Du läser nu
Analys: Charlotte Woon uppvisar en anmärkningsvärd krishantering efter skandalen på Östermalms IP
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Analys: Charlotte Woon uppvisar en anmärkningsvärd krishantering efter skandalen på Östermalms IP

Avatar

Här om dagen var skandalen ett faktum för vår huvudperson Charlotte Woon då ett klipp där hon medverkar blev viralt på plattformen X (före detta Twitter). I videoklippet filmades hon av två unga pojkar som lekte med en boll på Östermalms idrottsplats i Stockholm. Woon hade tillsynes olovligt lagt beslag på deras boll för att låta sin egen hund leka med bollen ifråga. Detta ifrågasatte pojkarna varpå de blev kraftigt verbalt attackerade av Woon.

Varför klippet blev viralt är uppenbart för alla som sett det. Mer eller mindre samma dygn som Charlotte Woon blivit viral och publik på samma gång, raderade hon sin närvaro från samtliga kända sociala plattformar inklusive karriärssajten LinkedIn. Inte heller finns det många spår kvar av henne när man gör en vanlig sökning i sökmotorn Google.

Tweeten: filmklippet på incidenten med Charlotte Woon och de två pojkarna.

Enligt uppgift skall Woon tidigare innehaft ett uppdrag som grafisk designer för Regeringskansliet under Sveriges ordförandeskap för ministerrådet. Den ödesdigra kvällen på idrottsplatsen var verkligen ingen lyckosam historia för henne, där tittaren kan se Woon helt och fullt nedgöra de tidigare nämnda pojkarna med en tirad av förolämpningar och fula ord samtidigt som undanhåller deras boll från de båda. En av pojkarna hade i stunden sinnesnärvaro nog att ta upp sin mobil och filma Woon´s verbala attack och resten är nu historia.

Kvällstidningarna såväl som en rad olika alternativa nyhetssajter skrev om händelsen. Därefter skedde något som vi på Redaktionen finner rätt anmärkningsvärt. Som vi nämnt raderade Charlotte Woon samtliga kända konton på Facebook, Instagram, X (f.d Twitter) och LinkedIn. Inte ett spår finns kvar av henne på nätet förutom några få träffar på Google. Inte heller den artikel som tidningen Expressen skrivit om händelsen, där tidningen också sökt och fått en kort sms-kommentar av Woon, kommer upp vid en sökning på Google.

Det förefaller som om Charlotte Woon gjort en rejäl rensning av sin närvaro online och det är ett snabbt och mycket resolut drag som hon beslutade sig för, allt för att undvika det enorma drev och upprörda reaktioner som direkt bubblade upp online.

Det är ett i Redaktionens ögon klokt drag man genomfört för att förmodligen velat undvika att behöva utstå ett drev mot sin person. Bra och snabbt jobbat Woon trots allt! Men skadan var redan skedd och därtill så kan vi tycka att det saknas en tydlig och hederlig pudel av Woon efter händelsen. Detta är något som ingen som helst blekning av internethistorik i världen kan komma att avhjälpa. Dessutom är Woon numera förevigad med sin egen tråd på skvallersajten Flashback.

Artikeln i Expressen. Bild: Faksimil/Expressen.se

Sammanlagt var det en smart strategi av Woon att göra sig okontaktbar på sociala medier och helt enkelt radera sin närvaro med syftet att undvika kritiska frågor och ett publikt ansvarsutkrävande. Det skall sägas att Charlotte Woon inte var en offentlig person fram tills dess att hon blev nationellt viral. Och det är i det skenet som vi menar att hennes strategi är rätt. Antingen besitter Woon sinnesnärvaro och krishanterings-kyla nog för egen maskin när hon tog beslutet att försvinna från internet. Eller så har hon tränade rådgivare i sin närmsta krets. Fick hon professionell hjälp att försvinna så grundligt och snabbt månntro?

Hade Woon varit en offentlig person från starten av den här händelsen hade vårt utlåtande låtit annorlunda. Men oavsett status som publik person eller ej så kommer hon en dag komma att behöva förklara sig om hon vill komma tillbaka på något vis.

“Jag har sett klippet. Jag vill verkligen be om ursäkt för mitt beteende. Jag ångrar det djupt och önskar att klippet inte får mer spridning.”

-Charlotte Woon i sms-kommentar till Expressen

Slutligen blir betyget för Charlotte Woon två rejäla skämskuddar. Detta för det helknasiga och klandervärda beteende hon uppvisade mot pojkarna ifråga och för att hon sedan så enkelt försvunnit från internet utan att låta publikt förklara sig eller offentligt och på riktigt be om ursäkt för sitt beteende. Den korta ursäkten på sms till Expressens reporters duger helt enkelt inte till. Charlotte Woon kan se sig som cancellerad med besked! Rättvist eller inte, avgör du själv.

Tack för att du läser! Följ oss gärna främst på vår Instagram!

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz