Du läser nu
Nadim Ghazale – Polisen som inte räds en match mot sina kritiker
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Nadim Ghazale – Polisen som inte räds en match mot sina kritiker

Avatar

Hårdingen Nadim Ghazale har varit “kändispolis” ett bra tag nu. En duktig, omtyckt och tillsynes ödmjuk polisman. Kanske var detta anledningen till att vi i år den 12 juli fick lyssna till Nadim i det välkända sommarpratet i Sveriges Radio. Men det är också anledningen till den här genomlysningen. För i programmet sa han något som skapade en kritikstorm. Under programmet kommer man nära Ghazale som aldrig förr och får på djupet förstå hur han betraktar vår samtid. Med sin (för en del öron) särpräglade Borås-dialekt berättar han på ett varmt och njutningsfullt sätt om sin uppväxt i Sverige, karriären som polis, sitt liv som svensk med invandrarbakgrund och hur det är att komma in i det svenska samhället.

Bild: josephzohn 

Tonårsslagsmålen “berusade” honom

Nadim växte upp i Libanon och kom till Sverige med sin familj som en liten pojke på 7 år. Lyssnar man på hans sommarprat så hör man honom berätta om omständigheter som präglat honom djupt, men som också hjälpt honom att integreras och komma in i samhället. Men karriärsbanan fram till att bli polis var inte spikrak. Familjen bodde i den lilla staden Ulricehamn eller som lokalborna säger: “Uschlehamn”. Staden ligger inklämd mellan grannstäderna Jönköping och Borås och i den lilla staden Ulricehamn var tonårslivet inte direkt en dans på rosor för vår huvudrollsinnehavare.

I SVT programmet – Min Sanning med programledaren Anna Hedenmo berättade Nadim att han ofta hamnade i slagsmål. Nadim ser tillbaka på våldet under ungdomstiden som “berusande”, men snart skedde något som blev en av vändpunkterna i hans liv. Rektorn för skolan frågade honom om han inte kunde tänka sig att bli kamratstödjare i kraft. En annan viktig milstolpe för honom var när Nadims pappa kämpade på för att kunna flytta familjen till ett finare bostadsområde. Han fick en god svensk vän enligt honom själv och började sin resa mot ett ordnat liv och karriär inom poliskåren. Han gick ut skolan och satsade nu på att komma in på polisutbildningen. Vid blott 23 års ålder stod han som färdig och nyexaminerad polis.

Bild: Patrick Strandberg

Den offentliga personen Nadim skapas i tv-rutan

Att vara sig själv lönar sig i Ghazales fall. Han gör ett avtryck inom polisen i Borås såväl som nationellt. Att få en tydlig och trygg grund hemifrån och få med viktiga insikter och erfarenheter från ungdomen, gjorde att kunde han verka på ett bra sätt som polis. Nadim tar sig an jobbet som kommunpolis i Borås och vi får tro att de kriminella började att skaka tänder. Men karriären inom kåren är utmanande för honom då han ibland upplever sig som utsinglad på grund utav sin utomnordiska bakgrund. Han jobbar på och gör sina hundår och 2020 blir han utsedd till “Årets Boråsambassadör”! Han är en uppskattad polis och börjar nu få nationella sidouppdrag.  Ett av de mer prestigefyllda jobben är att verka som bisittare och expert till SVT programmet Veckans Brott, tillsammans med Camilla Kvartoft. 

Utöver det så föreläser han och bjuds in som skribent och tyckonom i flera olika medier. Han är också med i Youtubeproduktioner och intervjuas frekvent om sin sin syn på samhället och kriminalpolitiken i Sverige. 

I takt med att han blir mer offentlig som person så drar han naturligtvis till sig uppmärksamhet från tyckonom-Sveriges alla hörn. 

Svensk sommar, Bild: Vilseskogen

Sommarprat och kvoterad vit manlig hud

Året är 2021 och Nadim bjuds in till att få bli sommarpratare i Sveriges Radio. En bit in i sitt nu välkända sommarprat i P1 lägger Nadim ut ett resonemang om rasism och samhället med den nu berömda meningen: 

“Är du vit, svensk, straight och man? Då är du redan inkvoterad. Grattis! Du fick den enklaste vägen.”

Orden som Nadim formulerar kommer i kölvattnet av en fråga som han fick från en poliskollega i början av karriären. Kollegan frågar honom hur det kändes att vara inkvoterad i kåren. Enligt Nadim kändes det märkligt att få en sådan fråga eftersom att kollegan som fällde den minst sagt klumpiga och fördomsfulla frågan, hade lägre intagningspoäng till polisutbildningen än Ghazale själv. Redaktionen märker här att han följer en röd tråd i sitt sommarprat. Den om att man mer eller mindre alltid ifrågasätts av folk runt omkring en om man har annan härkomst, hår eller hudfärg. 

Debatt! Bild: Brain POP

Internet never forgets

Nu blir det plötsligt intressant ur cancel culture-perspektivet! Det blåser snålblåst från höger och det dröjer inte länge innan tyckonomerna på Twitter och Facebook sätter igång debatten. Han kritiseras grundligt av en rad namnkunniga tyckonomer och meningsmotståndare, främst ifrån höger. Ivar Arpi, känd journalist och debattör kopplar Nadims sommarprat till identitetspolitik. En annan kontroversiell f.d frilansjournalist och debattör, Nima Dervish ger en känga åt att Ghazale fastnar i hudfärg och svenskars privilegier och menar att det är dags att fokusera på landets väl och ve. Den tidigare socialdemokraten Johan Westerholm som idag driver Ledarsidorna.se menar att sommarpratet med Ghazale ruinerades på sekunder när producenten släppte igenom Nadims citat ovan. 

Bild: Brottsplats Stockholm

En arkeologisk utgrävning av Nadims twitter startar

Men som du vet så går det oerhört fort när någon eller några bestämt sig för att börja dreva. Mekanismerna inom cancelleringskulturen är intressanta att betrakta och de verkar snabbt. Fler hoppade på tåget och nu började man gräva i Ghazales förflutna liv online. Vad kunde man tänkas hitta som kunde ställa honom i dålig dager? Det dröjer inte många dagar efter sommarpratet i P1 innan det börjar cirkulera tweets som minst sagt kan ifrågasättas. Två av dessa gamla tweets ser du nedan.

Bild: Faksimil Twitter
Bild: Faksimil Twitter

Nu ställer vi oss frågan. Kan man ändra åsikt under årens lopp? Kan man ändra den under så kort tid som 3-6 års tid? Kan man tjänstgöra som polis och samtidigt vara offentlig person och bedriva politisk debatt vid sidan av sitt jobb för staten? 

Nu ger sig riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) in i debatten med en saklig poäng. Han menar att den välkända och tidigare så omtyckta Rektor Hamid som bland annat var med i SVT programmet “På spåret”, är intressant att titta på och jämföra med i sammanhanget. Rektor Hamid blev cancellerad så det sjöng om det efter att det avslöjats att han uttryckt sig gravt antisemitiskt på internet. Han blev av med jobbet som rektor och platsen i tv-rutan försvann för gott. Han blev helt enkelt persona non grata. Riksdagsmannen förefaller inte vara ett stort fan och i en syrlig tweet nedan försöker han ge sin syn på Ghazales sätt att uttrycka sig på.

Jonas Andersson frågar sig också om det är rimligt att man kan uttrycka sig antisemitiskt och så tydligt “hata på” ett riksdagsparti som företräder en stor del av befolkningen? Oaktat att riksdagsmannen talar i egen sak, så är frågeställningen likväl värd att ställas. Kommer Ghazale att klara sig ur detta debacle? Eller kommer han att cancelleras? 

Nadim Ghazale gör en stor pudel

Drevet orsakade att Nadim den 20 juli 2021, fick avbryta sin välförtjänta semester och formulera ett flera inlägg långt pudlande på sitt twitterkonto. Han ber om ursäkt och uttrycker sin sorg över hur han tidigare har uttryckt sig. Han pekar också på att han blivit mer noggrann i sina ordval och menar också att han skrivit nyanserat om Israel/Palestina sedan dess. Han fortsätter förklara att han är så pass professionell i sitt yrke att han håller isär sina personliga åsikter från sin yrkesutövning. 

Vi på Redaktionen menar att det måste finnas utrymme för människor att få förklara sig och uttrycka sig utan att misstolkas och behäftas med åsikter man kanske inte gett uttryck för. Man måste också kunna förklara att då var då och nu är nu. Detta gäller för alla. Detta är lätt att glömma bort när debatten så snabbt polariseras, tonen hårdnar och spadarna åker fram för att gräva skyttegravar. 

Strategin som Nadim Ghazale visar upp talar för att han inte övergivit sina starka ideal och tro på att kunna vara en brygga mellan oliktänkande eller grupper i samhället. Det är bra att vara tydlig i sitt pudlande och visa på vad man själv har gjort fel. Han får också stöd från flera håll. Både Justitieminister Morgan Johansson (S) och den tidigare cancellerade komikern Özz Nujen skickar stöd till Nadim. 

Att få göra omtag på sin karriär för att man för stunden trampat i klaveret är en sak, men man skall inte behöva utstå spott och spe på vilken nivå som helst för det. Slutligen hoppas vi att Nadim gör en tydlig vitbok över sina tidigare uttalanden, så att förtroendet kan återställas och hans karriär slipper få avspärrningsband på sig. Vi följer spänt utvecklingen.

Redaktionens betyg:

Pudlar
Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz