Du läser nu
Elon Musk målas nu ut som ett hot mot demokratin
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Elon Musk målas nu ut som ett hot mot demokratin

Avatar
https://twitter.com/shaunking/status/1518576839777734657

Då var köpet av Twitter avklarat sedan någon vecka och Elon Musk förmodar vi hoppade jämfota hela vägen från banken. Men säg den lycka som varar länge på sociala medier. För inte långt efter tillkännagivandet startade en riktig kritikstorm och smutskastningskampanj mot honom. Flera stora nyhetskanaler i USA gick ut och varnade för att Elon Musks köp av världens största offentliga torgplats mer eller mindre skulle leda till demokratins förfall. Han anklagades till och med för att köpet skulle vara en uppvisning i “vit-makt“. Detta av en provokativ amerikansk medborgaraktivist i nedan inklippta tweet. Man gick så långt att man menade att Elon Musks defintion av yttrandefrihet betyder att han vill kunna ge rasister och nazister möjligheten att fortsätta sprida sin dynga online.

Tweeten: Aktivisten Shaun King gick hårt åt Elon Musk. Grova anspelningar skickades ut kort efter köpet stod klart.

Fler debattörer bland annat på den stora nyhetskanalen MSNBC har också analyserat förvärvet ur ett samhälleligt perspektiv. Programledaren Joy Reid lade fram en starkt kritisk men intressant vinkel. Reid undrade om det ändå inte ligger en räv och lurar i och med köpet?

Elon anklagas för dolda motiv

Teorin som Joy Reid lade fram i ett av sina senaste avsnitt är att Elons uppköp innebär att världen nu kliver in i en ny era. Aldrig tidigare har en enda person mer eller mindre kontrollerat samtliga informationsflöden över en plattform med så stort inflytande. Hennes teori fortsätter med att peka på att köpet innebär att om en man kan läsa alla direkta meddelanden, så kan han teoretiskt också rigga algoritmer för att påverka förd politik och inte minst kunna samla in värdefull data från användarna. Allt utan någon som helst egentlig hänsyn eller insyn för demokratin.

Tweeten: Joy Reid menar att Twitters grundare hade en mer sund hållning till modereringen och att värdet på bolaget kommer rasa i längden.

Den nya tidens guld – personlig data

Här vill Redaktionen peka ut ett faktiskt problem med förd hållning. Man glömmer snabbt att Facebook ägs till cirka 17% av Mark Zuckerberg. Han är också en man med oerhört stort inflytande på en plattform där vi vanliga dödliga under en mycket lång tidsperiod lämnat ut i princip allt om oss själva. Eller titta på världens näst rikaste man – Jeff Bezos och hans emperie Amazon. Bezos äger också Washington Post som har ett enormt inflytande på den amerikanska huvudstaden och landet i övrigt.

Det är bra att komma ihåg att all den data som samlas in på dessa enorma sociala- och kommersiella plattformar har och kommer alltid att användas i till exempel marknadsförings- eller politiskt syfte. Ingenting är gratis. Vi betalar alla för vårt surfande, sociala interagerande och mediakonsumtion på ett eller annat sätt.

Din egen data är mer värdefull än vad man anar. Bild: Alan Levine, P-D

Joy Reid från MSNBC fortsatte sitt resonemang med att Twitter inte heller kan stöpa om sitt koncept så här långt in plattformens liv. Konceptet är redan satt och underhålls nu av samtliga mer vanliga användare på plattformen. Ingen av dessa användare är speciellt sugna på att få en mer hatfylld inkorg eller behöva läsa fler rasistiska budskap. Elon Musk menar att han skall återinföra yttrandefrihet på plattformen, men ännu vet vi inte vad det innebär är viktigt att påpeka.

Stora följar-förflyttningar efter köpet

Senaste veckan har det rapporterats av nyhetskanalen NBC och nättidningen Fortune att hundratusentals Twitterkonton har avaktiverats. Och det var inte konton styrda av så kallade botar, utan organiskt skapade konton. Konstigheterna slutade inte där utan det visade sig också att följarantalet på flera högprofilerade konton så som President Barack Obama, vänsterpolitikern Bernie Sanders och demokraten Alexandria Ocasio-Cortez tappade tiotusentals följare över en natt. Samtidigt fick President Joe Biden ett tillskott på cirka 26.000 följare.

Mycket hitintills oförklarade fluktuationer har alltså skett efter Elon Musks övertagande. Det brukar oftast visa sig med tiden hur saker och ting egentligen ligger till. Det är positivt med denna historiska händelsen är att oavsett om det finns dolda motiv eller ej så kommer även de oftast upp till ytan. Det finns allt som oftast visselblåsare i varje organisation. Elon själv då? Ja, han har fått över 4 miljoner nya följare sedan nyheten om Twitter välte internet.

Redaktionen funderar högt

Ja, vad ska man egentligen tro om detta? En sak är vi säkra på och det är att yttrandefriheten måste vara en ledstjärna i omstöpningen av Twitter. Det som sticker ut är Elons sätt att genomföra transformeringen på. I veckan stötte han sig med flera höga direktörer och anställda på Twitter. Elon Musk gick ut på sin Twitter med kraftig kritik mot bolagets chefsjurist tillika chefscensurerare Vijaya Gadde. Kritiken rörde vad Elon tyckte är Twitters tydliga politiska partiskhet. Det blev en mindre storm internt och flera frågade sig vilket typ av ägarskap och ledarskap som Elon Musk bär med sig in i sitt övertagande.

Enskilda ingredienser här i soppan påminner lite om när den svenska finansmannen Mats Qviberg gav sig in i mediabranschen och blev delägare i tidningen Metro. Han klev rakt in i hetluften på tiden då det begav sig och kritiserade tidningsredaktionen till höger och vänster. Bland annat skulle en del journalister vara stalinister. En fråga som ställdes till Mats Qviberg om vilka på tidningen som var stalinister fick ett bevingat citat till svar:

“Stalinister? Alla som är förändringsobenägna. Det handlar inte om att man är kommunist, det handlar om att man står för att man inte orkar göra de nödvändiga förändringarna.” 

-Mats Qviberg om journalisterna på numera nedlagda tidningen Metro

Qviberg fick sedan sälja sitt innehav i tidningen rekordsnabbt och blev mer eller mindre cancellerad på grund av sina märkliga uttalanden. Redaktionen tror här att Elon Musk får lov att sakta ned ivern att förändra och skynda långsamt med sin vision. Att försöka göra förändringarna publikt är nog också en klar pluspoäng.

Reaktionerna från politikens ytterkanter är intressanta att notera. Yttervänstern tror att de högerextrema kommer ta över med sitt hat och de högerextrema är i gengäld skadeglada mot vänstern, för att de spekulerar i att Twitters algoritmer kommer att gynna just dem bäst. Yttrandefriheten bör vårdas av alla inblandade oavsett politisk hemvist. Vem tjänar på att debatten tystnar och fokuset hamnar på allt annat är sakfrågor? Skulle plattformen tappa en del av användarna oavsett politisk sida, så kan Twitter på sikt förlora sin ställning som världens största digitala torgplats.

Vi får anledning att återkomma, det är vi säkra på.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz