Du läser nu
Komikern Dave Chappelle anklagas för att normalisera antisemitism i senaste Saturday Night Live
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Komikern Dave Chappelle anklagas för att normalisera antisemitism i senaste Saturday Night Live

Avatar

Saturday Night Live är en legendarisk humorshow som sänds på den amerikanska tv-kanalen NBC. Senast uppträdde komikern Dave Chappelle som gäst. I den sedvanliga monologen som kvällens gäst gör driver Chappelle bland annat med artisten Kanye West och dennes senaste galna uttalanden. Kanye West har på sistone kritiserats och delvis cancellerats av olika företagssponsorer som avbrutit sina samarbeten. Kanye har anklagats för antisemitism. Monologen i SNL av Chappelle har sedan dess fått enorm uppmärksamhet med miljontals visningar, enbart online.

Alltid blir någon kränkt

Dave Chappelle är en orädd komiker. Hans humormaterial har därmed gjort honom kontroversiell och kraftigt kritiserad i vissa kretsar. Hans humor slår brett och hårt. Inte minst har hans specialshower under förra året på Netflix startat interna uppror hos de anställda på företaget, såväl som ytterligare drev i den bredare LGBTQ+-rörelsen. Hans kritiker menar att Chappelle diskriminerar och driver med utsatta grupper utan pardon och hänsyn. Dave Chappelle har under åren utsatts för flera drev och vi kan trots det konstatera att han alltjämt håller sig aktuell. Någon permanent cancellering verkar inte vara aktuell i hans fall oavsett hur högljutt hans motståndare har skrikit.

Tweeten: Känslosam och starkt kritik mot Chappelles monolog från en judisk person.

Flertalet talkshows och tyckonomer har sedan dess reagerat på Chappelles monolog som en del menar normaliserar hat mot judar. Under monologen drev Chappelle med Kanye West. Artisten Kanye West har tidigare uttryckt sig mycket tveksamt och misstänkt anti-semitiskt i intervjuer. Teorin som man driver är att Chappelle som gjorde narr och skämtade om Kanye West i programmet också skojjade bort hans kommentarer, vilket helt enkelt normaliserar antisemitism på bästa sändningstid. En del tycker att man inte får skämta om vad som helst och andra tycker att det inte heller går att skämta om andra personers uttalanden. För att det skulle utgöra en slags sekundär kränkning vilken både sårar och sprider hatet vidare.

Tweeten: En hetlevrad jämförelse mellan skräpmat och Chappelles monolog. Man menar att ingen kan hålla sig från att konsumera vare sig det ena eller det andra.

Företrädaren för en amerikansk judisk civilrättsorganisation skrädde inte orden efter lördagens SNL. Han sa i syrliga ordalag att han inte direkt förväntade sig att Dave Chappelle ska ses som någon moralisk kompass för samhället och att det också är besvärande att tv-bolaget NBC tillåter normalisering av antisemitism på bästa sändningstid. Han avslutar med att fråga varför trauma för judiska personer triggar igång skratt och applåder?

Bild: John Bauld, CC BY 2.0

Dave Chappelle i sin tur har kommenterat monologen i efterhand och menar att det inte är en helt galen tanke att den omtalade folkgruppen skulle styra showbusinessen i Hollywood och att det galna snarare skulle ligga i att man inte kan säga det högt och offentligt.

Redaktionen analyserar

Fortsättning lär följa, det är vi säkra på! Dave Chappelle fortsätter provocera och dra upp grus i det annars välsmorda tv-maskineriet borta i USA. Alltid med nageln i ögat och ute på hal is mot antingen den ena eller den andra intressegruppen. Han är en komiker som tydligt tror på att man får och ska kunna skämta om allt och att det är okej att folk blir upprörda och känner sig kränkta. Det är en del av humors uppdrag i samhället.

Redaktionen ser att Dave Chappelle fungerar lite som en pysventil för det bredare folklagret i USA såväl som i andra delar av västvärlden. Humor och satir fyller en viktig funktion i ett demokratiskt samhälle. Med det sagt så sitter Dave Chappelle nog i orubbat bo vad det gäller hans framtida publika framträdanden inför den amerikanska publiken. Han kommer fortsätta att driva hejdlöst, utmana dogmer och fördomar samt förbli den skickligt provokativa röst inom den amerikanska humorscenen som många älskar att hata för en bra tid framöver. För vem ska cancellera honom när han har de största tv- och streamingbolagen i ryggen? It´s showbusiness!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz