Du läser nu
Om du får för dig att “ålders-håna” en äldre person i Skottland nästa år, så kan du komma att bli misstänkt för hatbrottet- ålderism
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Om du får för dig att “ålders-håna” en äldre person i Skottland nästa år, så kan du komma att bli misstänkt för hatbrottet- ålderism

Avatar

Från och med nästa år vill den skotska regeringen införa en ny lagstiftning gällande hatbrott. Regeringspartiet, Scottish National Party (SNP), vill tillföra en radikal ny förändring i den redan gällande hatbrottslagstiftningen – “hatbrott och den publika ordningslagen“. Detta enligt enligt en granskande artikel i tidningen Mail Online.

Regeringskritikerna har länge varnat för flera allvarliga konsekvenser som lagförslaget kommer orsaka den skotska befolkningen. Om lagförslaget trots allt går igenom parlamentet så kan helt vanliga skottar plötsligt och mycket lättvindigt komma att dömas för hatbrott enligt den nya och smått löjeväckande lagen.

Som exempel ger kritikerna ett fall där en fiktiv person varit otrevlig eller hånat en annan person för att denne är för gammal. Med den nya lagen är det ett brottsligt övertramp som först resulterar i en polisanmälan, varpå brottet har fängelse i straffskalan. Skälet menar lagens försvarare är att man vill motverka ålderism/åldersdiskriminering eller “ageism” på engelska. Vi undrar om lagstiftarna har tappat det. Kan detta verkligen vara rätt väg att gå?

Gammal som ung. Vi behöver varandra. Bild: Photo by Janosch Lino on Unsplash

Lagstiftning mot “ålderism” spårar ur det skotska samhällsbygget

Lagarna i Skottland skärptes rejält under och efter covid-åren. Den skotska regeringen införde minst sagt väldigt restriktiva förhållningsregler och restriktioner för sina medborgare under pandemin. Och som om det inte vore nog så lagstiftade man år 2021 om en ny hatbrottslag som stipulerar att uttalade fördomar mot en person som på något sätt innehåller fördomar baserat på den personens handikapp, sexuella läggning, dess transidentitet plötsligt blev brottsligt. Detta gällde även den uttalade fördomen riktade sig mot personens könsvariation. Plötsligt kunde skottarna straffas enligt den nya hatbrottslagstiftningen i landet. Straffet kunde medföra fängelse i straffskalan.

Den kommande lagändringen kan alltså leda till att skottarna kan bli polisanmälda om de kallat någon för att vara “för gammal” på ett hånfullt eller smädfullt sätt. Lagen har också fått skrivelser som säger att om en gärningsman som “provocerar fram och/eller skapar en hatfull stämning“, något som tidigare endast gick att applicera på personer som begick hatbrott riktat mot folkgrupper, så kan du med den skrivelsen också bli anklagad för att begå brott i ditt eget hem. Vi tolkar det som att du t.ex. kan sitta där hemma vid köksbordet i lugn och ro. Plötsligt blir du upprörd och provocerad från något du sett på TVn och börjar bli riktigt upprörd över ett ämne eller kanske en kontroversiell fråga. I nästa skede kommenterar du högljutt vad du tycker och kommenterar den, varpå du är i riskzonen för att begå ett hatbrott.

Det hela är så snurrigt att vi undrar om lagstiftarna själva tror på den där nya lagen?

Löjeväckande lag skapar kritikstorm

Flera kritiska röster har uttalat sig i frågan, där ibland Toby Young, generalsekreterare för Free Speech Union. Han menade i intervjun i Mail Online att blotta tanken på att du beskriver en person som “en sur gammal gubbe” eller kalla en yngre person för att vara “en oduglig ungdom“, därefter skulle resultera i en anmälan om hatbrott är helt galet!

I intervjun frågar han sig retoriskt om Skottlands regering avser att hålla människor ansvariga inför den nya lagen? Polisen i Skottland lider nämligen brist på resurser som det är och har sagt att den omöjligt kan lägga tid på att utreda dessa typer av anmälningar. Det kan komma att bli tusentals ärenden där grannar och ex-partners om vartannat nu ska börja med att anklaga varandra för hatbrott. Det blir ett lätt sätt att ge igen på grannen eller exet att dikta ihop en historia, nu med stöd i lagen. Toby Young tillägger också att den första delen i den stränga hatbrottslagstiftning som infördes 2021, inte ens tagits upp på bordet av landets poliskår. Resurser saknas.

Att i detta skedet nu införa ytterligare skärpt och strängare lagstiftning i hatbrottsfrågan och nu lägga till “ålderism” i brottsbalken gör det hela rätt meningslöst. För vem ska beivra lagöverträdelserna? Men visst får detta konsekvenser för sammanhållning oss människor emellan. Vad tänker du själv?

Gamla människor. Bild: JW. on Unsplash

I Mail Online´s artikel skriver man också om en juridisk talesperson som menade att även om lagförslagen oftast är backade av bra intentioner, så riskerar den skotska regeringen att istället att förvandla helt vanliga och harmlösa kommentarer till hatbrott.

Den skotska polismyndigheten har själva sagt att nuvarande lagstiftning täcker in alla typer av brott som avser ras, religion, handikapp, sexuell läggning eller transidentitet. Att försöka provocera fram rashat, rasism och andra trakasserier är också redan inskrivna i lagen och står skrivna som enskilda brott.

Redaktionen filosoferar

Egentligen är vi inte så förvånade över utvecklingen där flera länder i det demokratiska väst nu börjar införa frihets- och integritetskränkande lagstiftning. Lagar som begränsar både rörelsefriheten och yttrandefriheten har redan införts i England, Kanada och nu på flera sätt i Skottland. Riskerna är som vanligt att lagen med goda intentioner plötsligt blir utsatt för en ändamålsglidning vilket får vidare negativa konsekvenser.

Lagförslaget i det skotska parlamentet är kort och gott helt galet och världsfrånvänt! Vad är det egentligen som händer på de brittiska öarna? I land efter land införs olika begränsande lagar för internetanvändande eller så kommer en ny utökad kameraövervakning- eller avlyssningslag. Det verkar som en Orwelliansk mardröm har fått fäste i de Storbrittaniska samhällsapparaterna och därmed också i medborgarnas medvetanden. Men tycker den vanlige skotten att utvecklingen går åt rätt håll? Vågar man inte eller orkar man bara inte opponera sig?

Parlamentet i Edinburgh, Skottland. Bild: Ralf Neugebauer, CC BY-NC-ND 2.0

Och vad beror utveckligen på i grunden? Vad är det som förändrats i ett samhälle där människor på allvar vill lagstifta mot att kunna fälla sura, klumpiga eller arga kommentarer om någons ålder? Ärligt talat vet vi på Redaktionen för lite om just skottar för att kunna gå djupare i den analysen, men historiskt sett har inte skottarna haft rykte om sig som ett speciellt lättkränkt eller känsligt folkslag.

Är det kommande och på riktigt skrattretande lagförslaget en naturlig produkt av det rådande debatt- och samhällsklimatet i Skottland? Om svaret är ja, vilka demografiska grupper är det då som tycker att dessa rätt så invasiva och repressiva lagförslag leder fram till ett trevligare och bättre samhälle? Vi gör här ett antagande att det INTE är de äldre demografiska målgrupperna som känner sig kränkta för att bli kallade gamla i alla fall. Men vilka är det då som står bakom dessa tokerier och av vilka anledningar?

Vi funderar på om folk har slutat att prata med varandra i det skotska samhället? Kanske har människor förlorat förmågan och viljan att säga ifrån om man nu skulle ha blivit sårad eller ledsen över någons förlupna kommentar om ens ålder? Enligt lagförslaget ska skottarna inte heller kunna håna de yngre demografiska grupperna. Rättvist blir det i alla fall.

Skottland. Bild: Peter Coughlan, CC BY-NC-ND 2.0

Ordspråket “det krävs en by för att uppfostra ett barn” gör sig påmint här. Någonstans måste man navigerat snett och glömt vad det är som gör oss till människor. Har man missat att “göra folk” av de yngre generationerna? Hur som helst. Vi människor behöver varandra, men vi behöver också ett pågående, vibrerande och levande samtal, där man kan ha olika utgångspunkter och ändå förhoppningsvis komma in på en väg av samförstånd, ny förståelse för medmänniskorna och få till sig andra perspektiv, allt i syfte att driva samhället i en bra riktning. Allt detta och mycket mer hjälper oss människor att komma närmre varandra och bygga ett bra samhälle tillsammans, där alla kan trivas och bli respekterade. Vilka ingredienser är det som då saknas i det skotska samhällsbygget för att detta ska kunna ske, utan handpåläggning av landets politiker?

Vi har många nyfikna frågor kvar här efter ha läst artikeln i Mail Online, men vi lär inte få fler svar här och nu. Kanske har du som läser mer insikt och kanske kan du bidra till andra perspektiv i frågan? Gå då genast in och kommentera vår artikel på vår Instagram @cancelculture.se och utbilda oss! Eller besök oss på vår LinkedIn-sida och lägg istället en kommentar där.

Tack för att du läser!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz