Historien om Jan Emanuel började skrivas den 2 maj 1974. Enligt uppgift växte han upp med en ensamstående mamma i stadsdelen Gottsunda utanför Uppsala. Hans mamma arbetade som städare och hade enligt honom själv svårt att få ihop till hyran. Uppväxten präglades av sociala problem och i tonåren, när det var som värst, skickade socialtjänsten honom på en så kallad “värstingresa” till Västindien i hopp om bot och bättring.

I en äldre intervju i tidningen DN, säger Jan Emanuel att ingen trodde han skulle komma någonstans i livet, möjligtvis var hans destination en alkisbänk. Men som både du och vi vet så är han idag en av Sveriges mest skickliga provokatörer, hunkig idol för en rad unga grabbar, superentreprenör och politisk tyckonom i ett. Vart han står politiskt då? Enligt vad Redaktionen erfar är Jan Emanuel att betrakta som en trogen men besviken socialdemokrat.

Räddningen ur kriminalitet och stökliv

I tidigare intervjuer har Jan Emanuel berättat att han år 1992 som 18-åring öppnade en klädbutik på Gotland. I den såldes inte alltid lagligt förvärvade varor utan en hel del var stöldgods. Dessutom drog butiken av förklarliga skäl till sig en del tvivelaktiga typer och ovanpå allt förekom flitigt efterfestande i butiken. Strax därpå lades butiken ned under stormiga omständigheter och efter klagomål från grannar.

Räddningen för den dåvarande värstingen Jan Emanuel kom i form av att han började studera upp sina betyg på Väddö folkhögskola i Roslagen. Där mötte han även sin blivande hustru som han idag har två barn tillsammans med. Hustrun var från en frikyrklig bakgrund och religionen fick en betydelse i vår huvudpersons liv.

Jan Emanuel som socialdemokratisk riksdagskandidat 2010. Bild: Socialdemokraterna i Stockholm, CC BY-NC-ND 2.0

1998 startade han sitt första företag, ett ungdomshem. Jan Emanuel hade en klar och tydlig bild av arbetets betydelse för människor och gav ungdomarna möjligheten att jobba som lärlingar istället för att gå på bidrag. Året var också då han blev invald i kommunfullmäktige i Norrtälje kommun. Karriären som socialdemokratisk politiker var fastlagd.

Ett biltak i Thailand gav honom en ny chans i livet

Jan Emanuel hade nu vind i seglen. 2001 blev han uttagen som deltagare i det oerhört populära TV-äventyret Robinson på SVT. Han vann hela kalaset och fick med sig en redig prispeng för sin insats. Tre år senare, 2004, kunde hans liv dock fått sig ett snöpligt slut. Vid tidpunkten befann han sig i Phuket, Thailand med sin familj. Jan Emanuel och familjen satt och åt frukost när flodvågen kom. I kaoset och vattenmassorna som obönhörligt rullade in över stranden där de satt, så lyckades Jan Emanuel rädda sig, sin gravida hustru och då 2-åriga son upp på ett biltak. Kanske fick han en hjälpande hand från ovan för att kunna fortsätta verka i sitt speciella levnadsöde? Vem vet.

Följarna älskar den svenske Dan Bilzerian-klonen

2013 började Jan Emanuels med Instagram. Satsningen tror Redaktionen är noga och långsiktigt planerad. Profilen är tydlig och som gjord för att få en att sitta och scrolla länge och väl. Bilder på nyinköpta prestandabilar och p-böter varvas med bilder på mattallrikar, vänner, familj och självklart också drösvis med gymselfies. Här och där sticks en bild på en ny uppseendeväckande löpsedel in. Hans innehåll är genomtänkt, bildskönt och kittlar förmodligen en hel del jantenerver.

Den enda skillnaden från den amerikanska pokerlegenden Dan Bilzerian Instagram-innehåll är att Jan Emanuel är en svensk familjeman, så videos och selfies med toppmodeller får du inte se, snarare videos och selfies med lagens långa arm. Bilar, båtar, inslag från skjutbanan och en del självdistanserad humor från vardagen läggs upp på kontot. Likheten i övrigt med amerikanen är att de båda kraftigt har ökat sitt följarantal sedan starten. Och med följare kommer makt och inflytande. Dock är vår svenska huvudperson med amerikanska mått mätt, rätt blygsam i fler avseenden än ett. Men provocerar det gör han rejält. Både tyckonomer, artister och politiker har haft ett och annat att säga om Jan Emanuels och han är ett tacksamt villebråd för satir och politiska poänger.

Hanterar sina kritiker med ett eftertänksamhetens lugn

En tidigare ordväxling med artisten Ulf Lundell visar både på hur hårt Jan Emanuels affärer och leverne kan reta upp människor. År 2012 släppte artisten Lundell en svängig låt som heter “79%“. En vers i låten går så här:

Du gör dej ett nylle i televisionen. Sen öppnar du mottagningar för ensamkommande flyktingbarn. Du sköter den så gott du kan… Och bygger och bygger upp… Slår dövörat till för alla klagomål. Och säljer hela skiten sen för tvåhundra miljoner till ett riskkapitalbolag. Och säger: Jag är socialdemokrat… Och det här är min klassresa… 79%…”.

-Ulf Lundell
Ulf Lundell. Bild: Karl Nilsson, CC BY-NC 2.0

Sedan dess har Ulf Lundell förnekat att låten handlar om entreprenören Jan Emanuels. I en kommentar till tidningen DN sade Ulf Lundell så här om Jan Emanuels:

“Den sången utgår från en bankdirektörs enorma lönelyft. Den där djävla övermagade sk. socialdemokraten jagar allt, fula pengar, skrytprodukter och tydligen också cred han inte har minsta täckning för. Han är sin egen idiot.”

Minst sagt välriktad och syrlig kritik från en av Sveriges största nationalskalder, Ulf Lundell, som inte höll igen på krutet. Redaktionen noterar att Jan Emanuels ofta får mottaga rejält med fördömande uttalanden och försöken att framställa honom som klandervärd har väl egentligen aldrig avtagit under hans tid som offentlig person. Han tog Lundells uttalande till sig och replikerade så här i Expressen:

“Ulf Lundell är som en flaska oxiderat, gammalt vin. Surt och överskattad. Men ändå lite charmig genom att i botten vara söt i sitt sätt att ta sig själv på blodigt allvar. Jag har dock alltid hyst viss respekt för hans försök till klassanalys och integritet. Jag skulle gärna träffa Lundell och diskutera Marx, radikalism och varför inte jämställdhet, för där känns det som Lundell har  viss utvecklingspotential.”

– Jan Emanuel Johansson i replik till Ulf Lundell

Förmågan att kittla hatarnas mest erogena zoner

Rubriken ovan är ord yttrade av Jan Emanuel själv när han nyligen deltog i programmet “Malou efter tio” på TV4. De senare åren har Jan Emanuel haft en konsekvent politisk hållning enligt honom själv. Redaktionen noterar också att det är under de senare åren som entreprenören har blivit fascinerande rumsren. Han deltar i poddar, tv-program, föreläsningar, events, skriver debattinlagor och är otroligt aktiv på sociala plattformar, främst sin egen. Följarantalet har gått upp i en strid ström och han har precis nått 200.000. Vart han än tar vägen vill folk ta selfies med honom. Det är kittlande att tro att Jan Emanuels kommer att ge sig in i politiken igen. Aktiviteten och de politiska streamingprogram han frekventerat i, är enligt många av hans smått fanatiska följare, indicier som kan peka i en sådan riktning.

Malou von Sivers. Programledare för “Malou efter tio” på TV4. Bild: Anders Henrikson, CCBY2.0

Det är svårt för hans meningsmotståndare att sätta rätt etiketter på honom. Han är anhängare av Djurrättsalliansen och argumenterar för en stark klassisk socialdemokrati samtidigt som han är nidbilden för en girig och självcentrerad kapitalist. Till synes ofantligt rik och skrytsam lyxlirare som gasar runt i sportbilar och stora bensinslukande båtar, men som också värnar den arbetande svensson och skattar sina miljoninkomster på hemmaplan istället för att gömma pengarna i skatteparadis. Hur ska man som politisk opponent få grepp om detta frågar sig nog en del. Jan Emanuels fick en fråga av Malou von Sivers om han är på väg in i politiken igen. På den svarade han att han alltid är i politiken och att han också är fortsatt medlem i Socialdemokraterna. Men att avslöja vad han kommer rösta på i kommande val, det gjorde han inte i programmet.

Bild: Riksdagen

Redaktionens avslutande ord

Rent strategiskt verkar saken vara klar. Jan Emanuel har valt en klar och tydlig väg i provokationens tecken. Och som han själv säger: “Det som påverkar är också det som provocerar“. Att bygga sitt följe på sociala medier ger makt. Makt ger inflytande och möjlighet att skapa politik. Frågan är vilken typ av politik Jan Emanuel vill skapa om han gör en återkomst. Att bemöta sina hatare med lugn och kloka eftertänksamma ord är en strategi som bara kommer stärka honom tror vi. Men det är också lätt för honom att inte behöva vara modig. För som han också sade i intervju med Malou von Sivers, vem skall cancellera honom? Vem skall tvinga bort honom från sina egna företag? Och visst är det gynnsamt för Jan Emanuel att vara god för så mycket håll-käften-kapital att man alltid kan säga exakt vad man tycker? Tittar man på hans mediala framträdanden så är trenden tydlig. Han fyller något slags tomrum i debatten. Och får uppskattanden såväl som rättmätig kritik från alla politiska skalor, vilket är intressant i sig.

Det vi på Redaktionen uppskattar är offentliga personer som pudlar när man skall och står på sig när det blåser cancelleringsvindar! Så betyget från oss till Jan Emanuel Johansson blir tre applåder.

Comments are closed.