Du läser nu
Borde Hollywood verkligen förlåta skandalskådisen Mel Gibson efter alla år med hans grava skandaler?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Borde Hollywood verkligen förlåta skandalskådisen Mel Gibson efter alla år med hans grava skandaler?

Avatar

En gång i tiden var Mel Gibson en av Hollywoods mest framgångsrika och bäst betalda filmstjärnor. Hans status var smått oöverträffad jämte övriga stjärnor och hans succéfilmer “Braveheart” och “Dödligt Vapen” gjorde ett evigt avtryck i filmhjärtan världen över. Men framgången hade en mörk baksida och snart skulle Gibson komma att se sig totalt svartlistad och cancellerad från Hollywood. Detta för en mycket lång tid framöver. Frågan vi ska kika på i den här artikeln är hur och om han nu är officiellt tillbaka igen?

Den droppe som slutligen fick bägaren att rinna över för de tunga namnen i Hollywood och därför man kom att totalt svartlista och cancellera Gibson var en mycket grov och antisemitisk kommentar. Detta skedde efter att stjärnan gripits av Los Angeles-polisen för rattfylla år 2006 och skrek och hade sig i polisbilen.

Arrestfotot på Gibson år 2011 efter han gripits för misshandel på sin f.d flickvän. Bild: El Segundo Police Department, Public domain

Antisemitismen, homofobin och alkoholismen satte stopp

Skandalerna runt stjärnan började dock långt före den omtalade rattfyllan år 2006. Vi har på senare tid fått höra filmstjärnan Winona Ryder vittna om helt makalösa kommentarer Gibson fällt under en branschfest runt året 1995. Ryder vittnade alltså i nutid om en fest där Gibson då skulle ha undrat om han fick aids efter ha hälsat på hennes homosexuelle vän. Winona Ryder avslöjade också att Gibson under samma fest frågat henne om hon var en så kallad “oven-dodger“. Han syftade då på hennes judiska bakgrund och att hon borde ha gasats ihjäl av nazisterna, men istället lyckades fly dem och undkomma en säker död.

Åren därpå fortsatte att kantas av en rad skandaler där Gibson inte endast åkte fast för rattfylla, utan där han också misstänktes för en rad misshandlar på sin före detta flickvän, Oksana Grigorieva. Men det var alltså till slut kommentarerna vid polisingripandet som fick Hollywoods styrande figurer att sätta ned foten för Gibsons karriär. Hollywoodakademien fick nu nog och förlät inte orden mot poliserna vid ingripandet. Det var dags att utdela ett mycket kännbart straff.

Oksana Grigorieva. Bild: Faksimil/Oksanasblog/Oksanastwitterkonto

Strax därpå hamnade Gibson i det inofficiella filmfängelset, varpå ingen av Hollywoods etablerade producenter vågade ta i honom ens med tång. Man var ängslig över att bli förknippad med hans helt nedsolkade varumärke. Men vad sa han då som fick Hollywood att till slut reagera? Gibsons hårresande och makalösa kommentar vid polisingripandet och som blev droppen löd:

“F***ing Jews. The Jews are responsible for all the wars in the world! Are you a jew?”

-Mel Gibson i kommentar till de ingripande poliserna vid rattfylleincidenten år 2006

Han kunde nu se sig som definitivt cancellerad och hans högst ofriviliga exodus från Hollywood var nu exekverat med besked!

Iron Man flög in för ett räddningsförsök

Trots motgångarna var Gibson fast besluten om att återstarta karriären efter den skamfyllda exodusen från filmduken. Vid tidpunkten accepterade han alla typer av erbjudanden som kom i hans väg och ofta var dessa jobbförslag från lågbudget-produktioner som inte verkade ha några problem med att våga jobba med honom. Samtidigt åtnjöt Gibson ett stort och starkt stöd från flera andra Hollywoodstjärnor. Understödet kom bland annat från de populära Jodie Foster, Whoopi Goldberg, Danny Glover och inte minst den stora Iron Man-stjärnan Robert Downey Jr.

Robert “Iron Man” Downey Jr. år 2019. Bild: nagi usano, CC BY 2.0

Robert Downey Jr. bad till och med i ett publikt tacktal, sina åhörare och Hollywood att förlåta Gibson och frågade retoriskt under talet om någon i filmbranschen var utan synd? För i så fall var dessa personer helt enkelt i fel bransch menade Downey Jr. I samband med detta påbörjade Gibson också terapi för sina aggressions- och alkoholproblem. Stödet från vännerna samt den personliga transformationen och utvecklingen som visades upp skulle komma att bära frukt för den cancellerade stjärnan.

År 2017 under Oscarsgalan, lite över 11 år efter rattfylleskandalen, nominerades Mel Gibson till priset för bästa filmregi. Så var allt förlåtet i och med detta? Det föreföll som att höjdarna inom Hollywood i alla fall valt att förlåta i och med nomineringen. Flera kritiker ifrågasatte varför man tagit beslutet att förlåta och pekade på att det förmodligen endast handlade om pengar. Mel Gibson skapade som bekant kassasuccé på kassasuccé och pengarna flödade in till alla investerade intressen runt omkring honom. Kritiker menade nu också att fenomenet “cancel culture” inte heller skulle ha den kraften som många tillskriver kulturen idag. Gibson gjorde ju en comeback trots allt.

Robert Downey Jr. som den hjälten Iron Man. Bild: ♭ Nocturne ♬ ♪ ♩, CC BY-NC 2.0

Redaktionen tycker till

Om du tycker Mel Gibson borde fått stanna kvar i kylan efter du läst ovanstående summering, så kan vi lägga ytterligare en väldigt graverande händelse till denna artikel och för dig att bedöma. År 2010 offentliggjordes nämligen inspelningar av telefonsamtal mellan Mel Gibson och hans dåvarande flickvän, tillika mamma till hans barn, Oksana Grigorieva. Inte endast fick allmänheten återigen se prov på Gibsons grundmurade antisemitiska tankegods, nu fick man också lyssna till en stor portion kvinnoförakt och rasism.

Ett lågvattenmärke i de läckta inspelningarna är denna kommentar Gibson kastade på Grigorieva:

“Om du blir våldtagen av ett gäng med n****r är det ditt fel!” Håll bara käften för fan! Du borde bara le och suga av mig för jag förtjänar det!”

-Gibson i ett offentliggjort samtal med sin dåvarande flickvän Oksana Grigorieva.

Gibson erkände år 2011 även en misshandel som han utsatt Grigorieva för…

Oaktat argumentet att Mel Gibsons framgångar hjälper till att fylla fickorna på många uppsatta inom Hollywood, så undrar vi på Redaktionen stilla hur till exempel ett företag som jätten Warner Bros. kan lita på och samarbeta med Mel Gibson igen. Varför då undrar du kanske? Jo, för att företaget grundades av entreprenörer med judisk bakgrund. Och det är inte bara ledningen på Warner Bros. som har tagit på sig skygglapparna och bekvämt glömt av Mel Gibsons skandaler under karriären.

I dagarna hade storsatsningen “The Continental: From the World of John Wick” premiär på Amazon Prime Video. Serien i tre delar handlar om tiden före de oerhört populära och välgjorda filmerna om lönnmördaren John Wick, spelad av Keanu Reeves. I den pinfärska serien har Mel Gibson huvudrollen som det berömda lönnmördarhotellets direktör.

Med andra ord kan vi nu se att Mel Gibson är förlåten officiellt och att hans stjärnstatus så gott som är återställd av de styrande krafterna inom Hollywood. Ska vi utomstående betraktare helt enkelt anta att så länge kassorna fylls på av en strid ström amerikanska dollar så kan man bli förlåten för vilken typ av grova övertramp som helst? Vart dras den moraliska och etiska gränsen inom Hollywood-sfären undrar vi?

Det är tydligt att den amerikanska filmbranschen inte är konsekventa när man utdömer straff för de skandaler som Hollywoods toppnamn hamnar i. Många filmbolag stoltserar idag med olika värdegrunder där man engagerat pratar om att verka för mångfald, rättvisa och inkludering. Kanske borde man även ha en uttalad och rättvis exkluderingspolicy?

En där man rakryggat står för att man inte anställer och samarbetar med rasistiska, antisemitiska kvinnohatare? Vart står branschens profilerade namn i frågan? Vad säger övriga skådespelare om skandalerna och hanteringen av Mel Gibson?

Tweeten: Producenten bakom den nya “John Wick-serien” med Mel Gibson i huvudrollen slår ifrån sig kritiken mot att ha castat Gibson och säger att stjärnans personliga problem inte är hans problem.

Och handlar det verkligen om cancel kulturens påverkan i fallet med Gibson? Nä, menar vi här. Det var finansiella intressen som cancellerade honom. Inte drevet. Redaktionen vill peka på att det är helt andra regler som är i spel här och inte det allmänna rättsmedvetandets accepterade moral och anständighet som bestämt Gibsons öde. Sen undrar vi såklart hur vi någonsin ska kunna komma tillrätta med orättvisor och övrigt beskrivet skitbeteende i den här artikeln, om vi helt enkelt inte sätter ned foten även i profilerade fall som Mel Gibsons.

Här tänker vi osökt på fallet med den svenska före detta komikern Soran Ismail. Han fick helt enkelt byta karriär efter skandalerna och anklagelserna kring honom såg dagens ljus. Han gick och blev psykolog. I Soran Ismail´s fall var det dock främst frågan om hans syn på kvinnor som var ifrågasatt.

Betyget från Redaktion blir tre feta skämskuddar! En får Hollywood-akademin, en går till Warner Bros. och den tredje skickar vi till Amazon Prime-video. Alla vilka har hjälpt till att ta Mel Gibson in i finrummen igen. En var men fyra totalt! Gibson får också en såklart. Skäms på er. Branschen klarar sig utan Gibson och Gibson klarar sig utan branschens miljoner. Den numera 67-årige Mel Gibson borde helt enkelt gå i pension vid det här laget. Gör om och gör rätt, för samtliga inblandade parter helt enkelt.

Tack för att du läser. Kommentera gärna våra artiklar på vår Instagram eller på karriärsplattformen LinkedIn där du gärna får följa oss 🙂

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz