvaringscenter, där han suttit inlåst i flera dagar. Detta så kallade förvaringscenter skiljer sig rejält åt från det lyxhotell där han spenderade sin karantän inför förra årets Australian Open. En tävling som han också gick segrande ur. Men vad har hänt och vad kommer hända nu med Novak Djokovic och hans karriär? Karusellen är inte slut ännu.

Tennistävlingen som blev politisk

Det har varit många turer kring Novaks resa till Australien inför detta årets Australian Open. Lite bakgrund: Tidigare har Novak klargjort att han inte avser att avslöja sig personliga vaccinstatus som vi skrev om här, utan att han avser att delta i årets tävling på samma villkor som han gjorde under 2021. Novak, tennisturneringen och hans deltagande har skapat svallvågor över tennisen och i coronadebatten världen över, men i synnerhet i Australien. Landet har genomfört stränga nedstängningsåtgärder och protester mot nedstängningarna och åtgärderna har blossat upp över hela landet. Men landets federala regering har i fallet Novak inte hanterat det som den delstatliga regeringen har gjort. Vilket alltså försatt tennisstjärnan i den situation han nu är i.

Australiens premiärminister Scott Morrison. Bild: Clrdms, Kristy Robinson, CC BY 4.0

Vad har då hänt? 5 snabba fakta

  1. Varför reste Novak till Australien i första taget? Djokovic sökte sin tionde raka titel i tävlingen och sin historiska 21:a Grand Slam titel. Situationen är såklart komplicerad, men Djokovic följde alla regler som gick och reste då han fått tillstånd.

2. Varför blev han inte insläppt i Australien? Efter att ha landat i Melbourne så blev Djokovic alltså omhändertagen och förvarades isolerad från sitt team i flera timmar. Han blev informerad om att hans medicinska undantag nu inte levde upp till de krav på inresetillstånd som Australien satt upp. Hans visum cancellerades i samband med detta.

3. Vad har Australiensiska myndigheter sagt om saken? Landets premiärminister Scott Morrison har sagt att fallet Djokovic är något för delstatsregeringen i staten Victoria att hantera, efter att ha insett att allmänheten inte tyckt att Djokovic skall få specialregler. Detta gör att den federala regeringen kör över delstatsregeringen och tennisförbundets tidigare beslut att släppa igenom Novak Djokovic, så han kunde få spela Australian Open.

4. Är fallet politiskt? Inte från starten då det sköttes på lokal nivå i samråd med Australiens Tennisförbund. Men det har utvecklats snabbt till en världsnyhet och där Djokovic ses som hjälte av en del och en rik, oansvarig och inflytelserik tennisspelare som skall få specialbehandling före andra.

5. Vad händer nu? Djokovic har alltså precis blivit frisläppt av myndigheterna efter ha vunnit sin överklagan över deras utvisningsbeslut och inväntar nu ett slutlig förhandling om sitt visum och deltagande i tennisturneringen. Men det är högst oklart om den federala regeringen kommer att lägga sig i det slutgiltiga beslutet igen. Mycket står på spel politiskt.

Bild: Beth Wilson, CC BY-NC-ND 2.0

Redaktionens analys

Världen går igenom en av sina största kriser någonsin och viruset härjar överallt. Politiker på högsta nivå uttalar sig. Ett politiskt prickskytte och poängsamlande pågår. Frågan är om Novak Djokovic blivit blott en simpel bricka i ett politiskt spel?

För Australiensiska myndigheter är frågan enkel. Han är en syndabock för vaccinmotståndet och skall göras ett exempel utav. Novak Djokovic har valt att ta ställning i en tokhet debatt om vaccin i och med det att han inte tänker avslöja sin medicinska status. För en del personer är han en hjälte som hårdnackat och stolt står på sig trots det enorma tryck han måste ha över sig. För den andra hälften är han en oansvarig, bortskämd tennisspelare som tror han kan få göra som han vill och både slippa vaccin och följa regler.

Här hjälper inte heller sociala medier till i försoningen. Skyttegravarna är grävda och bemannade. Båda sidor har poänger men ingen har för avsikt att möta den andra och ge en enda millimeter av slagfältet.

Det är tydligt att sporten som entitet, gör att dessa båda sidor kraschar in i varandra. Från Australiens regering är man i det närmaste tvungen att sätta hårt mot hårt. Annars tappar man allmänhetens förtroende på hemmaplan inför landets uppsatta “0-covid” mål. Då är det enkelt att offra tennisguden Novak Djokovic på altaret. De politiska målen trumfar helt enkelt Djokovics karriär och hans chans att bli än mer historisk. Bedömningen från oss blir att Djokovic förlorar sin kommande förhandling då federala regeringen lägger sig i fallet igen och han skickas åter kommer skickas hem. Status är fortsatt cancellerad för Djokovic. Återstår att se hur han hanterar det?


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz