Du läser nu
Skoningslös kritik mot “Tik-Tok-polisen” Filip Pelas och hans sketcher på sociala medier. Är han polis eller skådespelare?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Skoningslös kritik mot “Tik-Tok-polisen” Filip Pelas och hans sketcher på sociala medier. Är han polis eller skådespelare?

Avatar
https://twitter.com/pl2_se/status/1626709048954605569

I takt med att sociala medier breder ut sig inom poliskåren så förändras också långsamt synen på vad som är okej att göra framför kameran i polisuniform. Vi ser poliser som spelar in sig själv gråtandes efter att ha lämnat dödsbesked och andra gånger får följarna hänga med in på skjutbanan där deras favoritpolis ses skjuta pistol och posera framför kameran med coola vapen. Den senaste skandalen rör en sketch med polisen Filip Pelas där han ligger barbröstad under täcket i en säng. Bredvid honom under täcket ligger en ung kvinnlig artist vid namn Fröken Snusk. Reaktionerna på videon lät inte vänta på sig!

Filip Pelas har varit i ropet flera gånger de senaste åren. Med sina över 54000 följare endast på Instagram så gör han dock succé bland sina följare samtidigt som han river upp både känslor och saklig kritik från flertalet debattörer runt om i landet. Många frågar sig nu vad en polis ska få lov att visa på sociala medier och om det ändå inte spårat ur lite nu? Vad tycker du själv? Häng med så ska vi bena ut turerna kring Filip Pelas och den kritikstorm han nu får möta!

Tidigare kritik av känd poddare i SVT programmet Mötet

I höstas sände SVT programmet Mötet, där poddaren Julia Frändfors läste lusen av Filip Pelas. Hon gick ut hårt och menade att Sverige inte behöver den här sortens poliser som Filip är och att dessa ger kåren ett dåligt rykte. Vidare kommenterade Frändfors det då virala klipp, där en kvinnlig polis filmade sig själv gråtandes efter att hon levererat ett dödsbud till en familj. Frändfors menade att familjen med den döde anhörige kommer behöva återuppleva sitt trauma igen och igen efter att klippet på poliskvinnan blev viralt på internet. Hon menar vidare att poliser som Pelas och andra vältrar sig i andra människors misär, endast för att få följare och för att bli igenkända.

Julia Frändfors. Bild: Faksimil/Facebook/SRP3/Morgonpasset

Till sitt försvar menade Pelas då att fokus inte ligger på att han själv ska synas eller att han känner ett behov av att berätta om vad han gör på jobbet. Han menar att han endast skapar innehåll som följarna vill se och videos där han svarar på frågor om polisyrket.

Kritiken från Julia Frändfors fortsatte och hon menade att polisuniformen blir urtvättad genom att poliser som Filip Pelas och andra uppträder som de gör på sociala medier. Filip menade i sin tur att det endast är positivt att han är känd, när han möter yngre personer som då känner igen och “känner honom” från Instagram och TikTok. Det skapar kontakt och förtroende. Debatten mellan de båda avslutas med en syrlig kommentar från Frändfors där hon pekar på att Filip Pelas inte ser några som helst problem med att synas på sociala medier i uniform. Vilket hon själv gör.

Under täcket med Fröken Snusk

I veckan kom det alltså ut en ny sketch från Filip Pelas på TikTok. Där ses han ligga i bar överkropp under täcket i en säng. Bredvid honom ligger den populära artisten och epadunkstjärnan Fröken Snusk. Strax efter klipps videon och de båda sitter fullt påklädda på sängkanten. Där ställer Filip Pelas nu utmanande och sexanspelande frågor till den 18-åriga Fröken Snusk. Efter videon blev viral mötte han skoningslös kritik från flera håll. Bland annat från det från Twitter kända polisbefälet Viktor Adolphson alias YB_Södermalm. Adolphson undrar kort var Filip Pelas chef håller hus och vi läser mellan raderna att han undrar varför denne inte agerat mot Pelas.

Tweeten: Ursprungstweeten som Viktor Adolphson svarade på är nu borttagen, men hans kritik mot Filip Pelas är likväl svidande. Vart är polischeferna frågar han sig retoriskt.

En annan humorinfluenser som givit Pelas skarp kritik är “Tjenabrate” också känd som “KanalNoll” på Instagram. Han kommenterar uppgivet videon med Fröken Snusk:

“Jag trodde jag sett allt. Men jag har inte sett allt. Jag respekterar att du är polis, men du respekterar inte vad polisen står för. Att du ligger med en 18-årig flicka under täcket och försöker vara rolig… Snälla lämna polisyrket till riktiga män. Du och din fru, ni bara jagar likes. Ni respekterar inte det staten har gett er, en utbildning, status. Ni skämmer ut hela poliskåren. Lycka till med dina videos, säg upp dig från det här yrket. Jag vill inte betala skatt för din lön.”

-Tjenabrate på sitt Instagramkonto @tjenabrate
Mer kritik mot Pelas från den satiriska influencern “TjenaBrate” också känd som “KanalNoll” på Instagram. Bilden: Faksimil/Instagram/Tjenarbrate

Redaktionen sammanfattar

Trenden är tydlig. Fler och fler poliser syns på sociala medier. Många är delaktiga i debatten på Twitter och håller där en rätt hög nivå på inlägg och analyser av olika händelser och samhällsutvecklingen. Sedan har vi poliserna på plattformar som TikTok, Instagram och Youtube. Där skapas mycket annat innehåll som ofta får utstå kritik från flera håll. Man gör humorsketcher, man uppträder på skjutbanan eller poserar i uniformen. En del försöker skildra den allvarliga och tunga sidan av yrket och får utstå lika mycket kritik även dem.

Vart ska man dra gränsen för polisers deltagande på sociala medier? Trenden är tydlig. Fler och fler skapar innehåll baserat på sitt yrke som polis och det lockar stora mängder intresserade följare. Yrket är intressant och drar ögonen till sig. Även polisledningen har tidigare betalat för influensermarknadsföring och verkar se med blida ögon på sina polisers publika uppträdanden på sociala medier.

Tweeten: Poliser på Twitter utbyter tankar om hur de hade löst “problemet” med socialamedie-postande poliser förr i tiden.

Men vad händer då med allmänhetens förtroende för poliskåren? För visst påverkas detta av Insta- och TikTok-polisernas uppträdande. Är det endast av godo eller finns det några uppenbara baksidor av att ha poliser med tiotusentals följare i aktiv tjänst? Polisens roll i samhället är kritisk och myndigheten måste bära ett totalt orubbat förtroende bland medborgarna. Filip Pelas själv säger sig bara vilja skildra polisens verklighet och det är såklart ett gott uppsåt att jobba efter. Och visst framstår han ändå som en hårt arbetande polis som försöker göra skillnad på gatan trots all kritik.

Men bör polisledningen sätta upp gränser nu? Innan vi får se poliser göra reklam för företagssamarbeten jämte videoklipp där man gråtandes visar upp sig själv efter man lämnat dödsbud i tjänsten? Är polisernas postade på sociala medier en godkänd bisyssla och eller ska det förbjudas? Ska kritiken riktas mot ledningen istället för mot enskilda poliser? De är endast barn av sin tid. Frågorna är många.

Vad tycker du? Tyck till i kommentarsfältet. Vi provar nu att öppna upp för kommentarer så håll god ton och välkommen in!


Du har redan röstat!
View Comments (8)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz