Du läser nu
Ovala Rummet-praktikanten Monica Lewinsky nu aktuell med dokumentär om Cancel Culture
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Ovala Rummet-praktikanten Monica Lewinsky nu aktuell med dokumentär om Cancel Culture

Avatar

Årer var 1995 och cirka 22 år gammal fick den då för omvärlden helt okända Monica Lewinsky en praktikplats i amerikanska Vita Huset. Presidenten för mandatperioden var Bill Clinton och Monica hamnade som praktikant i hans närmaste stab. Vid tidpunkten fanns det rykten om den gifte Bill Clintons intresse för unga kvinnor. Dessa kom att spela en avgörande roll för att pusslet kring affärerna mellan president Clinton och den unga Monica Lewinsky som senare skulle läggas på plats.

Bill Clinton under konferens för Center for American progress. Bild: Center for American Progress, CC BY-ND 2.0

“I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky”

Skandalen i Vita Huset briserade efter det att Monica blivit förflyttad frĂĄn president Clintons stab för att de tillbringade för mycket tid tillsammans. Hon hamnade pĂĄ en position i amerikanska försvarsdepartementet – Pentagon, och det var ocksĂĄ här som Ovala Rummets välbevarade hemlighet började sippra ut. SĂĄ smĂĄningom gick nyheten om presidentens sexuella eskapader ut inför öppen ridĂĄ och krisen var ett faktum. Det var ocksĂĄ efter tre dagars media tystnad frĂĄn presidentstaben som Bill Clinton inför hela världen totalt förnekade all form av intimt samröre med Monica Lewinsky och yttrade de bevingade orden, fritt översatt: “Jag har inte haft nĂĄgon sexuell relation med den kvinnan”. För presidenten gick det snart utför PR-mässigt, men Monica Lewinsky skulle snart fĂĄ se sig själv som ofrivilllig A-list kändis i alla möjliga kretsar, nattklubbar och tv-kanaler.

Satirbild på hur first lady Hillary Clinton försöker kontrollera sin kvinnotjusande make Bill Clinton. Bild: Joel Barbee, CC BY-ND 2.0

Cancelleringskulturens patient Noll

För Monica Lewinsky blev de intima eskapaderna i Ovala Rummet en högst ofrivillig sprĂĄngbräda in i ett nationellt men ocksĂĄ internationellt kändisskap. Hon skrev en självbiografi och blev snart en hett eftertraktad intervjuperson. En rolig detalj är att hon lyckades komma helskinnad ut ur alla turer genom att hon började sticka, för att rensa tankarna. Ă…r 2005 drog hon sig tillbaka frĂĄn det offentliga livet och utbildade sig inom psykologi. MĂĄnga ĂĄr senare, 2014 började hon bli publik igen. Hon skrev en del artiklar och började föreläsa. Hon började prata om onlinemobbing och bland annat cancel culture. Monica beskrev sig själv som “Cancel culture´s Patient Zero” och vi pĂĄ Redaktionen menar att hon nog har en poäng där.

Monica Lewinsky pĂĄ en gala 2014. Bild: Mingle Media TV, CC BY-SA 2.0

Cancel culture är big business

Monica Lewinsky är nu aktuell med dokumentären – “15 Minutes of shame“. Den produceras av henne själv och hon blir nu ytterligare en kändis som djupdyker i fenomenet. Vi har tidigare skrivit om John Cleese som ocksĂĄ är aktuell med en egen dokumentär. Lewinskys serie kommer att streamas pĂĄ HBO Max som har Sverigepremiär den 26 oktober 2021.

En ny vinkel ur dokumentären är den att visar cancel culture som fenomen och att det är “big business” för flera stora plattformar, vilka tjänar miljarder i intäkter pĂĄ köpet. Man kommer även gĂĄ igenom psykologin bakom online-mobbar och dess historiska föregĂĄngsexempel. Du som redan är lycklig ägare till en HBO Max prenumeration kan titta pĂĄ dokumentären den 7 oktober 2021, dĂĄ den har premiär. Trailern dĂĄ? Ja, den bjuder vi pĂĄ nedan.

Lycka till på färden önskar vi Monica Lewinsky. Det ska bli roligt att ta del av reaktionerna efter den fått Sverigepremiär. Vi skickar med en applåd till Monica för initiativet!

Redaktionens betyg:

ApplĂĄd

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
TillhandahĂĄllare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz