Du läser nu
Yttrandefrihet har sitt pris. Den kostade amerikanen Alex Jones en halv miljard.
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Yttrandefrihet har sitt pris. Den kostade amerikanen Alex Jones en halv miljard.

Avatar

Så nås vi av nyheten att världens mesta konspirationsteoretiker – Alex Jones döms att betala 49.3 milioner dollar i ett uppmärksammat förtalsmål angående en tragisk masskjutning i Sandy Hook som skedde för cirka åtta år sedan. Om du inte vet vem den gapiga amerikanen som det hela handlar om är, så ska vi snabbt summera det.

Byggt ett imperium på konspirationsteorier

Alex Jones är Texasfödd snart femtioårig man. Han har byggt sin karriär på att hävda konspirationer bakom varje sten. Det har gjort honom riktigt stor och populär i amerikanska alternativhögerkretsar och bland konspirationsteoretiker. På sina plattformar driver han olika teorier som han basunerar ut i olika direktsända eller inspelade program och poddar. Alex Jones står bakom sajterna Infowars.com, Newswars.com och Prisonplanet.com.

Tweeten: En filmupptagning från rättegången mot Alex Jones. Mamman talar direkt till honom.

Jones döms till ett rekordstort skadestånd 

Den aktuella storyn bakom det rekordstora förtalsskadeståndet gäller en skolmasskjutning som ägde rum år 2012. Gärningsmannen Adam Lanza mördade först sin egen mor och begav sig sedan vidare till grundskolan Sandy Hook. Där sköt han ihjäl ytterligare tjugo elever och sex anställda på skolan. Därefter tog han sitt eget liv.

Alex Jones har hela tiden drivit teorin att skolskjutningen inte ägt rum utan varit konstruerad och fejk. Han har hävdat att det hela var iscensatt och offren bestod av krisskådespelare och allt var en övning från olika myndigheter.

“The shooting was synthetic, completely fake with actors; in my view, manufactured.”

-Alex Jones om Sandy Hookskjutningen år 2012
Alex Jones med en annan känd konspirationsteoretiker – Paul Joseph Watson. År 2013. Bild: Tyler Merbler, CC BY 2.0

I en dom som meddelades den 5 augusti av en Texasjury, tvingas nu Alex Jones att betala 49.3 miljoner amerikanska dollar i skadestånd. Motsvarande cirka 500 miljoner kronor. Det var föräldrarna Neil Heslin och Scarlett Lewis som förlorade sin sexåriga son Jesse Lewis som stämt Alex Jones.

Rättegången i Texas blir det första tillfället som någon stämt Alex Jones och lyckats att vinna upprättelse. Det verkar också som om fler föräldrar nu fått blodad tand och har för avsikt att stämma Alex Jones för förtal.

Alex Jones beräknas ha en total förmögenhet mellan 135-270 miljoner amerikanska dollar. Det återstår att se vad som blir kvar av den högen pengar efter det att rättvisans kvarnar malt färdigt.

Redaktionen analyserar

Så kom vi fram till det där vägskälet där anständighet och förtalsjuridiken möter yttrande- och åsiktsfrihet. Utan att Redaktionen har analyserat domen och dess olika delar, så hamnar vi i detta vägskälet. Vad är yttrandefrihet idag och hur ska den bevaras? Är det verkligen så enkelt att dra gränsen där vi drar den idag? Det är inte bara i USA och Kanada som ställer uppmärksammade förtalsmål på sin kant. Även i Sverige hade vi målet med Kristdemokraternas Ebba Bush och det kommande förtalsmålet mot Joakim Lamotte.

Är det en långsam men säker ändamålsglidning vi kan se avseende vår yttrandefrihet? Borta i Kanada läggs nu otrevliga lagförslag på bordet som kan hindra yttrandefriheten rejält. Vi ska blogga lite om det imorgon. Men vad tycker du själv? Bör man få tåla att höra vissa saker? Bör vissa tokigheter få fortsätta yttras eller ska vi fortsätta på inslagen väg?

Tweeten: En nyhetskanal återberättar att Alex Jones medger under ed att skjutningen ägt rum.

Det finns till och med personer som vill riva upp förtals- och hets mot folkgrupp-lagstiftningen i Sverige. De menar delvis att det inte kan bli värre än vad det redan är, genom att strypa åsiktsfriheten och yttrandefriheten. Det har sitt stora pris oavsett vilken väg vi väljer. Ska enskild person behöva stå ut med vad som helst i ett rättssamhälle? Såklart inte. Men vad ska det kosta att förtala någon då och vart ska gränsen dras? Riskerar vi att få dessa uppmärksammade mål politiserade? Om det ligger politiska motiv bakom domar mot högljudda och ifrågasättande medborgare, föreligger det då risk för att man använder sitt inflytande genom systemet för att tysta obekväm kritik? Redaktionen ställer här nåra frågor som bör hållas vid liv av dig och de du brukar debattera med.

I frågan om Alex Jones uppenbara tokerier så hävdade han under ed i rättegången att han haft fel och att Sandy Hook-skjutningen ägt rum. Så långt allt gott. Någon måtta får det väl ändå vara trots allt. Debatten fortsätter och vi fortsätter att följa med i uppmärksammade förtalsmål såväl som andra och tillhörande cancelleringshistorier. I fallet Alex Jones så räcker håll-käften-kapitalet väl till för att fortsätta driva affärerna som vanligt, hans kritiker lär inte få tyst på honom gissar vi. Han lär också få fler tillströmmande anhängare tack vare bevakningen i media.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz