Har du sett memes på “Lambertz kladdkaka” istället för klassikern Frödinge kladdkaka eller kanske “När Lambertz tystnar”- meme gjord med ingredienser från det berömda filmomslaget till den klassiska filmen -När lammen tystnar. För du har väl inte missat skriverierna och turerna kring Sveriges mest kända Justitiekansler den senaste tiden? Frågan är om skriverierna och det offentliga sladdret överhuvudtaget påverkar den tidigare JK?

När Göran Lambertz 2001 tillträdde det anrika och något anonyma ämbetet Justitiekansler, intog han en ny och medvetet medialt aktiv position i förhållande till sina föregångare på posten, vilket pekar på att Göran är hårdhudad. Vi skall strax återkomma till Lambertz förkärlek för att stå i rampljuset och en hel del annat. Häng med! 

Bild: Frankie Fouganthin

Först en historisk tillbakablick över några Lambertziska milstolpar. Något en del har missat är att Göran är politiskt skolad i SSU och förblev medlem i partiet fram till 1997. Han tog sin examen i juridik vid Uppsala universitet 1976. Efter det att han arbetat som lärare vid den Juridiska Institutionen vid samma universitet och också tjänstgjort som tingsnotarie, så hade Lambertz samlat på sig så goda meriter att han upptogs som Hovrättsaccessor i Svea Hovrätt.

Året var nu 1989 och den skicklige och drivna Göran befann sig nu karriärmässigt på en riktigt god position. Några år senare hade Socialdemokraterna återtagit makten efter att Sverige haft 3 års högerstyre. Göran fick nu posten som rättschef på Justitiedepartementet. Hans fokusområde var civilrätt. Nu gick det bra! 

Lämplig för Nordkoreas Högsta Domstol sade professor Persson

2009 avgick han som JK och menade att hans glöd för ämbetet slocknat. I en intervju som tidningen Realtid.se gjorde med honom samma år, så var det för hans “pedantiska läggning och en vilja att ställa allt till rätta” som han tog sig in i juridiken från början. Under åren som JK har kombinationen av att vara en kompetent yrkesman och hans fäbless samt skicklighet för att manövrera sig i det mediala rampljuset placerat honom i korselden från en mängd meningsmotståndare men också tidigare vänner.

Det senare hände efter en debatt i SVT:s Aktuellt 2012. Lambertz och Leif GW Persson hamnade rejält i luven på varandra. Diskussionen rörde den ökända Thomas Quick (numera Sture Bergwall) och den rättsskandal som omgärdat honom. Lambertz som sällan varit speciellt rädd för att sticka ut hakan för sin övertygelse om Bergwalls skuld avseende en en rad olika mord. Leif GW Persson var stundtals mycket upprörd och menade att Lambertz grävde sin egen grav i och med sin principfasta hållning i Quick-fallet. Han gick så långt att han sa upp vänskapen de båda emellan och krävde därefter en ursäkt för att öppna vänskapsdörren igen.

GW fick direkt efter debatten frågor av Expressens reportrar och sa då att Göran “är en vettvilling” och han tror Göran “är en stor tillgång för Nordkoreas Högsta Domstol”.

Men Göran stod på sig i fallet med Thomas Quick (numera Bergwall) och menade att det fanns “utomordentligt övertygande bevis” för att Quick var mördaren och att GW istället var “allmänt slängig” i den sevärda tv-bataljen. GW fick direkt efter debatten frågor av Expressens reportrar och sa då att Göran “är en vettvilling” och han tror Göran “är en stor tillgång för Nordkoreas Högsta Domstol”. Lambertz verkade efteråt ta Professorns kommentarer med ro. Redaktionen är inte heller helt säkra på match mellan diktator Kim Jong Un och den förra JK.

Bild: Nordkoreas Kim Jong Un på en sticker, Elvert Barnes

Mediastormen kring Göran tilltog rejält under 2015 med rekordmånga skrivna artiklar om och med honom. Redaktionen undrar stillsamt hur man klarar av att slåss på så många fronter samtidigt? Samma år gav han hur som helst ut en bok för att stärka sitt case. Boken heter – Quickologi. Artillerielden från motståndarsidan lät inte vänta på sig. Från vänster till höger fick Göran Lambertz nu svidande kritik och kraven på avgång duggade tätt, bland annat från den socialdemokratiska maktpjäsen Daniel Suhonen. Men på något sätt lyckas han klamra sig kvar och bibehöll karriären till synes intakt. Vidare tror vi att Göran Lambertz skickliga förmåga att navigera sig igenom svåra ämnen i den offentliga debatten och konststycket att alltid lyckas få fram sina poänger genom utvalda medier förmodligen är en del i en medveten plan. All PR är bra PR eller?

Lambertz firar jul och sätter sig i en prekär situation 

Åren i juristsveriges toppskikt har gjort att Lambertz åtnjuter en viss status som män i hans ställning ofta gör. Anhängarna, adepterna och beundrarna har hopat sig oavsett skriverierna. Göran frekventerade ofta i media under årens lopp och som med alla utåtriktade och synliga män i maktposition får man också kvinnlig fägring efter sig när man visar upp sig.

Speciellt en ung kvinnlig juriststuderande kom att korsa väg med Göran och var snart under hans vingar. Enligt uppgift från de båda inblandade så hade de en slags bonuspappa – bonusdotter relation vid sidan av den professionella. Kvinnan ifråga litade på Lambertz och kom att under julafton 2020 befinna sig hemma hos Lambertz. Rikligt med alkohol förekom under kvällen och kvinna blev mycket berusad. Så berusad att hon somnade och vaknade enligt egen uppgift senare upp av att Lambertz hade sex med henne. Naturligtvis chockad av det hela vilket också framkommer i den intervju som TV4´s Kalla Fakta genomförde nyligen med kvinnan så slutade inte denna delen av historien här utan fortsätter med en våldtäktsanmälan mot Göran.

Förundersökningen mot den före detta JK inleddes i januari 2021 och den 9 mars häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Spekulationerna tog full fart i och med medias löpsedlar om en känd “toppjurist”. Den 16 mars beslutar han sig för att själv gå ut med sitt namn i media och därmed försöka ta kommandot över anklagelserna som var ställda mot honom.

Att kladda eller tafsa? – Det är frågan

Det blåser nu upp till orkanbyar i många skribent- och tyckonomläger runt om i mediasverige och med all rätt. Strax därpå, den 23 mars släpps han fri och tar bussen hem från häktet. På vägen hem kontaktas han av flera medier som vill ha uttalanden. Allt verkar vara planerat i detalj. Göran annonserar att han strax är redo att möta media och snart startar en riktig cirkus hemma i villaträdgården i Uppsala. SVT, TV4, kvällstidningarna är där och Lambertz håller hov. Det är en fullständigt spektakulär föreställning som nu utspelar inför medias direktsända kameror. Noga regisserat och med ett manuskript som förefaller ha filats på en tid, så pratar han om sitt bristande förtroende för svenskt rättsväsende och redogör även för sin egen syn på hur och varför man kladdar respektive tafsar på en kvinna.

Bild: Jeremy Brooks

Göran verkar vilja särskilja begreppen och menar under presskonferensen att det ena är mer okej än det andra. Han demonstrerar till och med genom att gestikulera med armar och ansiktsrörelser och låtsas krama en imaginär kvinna på kinden. Det är ett märkligt publicistiskt beslut att sända direkt och många pekar i efterhand också på det helt absurda i omdömet hos Lambertz som dessutom nämnde kvinnan ifråga vid namn under presskonferensen. Var det ett medvetet karaktärsmord mot kvinnan? Visste han att nämna kvinnan vid namn kort därpå skulle tvinga henne att gå underjord med polisbeskydd?

Strax därpå framkommer även detaljer som redogörs mer i detalj av Lambertz på hans blogg. Men sitter Göran verkligen säkert i opinionen? Har han ändå inte klivit över en tröskel utan möjlighet till att kunna återgå? Han hamnar minst sagt i rejält blåsväder och samtidigt ser han sig som ett offer. Han ställer upp på en rad intervjuer men vi är inte säkra på att han strategi hjälper honom tillbaka. Och borde den göra det? I Kalla Fakta-intervju framkommer det sms-konversationer mellan de båda som minst sagt är moraliskt besvärande om man säger sig vara bonus-pappa till en ca 40 år yngre kvinna.

Bild: SO, screenshot

Nu levereras det insändare, krönikor, ledarspalter och artiklar på löpande band av en stor skara minst sagt upprörda kvinnor landet över. Hans presskonferens lämnar en bitter eftersmak i munnen och frågan är om han nyttjar sin upphöjda position till sin fördel gentemot kvinnan. Han menar precis som hans försvarare under tiden han satt häktad, att kvinnan skall ses som mindre trovärdig för att hon tidigare anmält våldtäkter. För visst kan en kvinna utsättas för övergrepp flera gånger under sitt liv och inte skall man dra av från hennes förtroendekapital på grund av detta? Oaktat att han nu är friad från brottsmisstankar, så verkar en stor skara människor vara övertygade om att kladdgubbe-beteendet är synonymt med Lambertz, dels med tanke på hur han själv uttrycker sig och att han medger att han blir kladdig under berusning.

En del debattörer menar att han förtjänar inte mer mediatid. Redaktionen menar att debatten om sexuella övergrepp mot kvinnor aldrig får tystna och skall man se någon ljusning i denna historien så är det att den fungerat som nytt bränsle för en väldigt viktig debatt. Slutligen undrar vi om Lambertz är skyldig till något moraliskt brott trots att han är oskyldig till brott i lagens mening? Och hur mår egentligen kvinnan som Göran nämnde vid namn idag? Hur kommer hennes liv att ha påverkats av uthängningen? Vad sker med hennes juristdrömmar och kommande karriär? Lambertz själv då? Ja han släpper snart en bok om händelsen. Den skall komma ut i sommar. Vi får helt säkert anledning att dyka ned i denna historien igen.